De chef-kok van HUGH mag tijdens het HORECAVA evenement in de RAI in Amsterdam zijn Nice To See Hughburger presenteren. December stond in het teken van het finetunen van de burger en daar is feedback voor nodig. Diego nodigde ons uit om zijn prachtige burger te komen proeven bij HUGH.
Het is de eerste keer dat Diego Buik mee doet aan deze hamburgerwedstrijd. Buik doet 11 januari mee in de categorie ‘finest’. Deze categorie speelt in op enorme opkomst van burgerzaken en al die burgers die overal op de menukaarten verschijnen. Naast HUGH, doen nog twee andere Rotterdamse restaurants mee in deze categorie: Gracy’s en , je zou het misschien niet verwachten, De Bijkenkorf.
Bij HUGH op de Kruiskade is het rustig als we binnenstappen - het is immers net middag. Nadat we plaats hebben genomen aan bijzondere tafel met hoge banken bij het raam, komt een vriendelijke ober ons uitleggen wat de bedoeling is. Niet veel later krijgen we een a4’tje onder onze neus, waaop we onze ‘ongezouten mening over de burger’ mogen noteren. Ook wordt gevraagd om onder andere het vlees, de saus, het broodje en de presentatie te voorzien van een cijfer. Aan de slag dan maar!

Een robuuste snijdplank, met daarop een flinke burger wordt aan de tafel geserveerd. De burger ziet er niet te versmaden uit en het water loopt ons in de mond. Het mes, dat na het indekken niet te bekennen was, steekt middenin de hamburger. Tussen het brioche brood zit bacon, extra belegen kaas, uiencompote, een hamburger van wagyu en black angus vlees, tomaat, sla en augurk. De burger met onze handen eten is geen optie, daar is-ie weer net iets te groot voor. Maar wauw, wat is deze burger lekker! Dat de saus en de uiencompote niet echt te herkennen zijn, nemen we voor lief. Het vlees is sappig, goed gegaard en het geheel klopt perfect.
Hoe Buik tot deze burger is gekomen? ‘Heel veel proeven en uitproberen. Alles is zelf bedacht en uitgewerkt met mijn personeel. Ik heb er twee maanden hard aan gewerkt en december stond voor mij in het teken van het finetunen van mijn burger,’ aldus Diego. In totaal doen er 19 restaurants mee voor de titel lekkerste hamburger van Nederland in de categorie ‘finest’. ‘Ik kan niet echt inschatten wat ik van de andere deelnemers kan verwachten. Het wordt dus spannend,’ lacht hij.

‘De combinatie van het beste vlees met grotendeels lokale producten maakt deze burger zo bijzonder. Het brioche brood komt van Vlaamsch Broodhuys, de augurken zijn speciaal voor deze burger ingelegd door Kebeske en het vlees is van Nice to Meat,’ vertelt Diego trots. Tijdens de wedstrijd heeft de chef tien minuten de tijd om zijn Nice to See Hughburger te bereiden. ‘Ik moet dan vier burgers maken: drie volledig opgemaakt en één met alleen het vlees. Er wordt niet alleen gekeken naar de presentatie en de smaak van de burger, ook mijn technieken zijn belangrijk,’ legt Diego uit.
De hamburger is ons in ieder geval enorm goed bevallen qua smaak en presentatie. Alle feedback van de uitgenodigden wordt bekeken en toegepast. Zo kan Diego de laatste puntjes op de i zetten en zich klaarmaken voor de wedstrijd. We houden je op de hoogte!