Hostelworld heeft King Kong Hostel op de Witte de With benoemd tot het beste hostel van Nederland én ze hebben een nieuwe kaart. Dus gingen wij van De Buik op bezoek, we worden hartelijk ontvangen door bedrijfsleidster Alisa Kokorina en kokkin Bracha de Jong.
Opvallende naam trouwens, King Kong. Oprichter Ron Sterk, tevens de oprichter van De Witte Aap (dat café naast King Kong), wilde graag de ‘apennaam’ doorzetten en het blijkt dat meerdere succesvolle hostels een dierennaam hebben. En King Kong bekt ook wel lekker.
Foodconcept
King Kong wil graag meer mensen verwelkomen (niet alleen gasten die in het hostel verblijven) en is daarom met dit foodconcept gestart, dat in oktober 2015 werd gelanceerd. Sinds november is er ook een alcoholvergunning, dus is er een uitgebreide bier- en wijnkaart. Voorheen was het voor bezoekers niet mogelijk om iets te eten of te drinken binnen de muren van het hostel. Alle medewerkers zien graag meer locals het hostel binnenlopen voor een kop koffie of de lunch. Flexwerken is er ook geen probleem, er zijn genoeg stopcontacten voor je laptop en er is gratis wifi.

Uiteraard kwamen wij van De Buik proeven. Mijn tafelgenote gaat voor een sandwich van Jordy’s Bakery met gerookte kip, mozzarella en tomaten- en basilicumpesto en ik kies voor een huisgemaakte wrap met lichtpittige garnalen, avocado, paprika, rode ui, limoen en crème fraîche. De kokkin Bracha staat erop dat wij ook de sweet potato wedges proeven, een specialiteit van de keuken.

We praten nog even verder met Bracha. ‘De kaart is samengesteld uit ervaring en op smaak. We houden hier rekening met backpackers die weinig te besteden hebben, dus we maken goede maaltijden voor weinig geld. Alles wordt zelf gemaakt en is vers. Behalve het brood, daar wordt Jordy’s Bakery voor ingeschakeld.’
Voorheen werd er alleen koffie met gebak geserveerd en kregen de gasten een simpel ontbijtje dat bestond uit een croissantje en verse jus d’orange. Nu kunnen de gasten ’s ochtends tussen 8:00 en 11:00 uur gebruik maken van het ontbijtbuffet. Daarnaast biedt het hostel ‘all day breakfast’.
De creatieve kokkin speelt ook graag in op wat er in de stad gebeurt. Zo hebben ze naar aanleiding van het IFFR festival een wortelsoep. ‘Wortels zijn goed voor de ogen, dus kun je de film extra goed zien, haha’.
Ambitieus
Jullie zijn benoemd tot ‘No. 1 hostel in the Netherlands’ door Hostelgroup. Dat is een hele prestatie! Wat is jullie verdere ambitie? ‘Wij willen graag een gezellige volle zaak en dat iedereen blij naar buiten gaat als ze hier hebben gegeten. Misschien dat er in de toekomst een uitbreiding komt, maar daar zijn nog geen concrete plannen voor’, aldus Alisa.
Het eten smaakt voortreffelijk. De wrap is goed gevuld en rijk van smaak. Het gegrilde broodje met kip smaakt prima en is genoeg om de buik mee te vullen.

De sweet potato wedges worden geserveerd met een heerlijk huisgemaakt sausje, een must try!
Het is ook geen saai, viezig hostel, maar leuk ingericht. Er zijn verschillende zithoekjes en beneden staat een grote bank waar je tv kunt kijken. Achterin staan grote picknicktafels waar je met een grotere groep kunt zitten. Binnenkort kunnen ook grote groepen dineren bij King Kong, maar alleen op aanvraag. De grote open keuken maakt het geheel extra toegankelijk. ‘Voorheen werd de keuken ook gebruikt door de gasten van het hostel. Dat werd wat druk. Daarom is er een extra keukentje gemaakt waar de gasten zelf kunnen koken.’

King Kong is iedere dag tot 17:00 uur geopend voor iedereen die langs wil komen.
Eerste drie foto's door: Annebel Eppinga