Namasté: traditionele Nepalese en Indiase gerechten, rechtstreeks uit het hart

Traditionele Nepalese gerechten kun je nog niet op veel plekken krijgen in Rotterdam. Bij Namasté worden gerechten vers gemaakt op traditionele wijze. En dat proef je!

27 Jul 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Namasté-Nepali

Oudedijk 154A, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Oost Keuken: IndiaasInternationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Namasté: traditionele Nepalese en Indiase gerechten, rechtstreeks uit het hart

Afgelopen december opende Namasté aan de Oudedijk. Lang de tijd om deze culturele hotspot te ontdekken hadden we helaas niet, door het coronavirus dat ook in Nederland de kop op stak. Sinds begin juni zijn ze weer open en Rotterdammers zijn laaiend enthousiast over de traditionele Indiase en Nepalese gerechten die hier worden geserveerd. 

Namasté is een traditioneel welkomstwoord dat door heel India gebruikt wordt. Een respectvolle groet, waarbij voor de ander gebogen wordt met de duim tegen het hart. “De groet komt dan ook uit het hart”, legt de enthousiaste Anisha Karki uit. “Net als onze gerechten.” Met gastvrijheid als belangrijk deel van de Nepalese cultuur, zit je bij Namasté hiervoor zeker goed. 

Als een kindje


Aan ervaring in de keuken overigens geen gebrek. De man van Anisha werkt al meer dan vijftien jaar als kok in de horeca in verschillende Indiase restaurants in Nijmegen, Leiden en Amsterdam. Anisha werkte als verpleegkundige en deed een opleiding tot operatieassistente, maar toen haar man de wens uitsprak een eigen zaak te beginnen, wilde ze hem steunen. “Dus ik stopte met alles om hem in het restaurant te kunnen helpen. In de toekomst wil ik het graag gaan combineren, maar dat zit er nu nog niet in. Als je een nieuwe zaak begint is het net als een kindje. Je moet alles doen, alle tijd en aandacht geven die je hebt om er het beste uit te halen”, vertelt Anisha. 

Traditionele gerechten


Het stel komt uit Nepal en miste de echte Nepalese keuken in onze stad. Bij Namasté kun je traditionele gerechten verwachten. Zonder concessies. “Onze gerechten op de kaart zijn hetzelfde als wanneer je echt naar de landen zou reizen. Ze worden op traditionele wijze bereid en zijn niet aangepast op de Nederlandse smaken”, aldus Anisha. De kruiden malen ze zelf en geur en kleurstoffen worden niet aan de gerechten toegevoegd. “Niet lang geleden kreeg ik een telefoontje met de vraag waarom het gerecht zo licht van kleur was. De gast was gewend dat dit gerecht rood zou zijn, omdat veel zaken die gedachte met kleurstoffen bevestigen.” Omdat de Indiase keuken veel op de Nepalese lijkt, kun je deze gerechten ook bij Namasté proeven.

'Rotterdammers staan open voor eten uit andere culturen' Anisha Karki

Ondanks de korte tijd dat Namasté open is, zijn er al een aantal uitgesproken favorieten op de kaart aan te wijzen. De Nepalese Masu bijvoorbeeld, die zoals in Nepal op een bord met verschillende vakjes gepresenteerd wordt. “We konden de gerechten eigenlijk zelf niet missen, waardoor we ze gingen maken, maar het is des te gaver om te zien dat het bij de Rotterdammers ook in de smaak valt”, lacht Anisha. Ze is blij met de locatie in Rotterdam. “Het kwam opeens op ons pad. Ik denk dat Rotterdammers open staan voor eten uit andere culturen. Bovendien wonen er in Rotterdam veel mensen uit Suriname, Bangladesh en India.”

Nepalees bier


Andere populaire gerechten zijn de butter chicken, lam karei en chicken balti, een Indiaas gerecht dat je volgens Anisha nog nergens in Rotterdam kon proeven. “Ook hebben we bij sommige gerechten, zoals lam, op advies van culinair adviseur Jeroen Ballot, de spinazie door zeekraal te vervangen. Op die manier zie je de gerechten nog niet in onze stad”, aldus Anisha. Bij Namasté kun je tevens terecht voor vegetarische gerechten. Een andere onverwachte trekker is het Nepalese bier. “Indiaas bier kun je op meerdere plekken kopen, maar Nepalees bier is nog niet heel bekend.” Iedereen die het bestelt is laaiend enthousiast, merkt Anisha en er is veel vraag naar.

Momenteel wordt het bier, dat echt uit Nepal komt, tijdelijk niet verkocht bij Namasté door leveringsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Wel is het stel heel blij om weer open te zijn en de gasten het lekkers uit hun keuken te kunnen bieden. En daar zijn wij zelf ook heel blij mee. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.