Smaakmaker Tan Do: "Dit is het begin van heel veel mooie dingen"

Tan Do, Little V eigenaar, heeft het afgelopen jaar niet stil gezeten en opende de nieuwe zaak DoDo in Rotterdam. Wij spraken met deze smaakmaker van 2019.

25 Dec 2019 Lieke Mooren

blogger Proevend, slurpend, ruikend en nieuwe horeca ontdekkend komt Lieke naar eigen zeggen tot leven.

  • 25 Dec 2019

Smaakmaker Tan Do: "Dit is het begin van heel veel mooie dingen"

Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2019 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Vandaag: Tan Do.

We gaan langs bij Tan zijn splinternieuwe onderneming DoDo. Over ieder detail is hier nagedacht, de sfeer van de ene ruimte die overloopt in de andere en de vintage items die gecombineerd zijn met nieuwere exemplaren. Alle skills en ervaring die opgedaan zijn bij Little V hebben geresulteerd in een nieuwe zaak waar je U tegen zegt. Tan Do, een van de smaakmakers van 2019, vertelt over zijn beginjaren, het succes achter Little V en de toekomst. 

Van Vietnam naar Nederland  


Ook al lijkt het zo dat Tan in de wieg is gelegd voor het ondernemen, in het begin van zijn carrière was het nog helemaal niet zijn plan om in de horeca terecht te komen. Tan studeerde werktuigbouwkunde aan de HTS en werkte na zijn studie een hele tijd bij KPN. Volgens hem was dit destijds een hele logische en nuttige zet. “Ik heb daar de basis geleerd over hoe een bedrijf in elkaar steekt en ook kreeg ik de kans om veel te reizen.” De meeste reizen die hij maakte waren naar Azië, het continent waar hij zelf vandaan komt. Met zijn ouders vluchtte hij namelijk in een bootje vanuit Vietnam naar Nederland. “We zijn in Nederland beland doordat een Nederlandse olietanker ons oppikte op zee. Omdat het beeld van mijn ouders over Nederland heel positief was, kozen we ervoor om hier ons bestaan op te gaan bouwen. Het leek een stabiel, rijk land dat ons een goede toekomst zou brengen. Oja, vooral de Nederlandse luxe producten zoals kaas en melk van Friesche Vlag spraken mijn vader aan”, vertelt hij lachend.  

Rotterdam als thuisbasis 


Do’s thuisbasis werd Rotterdam en vanuit daar wilde hij zoveel mogelijk van de wereld zien. De reizen naar Aziatische wereldsteden waren het begin van een grotere stap. “Ik zag vaak toffe ondernemingen in het buitenland en dacht dat die ook goed in de Nederlandse horeca zouden passen. Toen heb ik een ondernemersplan geschreven en zo is Little V geboren. Dat is inmiddels dertien jaar geleden. Op 21 oktober (2006, red.) is Little V in Den Haag geopend en dit jaar opende DoDo, mijn derde bedrijf, ook op 21 oktober.”  

Tan heeft altijd in Rotterdam gewoond en wilde het liefst meteen een zaak in Rotterdam beginnen. Echter geloofden de banken destijds niet in het succes van zijn ondernemersplan. “Ik dacht dat ik een geweldig plan had waar iedereen voor in de rij zou staan, maar niets was minder waar. Omdat ik geen locatie in Rotterdam kon vinden, ben ik toen dus in Den Haag met Little V gestart.” Toen hij zich twee jaar later bewezen had, kreeg hij alsnog de mogelijkheid om Little V ook in Rotterdam te openen.  

Het eten, de service en de sfeer moeten naadloos op elkaar aansluiten. Tan Do

Basisbeginselen voor succes  


 “Als je een restaurant begint moeten er volgens mij drie factoren kloppen”, begint Tan. “Het eten, de service en de sfeer moeten naadloos op elkaar aansluiten. Die factoren zijn voor mij de leidraad geweest om een concept neer te zetten wat wij nog altijd met veel liefde in stand houden en willen verbeteren.” Als je binnenstapt bij Little V lijkt het een gezellige chaos, maar ook daar is allemaal over nagedacht door de ondernemer. “We werken met bepaalde basisbeginselen die ik erg belangrijk vind, de begroeting, het gelijk behandelen van gasten en iedereen zich welkom laten voelen. Wij spreken een brede doelgroep aan met Little V en dat hoop ik ook te bereiken met DoDo. Het gaat erom dat ik zoveel mogelijk mensen blij kan maken.”  


Als je Tan vraagt wat volgens hem het geheim is achter zijn succes, wijst hij direct naar zijn medewerkers. “De mensen die bij ons werken maken Little V en DoDo zo bijzonder”, vertelt Tan. “Ik kan wel mooi dingen bedenken, maar als mijn medewerkers er niet achter staan of niet uitdragen wat wij samen afspreken dan werkt het niet. We zijn geen familiebedrijf, maar dat heb ik er wel van gemaakt. De medewerkers gaan zelfs privé met elkaar om en dan creëer je een bedrijf waar mensen op elkaar kunnen bouwen.” Little V is volgens Tan een opleidingsinstituut geworden. “Je kunt bij ons niet als manager binnenkomen, dat kun je alleen worden. Sommige medewerkers zijn als student gestart en werken nu als leidinggevende. Wij leiden onze eigen mensen op met onze eigen waarden en normen en dat is heel waardevol.” 

De mensen die bij ons werken maken Little V en DoDo zo bijzonder. Tan Do

De uitdaging begint nu pas 


“2019 is voor mij absoluut een heel bewogen jaar geweest. Naast dat we DoDo opzetten, moest Little V ook draaiende worden gehouden. Dat is natuurlijk een hele klus. Alle kennis die we hebben opgebouwd met Little V komt terug in DoDo.” Tan vertelt dat hij zeker trots is op wat hij met DoDo tot nu toe heeft neergezet maar dat het nu pas echt begint. “De basis staat, maar nu moeten we echt gaan leveren en ons gaan focussen op de kwaliteit en de service.”  


Als Tan vijf jaar verder kijkt, heeft hij al heel wat plannen over hoe hij nog verder zou willen uitbreiden. Het leukste vindt Tan om zich bezig te houden met het bedenken van concepten. Daarnaast zou hij graag Little V naar meerdere Nederlandse steden willen brengen. “Ik denk dat een concept zoals Little V in iedere Nederlandse stad zou passen. We hebben een eigen voorbereidingskeuken neergezet en dat is een begin om de merknaam verder uit te breiden.” Dat betekent niet dat de Rotterdammer niks meer van Tan kan verwachten. “In Rotterdam wil ik ook graag blijven ondernemen,. Met DoDo wil ik laten zien dat ik goede, leuke concepten neer kan zetten. Ik heb een combinatie gemaakt van alles wat ik mooi, leuk en lekker vind en vanuit daar is dit ontstaan. Op welke manier het dan tot stand komt weet ik allemaal nog niet hoor, wellicht gebeurt het in de toekomst. Dit is in ieder geval het begin van heel veel mooiere dingen”, sluit Tan af. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
DoDo: andere tijden midden in Rotterdam

Midden in het centrum van Rotterdam, op de hoek van de Kruiskade en de Karel Doormanstraat kun je bij het unieke Grand Café Dodo genieten van ontbijt, lunch, diner of een cocktail.

Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Uit ons magazine: Interview met Mowie en Hanna Hu van Jasmijn & ik

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.