Binnenkort opent espresso-wijnbar Mecca aan de Noordsingel. De eigenaren van Mecca zijn Rita Balrak (28) en Sven Brokaar (29). De naam Mecca vonden zij een mooie naam die bij het karakter van de buurt past en ook betekenis heeft als een 'mecca van koffie en natuurwijn'. Terwijl het stel nog volop aan het verbouwen is, spreken wij ze over hun plannen.
Verschillende paden, dezelfde uitkomst

“Ik kom uit de koffiewereld, ik ben nu langer dan tien jaar actief als barista. Mijn passie voor koffie begon als een bijbaantje naast mijn studie Bouwkunde en het is doorgegroeid tot meer”, vertelt Rita over haar verleden. Ook Sven heeft veel ervaring in de horeca. “Ik ben ooit begonnen in de horeca in de bediening. Daarna ben ik in de cocktail wereld gerold, wat begon bij cocktailbar Elit. Ik heb zowel in Nederland als in het buitenland gewerkt, zo heb ik een tijdje in Londen achter de bar gestaan. Toen ik Sociologie ging studeren, heb ik Stirr opgezet samen met twee vrienden. Stirr heb ik twee jaar gerund.”
Zoals velen liepen Rita en Sven door ‘hun’ stad met de droom om ooit een horecazaak te openen. “We hadden heel veel dromen over samen iets opzetten, het kwam er alleen nooit van.” Door de ervaring in de horeca wisten ze hoe zwaar het is om een eigen zaak te runnen, waardoor ze eerst geen eigen zaak wilden beginnen. Toch begon het te kriebelen. Sven vond een pand onder de Noordsingel Lofts, met espresso-wijnbar als bestemming. Hij nam contact op met de projectontwikkelaar en het bleek dat ze nog niemand hadden om deze zaak te runnen. “Na een bespreking met de projectontwikkelaar, Vincent Taapken, is het balletje gaan rollen. Toen zijn we het plan gaan maken. Alle ideeën die al jaren in ons hoofd zaten, die kwamen in één keer samen”, aldus Sven. Zelf mistte een plek zoals deze. Eentje waar je bijvoorbeeld tot laat in de avond een natuurwijn kan drinken, zonder dat je daarbij een heel viergangenmenu moet bestellen. “Wat wij willen is net even wat anders dan wat er al is.” Ze willen vernieuwend zijn, bijvoorbeeld met thee. “Thee is erg onderbelicht in Nederland, dat is iets waar wij ook veel mee willen gaan doen”, aldus Sven. Zo zijn zij bijvoorbeeld van plan om thee op Oosterse wijze te serveren, ook wel Gong Fu Cha genoemd.
Eten en drinken voor iedereen
Het Oude Noorden is een wijk waar meer dan de helft van de bevolking een niet-Westerse migratieachtergrond heeft, een groot deel daarvan is Turks of Marokkaans. Hoewel er genoeg mensen met een bovengemiddeld inkomen wonen, is het gemiddelde inkomen vrij laag. Dit is een groep die Sven en Rita niet willen uitsluiten, maar juist willen aantrekken. “Met de vormgeving van het concept hebben we goed gekeken naar de locatie en de buurt. Met mijn bouwkundige en Sven zijn sociologische achtergrond zijn we heel erg bezig geweest met het maatschappelijke deel, met de omgeving en de bezoekers die er komen”, legt Rita uit. Ook Sven beaamt dit: “We zouden het zonde vinden als er over vijf jaar alleen mensen met een bovengemiddeld inkomen hier wonen. We willen ons best doen om er te zijn voor iedereen die woont in het Oude Noorden.” Zo krijgt Mecca een Midden-Oosterse keuken. Maher Al Sabbagh, van oorsprong Syrisch, van Maher's Kitchen zal het eten gaan verzorgen. Het eten wordt gepresenteerd op de bar, waar mensen kunnen zelf opscheppen en per gewicht afrekenen. Dit houdt het laagdrempelig, daarnaast zijn de prijzen dusdanig dat het betaalbaar is om meerdere malen per week iets te komen eten.
Naast eten is ook koffie een belangrijke pijler van Mecca. “We willen altijd koffie hebben van een lokale en een internationale koffiebrander, die branders wisselen om de zoveel maanden. Met koffie die je nergens anders zou kunnen drinken, trek je ook weer een bepaalde groep”, zegt Rita. Hoewel ze geen cocktails gaan serveren, komt de cocktailervaring van Sven wel terug bij Mecca. "Verwacht een hoop innovatieve drankjes die je nog niet ergens anders kan krijgen. Veel alcoholvrije, zelfgemaakte, limonades en bijvoorbeeld traditionele dranken zoals lassi en ayran met een twist."
Geen barrières

“De kleuren en de sfeer spelen in op het gevoel van het Midden-Oosten. Qua kleuren moet het nog een verrassing blijven”, vertelt Rita. Ze willen met het interieur ervoor zorgen dat de barrière tussen personeel en klanten kleiner wordt. Zo loopt er midden door de zaak een S-vormige bar die, net zoals de rest, door haar is ontworpen. In de bar wordt een koffiemachine gebouwd, die functioneert als een soort espressotap. Daardoor is er geen barrière meer tussen de klant en de barista. “We hebben het hele concept om de bar heen gebouwd, we vinden contact met de klant heel belangrijk”, aldus Rita. Sven en Rita hebben in het verleden het gevoel gehad dat in de horeca soms het een en ander niet heel praktisch wordt ontworpen. Bij Mecca zal dit anders zijn. Rita heeft het ontwerp op zich genomen, waarbij ze haar bouwkundige- en horeca ervaring combineert voor een zo praktisch mogelijk ontwerp. De streefdatum voor het openen van Mecca is in maart. Zodra het zover is kun je er de hele dag zitten, van half acht ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds.