Aan de Benthuizerstraat in het Oude Noorden is het nieuwe Barlou geopend. Eigenaren Bas van Dijk, Lianne Verhoef en Hilmar de Vries zijn vastberaden het compleet verbouwde pand nieuw leven in te blazen. Bas en Lianne waren altijd al overtuigd van de waarde van deze locatie: "Wij wonen zelf in het Oude Noorden en toen deze plek vrij kwam, wisten we direct dat we daar werk van moesten maken", vertellen Bas en Lianne enthousiast.
Borrelen in de zon

Er verschenen in het Oude Noorden verschillende koffie- en lunchzaken, maar voor een plek waar men terecht kan voor een goede borrel is nog genoeg ruimte volgens het drietal. "We willen de diversiteit die te voelen is in het Oude Noorden graag terugzien bij Barlou. Zo is iedereen welkom, jong en oud en op elk tijdstip", benadrukt Lianne. Het ruime en sfeervolle terras waar men rustig kan neerstrijken, zorgt voor een ongedwongen cafésfeer. De perfecte plek om een glaasje wijn te bestellen in de zon. Maar de verschillende wijnen zijn zeker niet het enige wat kan worden genuttigd in het levendige Barlou. Zo worden we verwelkomd met een kwalitatief kopje koffie van het Rotterdamse Schot koffie en zien we direct een ruime scala aan speciaalbier achter de bar. Dit is de specialiteit van bierkenner Hilmar. Hilmar neemt niet alleen zijn jaren ervaring uit de horeca, maar ook uit zijn eigen Brouwerij De Kopstoot mee naar de bar. Hiernaast brouwt hij voor Brewpub Reijngoud en support hij graag opkomende biermakers. Dit is een belangrijk aspect van de zaak. "De focus van de bieren ligt echt op lokale en kleinere brouwerijen, zo kunnen de gasten ook nieuwe smaken ervaren", legt Hilmar uit.
Oosters tintje

Bij het overgrote deel van de kaart ligt de focus op de Oosterse en vegetarische keuken. Ze hebben borrelhapjes als gefrituurde burrata met romesco of gebakken feta met olijven die je met tafelgenoten kunt delen, maar er kan ook gekozen worden voor de grotere gerechten van de kaart zoals een vegan melanzane of een falafelburger halloumi. De gebruikte producten en dranken zijn grotendeels afkomstig van lokale makers zoals Cas & Kas en Chateautjes. Het gebruik van lokale producten en dranken is passend bij de ideologie achter de bar: voor iedereen en zo ook voor de Rotterdamse maker. De keuken ligt in handen van kok Amir Namou, die zorgt voor een smaakvolle onderscheiding door onder andere zijn shakshuka en baba ganoush. Naast deze verschillende vegetarische opties, hebben ze ook een halve kip harissa en zelfs de klassieke kroketten op brood. Deze zijn overigens ook te bestellen in een veganistische versie. Voor ieder wat wils dus.
Meer dan een bar

Wat ons direct duidelijk wordt, is dat er in Barlou sprake is van een gastvrije laagdrempeligheid. Men is welkom om overdag met een kopje koffie (of biertje) achter de laptop te zitten of een krant te lezen. Als je gaat voor een uitgebreide zit, kun je hier heel de avond vertoeven met voor-, hoofd-, en nagerechten met bijpassende wijnen of bieren. Verder staat het drietal ook open voor borrels, verjaardagen of andere evenementen: "Er is hier genoeg ruimte voor verschillende partijen, als we beneden de stoelen wat aan de zijkant schuiven, kan er zelfs gedanst worden", vertellen Bas en Hilmar. Wanneer we vragen hoe de drie eigenaren de toekomst zien, beginnen ze te glunderen: "We hopen dat we als een welkome en vertrouwde plek kunnen fungeren voor nieuwe gasten en de buurtbewoners, waarbij niets te gek is." Barlou staat voor je klaar van donderdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur voor lunch, borrel en diner aan de bedrijvige Benthuizerstraat.