In een groot pand op de hoek van de Aelbrechtskolk en de Schiedamseweg in historisch Delfshaven zit Altstadt Rotterdam. Linda Dammers (31) is ingehuurd om het horecagedeelte van het cultureel centrum op te zetten, de Altstadt Kantine: "Mensen denken dat we alleen een koffiezaakje zijn waar je wat kunt eten, maar we zijn onderdeel van een enorm pand met vier huisnummers. Het hele gebouw wordt omgebouwd tot theater en alles wat daarbij hoort."
Kantine

"We begonnen vorig jaar mei met Bakkie Altstadt. Toen verkochten we koffie en croissantjes om mee te nemen terwijl we bezig waren met de aanbouw van Altstadt Kantine. Nu zijn we hier ontbijt en lunch aan het draaien terwijl we hieronder en -achter bezig zijn met het inrichten van de rest van het gebouw." De inrichting van Alstadt Kantine is rustig: veel wit en lichtblauw, met simpele houten tafels. Op de ontbijt- en lunchkaart staan kleine bakkerijsnacks, waaronder een prachtige chocoladecroissant. Er zijn vijf sandwiches waaruit je kunt kiezen. We proeven de meergranen pistolet met De Rotterdamsche Oude en vijgen-mosterdcompote, en de zuurdesem boterhammen met eiersalade, truffel en pancetta. Die smaken vers en lekker. "Dat is ook wat we willen neerzetten. Alles is simpel maar vers en van hoge kwaliteit."
Altstadt

Je ziet het niet gelijk, maar onder en achter de Kantine is van alles gaande. Marijke de Kerf, Phillipe Lemaire en Délano van den Berg zijn de initiatiefnemers van Altstadt. "Phillipe is de visionair. Hij heeft een idee over hoe alles in Altstadt en dus ook in Altstadt Kantine eruit hoort te zien. We serveren alles op simpele witte borden. Je wordt niet in de maling genomen, niks is bewerkt. Dat is de uitstraling die we willen meegeven, het moet een plek zijn waar je rustig kunt studeren of werken, waar je even kunt ontbijten voordat je les hebt, of kunt lunchen nadat je hebt gerepeteerd in het theater." Vanaf 10 maart zijn er ook rondleidingen waarbij je onder genot van een borrel het gebouw te zien krijgt, in de vorm van een voorstelling.
All day café

"Alles wat we hier faciliteren staat in verbinding met elkaar. Er wordt gedacht aan alle betrokkenen en daar proberen we een zo fijn mogelijke plek voor te maken." Linda laat ook de ruimte zien waar een klein barretje komt waar de acteurs en bezoekers na een voorstelling een biertje kunnen doen. "We willen een dynamische plek creëren, waar we de gelegenheid geven om samen te studeren, repeteren, borrelen en werken. Als er straks voorstellingen zijn dan is het idee dat als je hier acteur of student bent, je ook in Altstadt Kantine, in de ticketverkoop of achter de bar kunt werken. "Vanaf 10 maart beginnen we met de borrel, en dan hopen we in augustus de keuken af te hebben. Er komt dan een chef die de dinerkaart gaat opzetten, maar het uitgangspunt zal hetzelfde zijn: simpel maar van hoge kwaliteit."