Het karakter van het Oude Noorden: Mecca

Voor de uitagenda spraken we met Rita Balrak en Sven Brokaar die dit jaar Mecca hebben geopend.

27 Sep 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Het karakter van het Oude Noorden: Mecca

De Midden-Oosterse falafel of kebab kennen we, maar deze cultuur heeft nog duizend-en- een andere heerlijke gerechten. Dat laten Rita Balrak en Sven Brokaar maar al te graag proeven bij espresso- en wijnbar Mecca met koffie, natuurwijnen en een Midden-Oosters buffet. Ze vertellen over het Rotterdamse karakter, lekker eten en hoe het met Mecca gaat.

Verliefd op wat deze stad geworden is 

Het was helemaal niet het plan om nu al een eigen zaak te starten. Rita heeft veel ervaring als barista en Sven is al zo’n elf jaar bartender. "We zijn allebei echte Rotterdammers en ontzettend verliefd op wat deze stad geworden is; een prachtige mix van allerlei culturen." Toch was dit vaak aanleiding tot het delen van ideeën over de stad en het voeren van discussies. "We merkten dat we het vaak hadden over wat er mist in de stad. Noord zou nog best eens wat meer haar multiculturele samenleving mogen weerspiegelen, bijvoorbeeld." 

Stoute nieuwsgierigheid 


"Opeens zagen we dit pand leeg staan. We werden nieuwsgierig en zochten naar de eigenaar. Nog steeds niet echt met een plan, maar meer als een soort stoute nieuwsgierigheid." Dat bleek een goede keuze, want we zaten erg op één lijn wat betreft de visie voor de stad. "We konden die kans echt niet laten liggen", en zo ontstond Mecca. 

Buurt weerspiegelen 

De opening verliep helaas niet vlekkeloos, omdat de verbouwing erg uitliep. Hierdoor kon Mecca haar deuren pas maanden later openen dan gepland. Deze teleurstelling is allang goedgemaakt: "Mensen geven goede reacties en komen terug. Waar we zelf op hoopten, gebeurde: het publiek is heel divers. Als je de buurt wilt weerspiegelen, moet je datzelfde gevoel ook in je zaak hebben en dat is zeker gelukt."

Van ontbijt tot uitgebreid diner 


Tijdens het ontbijt is de bar gevuld met fruitcocktails en yoghurtjes met Oosterse toppings. Deze gerechten worden per gewicht afgerekend. Hoe verder de dag vordert, hoe meer gerechten erbij komen op de bar. "Het is superleuk om te zien hoe mensen hier gebruik van maken: sommigen nemen een klein hapje, anderen komen uitgebreid dineren. Weer iemand anders neemt wat hapjes mee." De inspiratie voor al deze gerechten? Die komt vanuit de handelsroute die van China naar Mecca loopt via India, Pakistan en Libanon.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.