Niemand die het deert dat je tot wel drie kwartier moet wachten voordat er een tafeltje vrij is. Voor Angelo Betti aan de Schiekade in Rotterdam staan mensen maar al te graag in de rij, daar hoef je geen geduldige pizzamaniak voor te zijn.
Niemand die het deert dat je tot wel drie kwartier moet wachten voordat er een tafeltje vrij is. Voor Angelo Betti aan de Schiekade in Rotterdam staan mensen maar al te graag in de rij, daar hoef je geen geduldige pizzamaniak voor te zijn.
Foto: Lennaert Ruinen
Tot een paar jaar terug kon je er nog niet pinnen, ze hebben nog altijd geen bier van de tap, geen reserveringssysteem. Angelo Betti jr. doet het op zijn manier. Hij kijkt je aan en noteert wat hem aan jou opvalt. Een pet die je draagt, een groene of paarse sjaal die je om je heen hebt geslagen. Zo houdt hij precies wie aan de beurt is.
Bij Angelo Betti ben je ooggetuige van Italiaanse hysterie. Er wordt geschreeuwd, gekreund en gemopperd. Er worden aan de lopende band geintjes uitgehaald. Krijg je een tik op je rechterschouder, draai je je om, staat er niemand. Kijk je naar links staat daar Mario of Nino de onschuld uit te hangen.
Het zijn clowns met pretoogjes, geen stoorzenders. Het zijn amici dei bambini. Baby’s in de MaxiCosi, honden, alles wat leeft en aaibaar is, wordt vertroeteld.
Het kan zomaar gebeuren dat je er drie kwartier moet wachten voordat je aan de beurt bent. BN’ers, die er geregeld over de vloer komen, hoeven niet te rekenen op een voorkeursbehandeling. Niet dat iemand het in het hoofd haalt voor te kruipen, of dat iemand ontevreden wegloopt.
Het wachten wordt er juist omarmd. In die wachtrij zijn zelfs vriendschappen ontstaan. Je staat er ook niet echt in een rij, je maakt je als wachtende deel uit van een soort borrelclub.
Foto: Lennaert Ruinen
Achter Angelo Betti schuilt geen gelikt marketingplan. Angelo Betti wordt gerund vanuit het hart. Met liefde, met overgave, met temperament. En met omgeslagen broekspijpen. Angelo Betti is echter dan echt.
Je doet jezelf tekort als je in Rotterdam deze zaak overslaat, tenzij je echt geen pizza lust. Want heel veel anders heeft Angelo Betti niet op de kaart. Op één lasagne na bestaan de gerechten uit flinterdunne wagenwielen bedekt met huisgemaakte tomatensaus, mozzarella en tal van toppings.
Italianen zweren bij pizza’s waaraan je geen dorst overhoudt. Als je na een pizza niet snakt naar vocht dan weet je dat de bodem is zoals die hoort te zijn. Van de pizza’s bij Angelo Betti krijg je geen dorst.
Sterk aan Angelo Betti is de constante kwaliteit. De pizza is er altijd van hetzelfde niveau. Nagenoeg geen wisselingen van de wacht, dat voorkomt knoeiwerk. Carmelo Cannon staat als il maestro pizzaiolo al meer dan 25 jaar aan het roer bij Angelo Betti en zijn rechterhand Daniele Grandi draait met een dienstverband van ruim twintig jaar eveneens al een aardig tijdje mee.
Het recept van het pizzadeeg bij Angelo Betti is zowat het best bewaarde geheim van Rotterdam. Er zijn slechts drie mannen (Carmelo, Daniele en Angelo Betti jr) die beschikken over dat recept, vastgelegd door wijlen Gianfranco Giuntoli, Angelo’s zwager.
Van het pizzadeeg dat overblijft, wordt de volgende morgen brood gebakken. Brood dat elke gast met kruidenmargarine, waarin sambal en knoflook de belangrijkste smaakmakers zijn, van het huis krijgt aangeboden.
Bij Angelo Betti is het een combinatie van. Steengoede pizza's in een theatraal sfeertje, met aan het hoofd een Italiaan bij wie geen spoortje van haantjesgedrag valt te bespeuren. De huidige eigenaar, de derde generatie, is onbetwist de liefste horecaondernemer van de Maasstad.
In Angelo Betti jr. schuilt een interieurstylist en muziekliefhebber. Het onalledaagse design, dat geregeld wisselt, is uit zijn brein ontsproten. Italiaanse evergreens van Eros Ramazzotti en Andrea Bocelli zul je er niet snel horen. Een cover van Sarà perché ti amo, de feesthit van nu, evenmin. Angelo Betti kiest voor The Day Before You Come van Abba, voor What a Feeling van The Sailors en Sweet Goodbyes van Krezip.
Angelo Betti begon in 1922 in Rotterdam als een ijsatelier. Al is de focus in 1979 verlegd naar pizza, ijs is er nog steeds in wisselende Italiaanse smaken verkrijgbaar. Het ijs maakt Angelo Betti jr - 'van meer melk dan slagroom en relatief weinig suiker’- zelf. Zijn ijs is dus niet te zoet en kent een uniforme consistentie: het wordt niet waterig als het smelt.
Over Angelo Betti is tijdens het 100-jarig bestaan een jubileumboek verschenen. Wie dat leest, begrijpt de kracht van deze pizzeria. Die begrijpt dat je zelfs tijdens een vakantie in Italië heimwee kunt hebben naar Angelo Betti. Nergens ter wereld vind je namelijk een tweede Angelo Betti. Mocht je dat boek nog niet tot je beschikking hebben, schaf dat dan snel aan via de website.
Of je doet mee aan onze winactie.
Al sinds de eind jaren 80 kom ik bij Angelo en familie over de vloer om te eten. Niets maar dan ook niets kan de sfeer en de pizza's evenaren van deze kanjers! Mooie en verdrietige verhalen worden gedeeld, er wordt gelachen en gehuild om het leven. Maar de liefde en het plezier blijft. Angelo, verander nooit kerel <3 Groet, Paul
Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.
In het Vroesenpark hoef je voortaan geen zware picknickmand meer mee te nemen. Via de bestelhub van Station Bergweg wordt je eten tot je kleedje bezorgd.
Voor de serie Proef op de sommelier gaat Niels van Laatum in gesprek met Rotterdamse sommeliers. In deze editie Emy Koster van Tres.
Geniet van de volgende voordelen: