Afgelopen december opende Namasté aan de Oudedijk. Lang de tijd om deze culturele hotspot te ontdekken hadden we helaas niet, door het coronavirus dat ook in Nederland de kop op stak. Sinds begin juni zijn ze weer open en Rotterdammers zijn laaiend enthousiast over de traditionele Indiase en Nepalese gerechten die hier worden geserveerd.
Namasté is een traditioneel welkomstwoord dat door heel India gebruikt wordt. Een respectvolle groet, waarbij voor de ander gebogen wordt met de duim tegen het hart. “De groet komt dan ook uit het hart”, legt de enthousiaste Anisha Karki uit. “Net als onze gerechten.” Met gastvrijheid als belangrijk deel van de Nepalese cultuur, zit je bij Namasté hiervoor zeker goed.
Als een kindje

Aan ervaring in de keuken overigens geen gebrek. De man van Anisha werkt al meer dan vijftien jaar als kok in de horeca in verschillende Indiase restaurants in Nijmegen, Leiden en Amsterdam. Anisha werkte als verpleegkundige en deed een opleiding tot operatieassistente, maar toen haar man de wens uitsprak een eigen zaak te beginnen, wilde ze hem steunen. “Dus ik stopte met alles om hem in het restaurant te kunnen helpen. In de toekomst wil ik het graag gaan combineren, maar dat zit er nu nog niet in. Als je een nieuwe zaak begint is het net als een kindje. Je moet alles doen, alle tijd en aandacht geven die je hebt om er het beste uit te halen”, vertelt Anisha.
Traditionele gerechten

Het stel komt uit Nepal en miste de echte Nepalese keuken in onze stad. Bij Namasté kun je traditionele gerechten verwachten. Zonder concessies. “Onze gerechten op de kaart zijn hetzelfde als wanneer je echt naar de landen zou reizen. Ze worden op traditionele wijze bereid en zijn niet aangepast op de Nederlandse smaken”, aldus Anisha. De kruiden malen ze zelf en geur en kleurstoffen worden niet aan de gerechten toegevoegd. “Niet lang geleden kreeg ik een telefoontje met de vraag waarom het gerecht zo licht van kleur was. De gast was gewend dat dit gerecht rood zou zijn, omdat veel zaken die gedachte met kleurstoffen bevestigen.” Omdat de Indiase keuken veel op de Nepalese lijkt, kun je deze gerechten ook bij Namasté proeven.
'Rotterdammers staan open voor eten uit andere culturen' Anisha Karki
Ondanks de korte tijd dat Namasté open is, zijn er al een aantal uitgesproken favorieten op de kaart aan te wijzen. De Nepalese Masu bijvoorbeeld, die zoals in Nepal op een bord met verschillende vakjes gepresenteerd wordt. “We konden de gerechten eigenlijk zelf niet missen, waardoor we ze gingen maken, maar het is des te gaver om te zien dat het bij de Rotterdammers ook in de smaak valt”, lacht Anisha. Ze is blij met de locatie in Rotterdam. “Het kwam opeens op ons pad. Ik denk dat Rotterdammers open staan voor eten uit andere culturen. Bovendien wonen er in Rotterdam veel mensen uit Suriname, Bangladesh en India.”
Nepalees bier
Andere populaire gerechten zijn de butter chicken, lam karei en chicken balti, een Indiaas gerecht dat je volgens Anisha nog nergens in Rotterdam kon proeven. “Ook hebben we bij sommige gerechten, zoals lam, op advies van culinair adviseur Jeroen Ballot, de spinazie door zeekraal te vervangen. Op die manier zie je de gerechten nog niet in onze stad”, aldus Anisha. Bij Namasté kun je tevens terecht voor vegetarische gerechten. Een andere onverwachte trekker is het Nepalese bier. “Indiaas bier kun je op meerdere plekken kopen, maar Nepalees bier is nog niet heel bekend.” Iedereen die het bestelt is laaiend enthousiast, merkt Anisha en er is veel vraag naar.
Momenteel wordt het bier, dat echt uit Nepal komt, tijdelijk niet verkocht bij Namasté door leveringsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Wel is het stel heel blij om weer open te zijn en de gasten het lekkers uit hun keuken te kunnen bieden. En daar zijn wij zelf ook heel blij mee.