De Burger Club-burger van de gelijknamige Burger Club aan de Nieuwe Binnenweg is vorige maand benoemd tot Beste Burger van Rotterdam. Verslag en uitslagen waren te lezen in de Metro en blogger Serge van LiveLikeTom proefde ruim 40 (!) burgers. De rust is inmiddels wedergekeerd bij Burger Club, dus sprak ik onlangs met eigenaren, Luis Ruiz en Nanet Molenaar over het winnen van deze prijs.
Op dinsdagmiddag schuif ik aan bij Nanet en Luis. Of ze blij zijn met het winnen van deze prijs en of ze het hadden zien aankomen. Ze zijn uiteraard hartstikke trots om als winnaar uit 36 genomineerden te worden gekozen – en terecht. Al hadden ze er geen rekening mee gehouden; zo wisten ze pas op het laatste moment dat zij in de top vijf favorieten werden genoemd. Vervolgens hebben ze alles een beetje over zich heen laten komen. Ze willen gewoon de beste burger(s) serveren en dat doen ze dan ook met volle overgave.

Zeker sinds het uitgebreide artikel in Metro over hun overwinning, is het druk in de knusse zaak aan Nieuwe Binnenweg 139a. Mensen komen zelfs met krantenknipsels het restaurant binnengelopen, of het klopt dat ze hier die beste burger van Rotterdam kunnen proeven.
Over die prijswinnende creatie – de Burger Club – gesproken; deze bestaat uit brood van het Vlaamsch Broodhuys, gekarameliseerde ui, tomaat, sla, pancetta, cheddar, jalapeños, chorizo, augurk en BC-saus. Het vlees is van MRIJ (Maas-, Rijn en IJssel) rundvlees van Piet van den Berg, dat vlees is sappig, vol van smaak en heeft een stevig mondgevoel. Honderd procent puur vlees is wat je geserveerd krijgt bij Burger Club: een beetje peper, een beetje zout – meer heb je niet nodig. Het leuke bij Burger Club is overigens dat je voor alle burgers zelf kunt kiezen van welk vlees hij wordt gemaakt. Van MRIJ-rundvlees dus, van Iberico (varkensvlees) of van het befaamde Amerikaanse Wagyu vlees.
Ze gebruiken alleen de beste verse ingrediënten en, volgens chef Luis, gaat het om een balans van smaken. Als je een hap neemt van je burger, moet je alles kunnen proeven. Vlees, zoetige ui, kaas, krokante pancetta, saus. Alles in precies de juiste verhouding. Veel saus maakt een burger niet per se beter. Nee, het gaat bij Burger Club om kwaliteit, niet om kwantiteit. Alle burgers worden veelvuldig getest (en zelf geproefd, Nanet eet bijna iedere dag een burger) om precies de juiste combinaties te maken.
Er staat een prachtige selectie burgers op de kaart, die eigenlijk allemaal even goed lopen, dus er is heel wat te kiezen. Binnenkort is Burger Club ook weer open voor de lunch, met een klein terrasje voor de deur en straks ook een wat grotere vlonder. Wat je dan moet bestellen? De Juicy Jack met perfect gesmolten gorgonzola bijvoorbeeld, de Nanet’s Burger, met cream cheese, sla, chorizo, Iberico, gegrilde rode paprika, gegrilde artisjok en tomaat of gewoon de nummer 1 van Rotterdam: de Burger Club-burger met naar keuze MRIJ-rundvlees, Iberico varkensvlees of 100 procent Wagyu.