Onder in het Schieblock: van BAR naar POING naar 160K

We gingen langs bij 160K, Rotterdam, de eerste Detroit Style Pizzabar van Nederland. Deze bevindt zich in de voormalige club POING (dat daarvoor BAR was) in het Schieblock. 160K is nu een plek waar Detroit Style Pizza, arcadegames en een gezellige bar samenkomen.
Valou, de 24-jarige Franse bedrijfsleider, verwelkomt ons met een glimlach en vertelt ons zijn verhaal vol passie en doorzettingsvermogen. Na een carrière in gastronomische restaurants in Frankrijk, brengt Valou zijn culinaire expertise naar Nederland. Hij vertelt: “Ik hou van de manier waarop ze in Frankrijk naar eten kijken, de puurheid en smaken van de ingrediënten waarderen zonder ze te veel te transformeren.”
Werken aan de 160K schuld

Het idee voor 160K ontstond uit noodzaak en creativiteit. De voormalige nachtclub POING moest sluiten vanwege de nasleep van COVID en er bleef een flinke schuld achter, van wel 160.000 euro, ofwel 160K. Er moest dus hard gewerkt worden om deze af te kunnen lossen.
“We dachten na over een nieuwe naam en concept,” zegt Valou. “160K klikte meteen omdat het onze situatie weerspiegelde. Het was een moeilijke tijd, maar we wilden iets nieuws en authentieks creëren.”
Leuk feitje, buiten hangt een digitaal bord dat de actuele schuld weergeeft, deze wordt wekelijks geüpdatet!
Nieuwe inrichting en nieuwe arcadegames

Na twee maanden van intensieve renovaties, transformeerde de nachtclub in het Detroit Style Pizza restaurant met een arcade speelruimte. Zo zijn er mooie handgemaakte houten booths om te genieten van je pizza’s en drankjes en zijn de kleuren en het design van zusterbedrijf Eurobrouwers terug te vinden. Denk aan veel rood/wit en geel/blauw.
Bedrijfsleider Valou: “Ik ben trots dat we open zijn en de boel runnen, hopelijk kunnen we dezelfde iconische identiteit neerzetten en bekendheid genereren als we met POING hadden.”
Waarom Detroit Style Pizza?

Het idee voor Detroit Style Pizza kwam van eigenaar Kris (Kristian de Leeuw, ook bekend van Eurobrouwers en Café Marseille, red.), die tijdens een familie-uitje in Londen verliefd werd op deze unieke pizzastijl.
“Toen hij terugkwam, zochten we naar een manier om de keuken nieuw leven in te blazen,” legt Valou uit. “We wilden iets eigens en stoppen met de vegan burgers die niet meer bij ons nieuwe concept pasten.”
Voor de mensen die het niet kennen: Detroit Style Pizza is een dikke panpizza die in een hoog blik wordt gebakken, met mooie gebakken kaas aan de zijkant. In een eerder interview legt eigenaar Kris uit wat hij er zo bijzonder aan vindt. Lees dat hier.
Op zoek naar de beste peperoni

In Nederland is 160K de enige plek waar je deze bijzondere pizza kunt proeven. Dit bracht logistieke uitdagingen met zich mee. Het vinden van de juiste ingrediënten en keukengerei uit de Verenigde Staten was een flinke klus. Denk hierbij aan de blikken waarin de pizza gebakken wordt, die kwamen uit de VS.
“Zelfs iets eenvoudigs als peperoni bleek lastig,” zegt Valou. “We moesten een producent in Italië vinden om de juiste kwaliteit te garanderen. We maken en snijden alles zelf, elke dag.”
Arcadegames zodat je je niet hoeft te vervelen

Valou duikt de keuken in om onze pizza’s klaar te maken. In de tussentijd hoeven we ons niet te vervelen en ontdekken we de arcade ruimte. Van de old-fashioned Pacman, tot airhockey, flipperen, racen en basketbal of een potje poolen, je kan je hier gemakkelijk uren vermaken.
De perfecte Detroit pizza

“Hier zijn ze dan, de Detroit Style Pizza’s van Rotterdam” Vol trots zet Valou de pizza’s op tafel en het water loopt ons in de mond.
Wat maakt deze pizza’s nu zo speciaal? Bij 160K wordt alles in-house gemaakt. Het deeg is luchtig, de korst knapperig dankzij het specifieke deeg en de manier van bereiden, met de hoge blikken. Valou en zijn team gebruiken slowcooking methodes en seizoensgebonden ingrediënten.
“Onze inspiratie komt van iedereen die hier werkt,” vertelt hij. “We zitten vaak samen om te bespreken wat we op het menu willen hebben.”
Detroit pizza's op de kaart in 010

De namen van de pizza’s passen bij het rauwe en speelse karakter van de zaak, momenteel staan er 3 op de kaart. 160K heeft met opzet de kaart klein gehouden om de focus te houden op de kwaliteit van de pizza’s.
Uiteraard willen we ze allemaal uitproberen:
Artichoke Me: Onze favoriet, belegd met langzaam geroosterde paprika en uien geconfijt met Eurobrouwers bier.
Classic Detroit Stripes: De klassieke Detroit Style Pizza met een kaas blend en geheime ‘classic’ tomatensaus.
OG Peperoni: Een pittige pizza met authentieke Detroit peperoni, kaas blend en classic tomatensaus.
De pizza’s hebben een goede crunch en zijn luchtiger dan we verwacht hadden. De smaken zijn puur en passen goed bij elkaar, zonder onnodige poespas.
160K: een pizzabar verbonden met Annabel en Biergarten

160K wil meer zijn dan alleen een pizzabar. Het doel is een comfortabele plek te creëren waar mensen zich welkom voelen, kunnen eten, spelen en plezier hebben.
“We wilden meer verbonden zijn met de buurt, zoals Annabel en Biergarten,” zegt Valou. “Daarom hebben we verbindingsdeuren naar het Biergarten terras gemaakt.”