Ontbijt- en lunchbar Mecca is vijf jaar lang gegroeid tot een icoon in Rotterdam-Noord: een bestemming voor iedereen die het multiculturele karakter van de stad eer aan wil doen. De zaak groeide en evalueerde en nu krijgt de zaak een nieuwe naam én concept. “We voelen dat we creatief nog veel kunnen doen voor de stad”, zegt mede-oprichter Rita Balrak trots.
Het begin van Mecca

Samen met haar partner en cocktailshaker, bekend van onder andere Elit en Stirr, Sven Brokaar begon ze in 2019 Mecca. “We hadden net een barista-bartenderwedstrijd gewonnen. Het gaf vertrouwen om hun eigen zaak te beginnen”, vertelt Rita. “Hier konden mensen terecht voor bijzondere drankjes, goed eten en échte verbinding.”
Zijderoute

In de beginjaren zochten Rita en Sven naar een Syrische chef die het Midden-Oosterse DNA en de Zijderoute goed eer aan kon doen. “Dat werkte geweldig, mensen waren enthousiast over het eten en er was connectie met de wijk, met de kleurrijke Zwartjanstraat en al die Midden-Oosterse restaurantjes om de hoek.”
Maar toen kwam corona. Toch lieten ze zich niet uit het veld slaan: “We stopten met de avonden en schakelden over naar streetfood en afhaal.” Ze leerden zichzelf pita’s bakken en de jaren die volgden, met coronamaatregelen en sluitingen, hield hen ook scherp en creatief.
Zo werd Mecca een begrip in Rotterdam. “Als je naar de wereldkaart kijkt, ligt het oude Mekka als een oase op de zijderoute. Het is een historische rustplek voor reizigers en handelaren”, legt Rita uit. Die gedachte van bezinning, ontmoeting en gastvrijheid is de basis van onze zaak. De ingrediënten van de route komen terug in de gerechten.”
Ze probeerden die naam alleen maar meer eer aan te blijven doen: “We wilden echt Mecca als plek eren, daarom experimenteerden we met een alcoholvrije kaart en heerlijke spannende mocktails, uit respect voor de culturele en religieuze betekenis die de stad wereldwijd heeft.”
Oasis als nieuwe fase

Maar anno 2025, een hele tijd na corona, merkten ze dat Mecca was gegroeid en volwassener was geworden. “Als we kijken naar de plek en de rol die we vervullen in de stad Rotterdam, dan zien we dat we echt een stadsoase zijn geworden”, zegt Rita trots.
“Mensen raken met elkaar in verbinding en met het personeel. Het is een idyllisch, botanisch plekje geworden en dat was voor ons hét moment om te beslissen om door te gaan als Oasis.”
Op de zomerkaart verscheen laatst stiekem al de naam Oasis bovenaan. “Een subtiele hint. Gasten vragen ernaar, raken nieuwsgierig, dat levert mooie gesprekken op. En zij zeggen ook: dit past echt bij jullie.”
Er verandert meer dan een naam

Met de naamsverandering komt ook een verbreding van het concept. De avond krijgt weer ruimte, cocktails keren terug, en de keuken wordt losser en intuïtiever. “We stoppen met alleen vega. Misschien serveren we af en toe vlees. Alles mag ontstaan.”
De keuze om ‘Mecca’ uit de naam te halen heeft ook met respect te maken. “We wilden nooit iets religieus neerzetten, maar nu we ook weer alcohol gaan serveren, past het niet meer. Oasis voelt lichter, vrijer, intuïtiever. Precies wat we willen zijn.”
Deze zomer start Oasis met de eerste events, zoals cocktailavonden en ‘diner and dance’, om gasten vast kennis te laten maken met het nieuwe concept. Na de zomer volgen de nieuwe openingstijden. “We voelen ons echt nodig in de stad. Mensen herkennen zich in ons. Oasis is daar een verlengde van: een plek om te landen, te ontdekken en je te laten verrassen.”