Bij Raïnaraï is de nomadische keuken net als een bloem: "Je hoeft niet te proeven, want het ruikt al lekker"

Het Nomadische restaurant Raïnaraï is naar Rotterdam gekomen. Wij spraken met eigenaar Laurent Khellout over de Algerijnse keuken en zijn liefde voor koken.

31 Mei 2019 Anna Smitsman

blogger Anna studeert journalistiek in Tilburg. Ze is geboren in Rotterdam en kon door de stage terugkeren naar haar moederschip. Ze houdt erg van lekker eten.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Raïnaraï

1e Middellandstraat 134, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: West Keuken: Mediterraan Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Bij Raïnaraï is de nomadische keuken net als een bloem: "Je hoeft niet te proeven, want het ruikt al lekker"

Het hoekpand bij de 1e Middellandstraat kun je moeilijk over het hoofd zien. Buiten is een warme oase gecreëerd met tropische bomen en knusse kleedjes. Het Algerijnse restaurant Raïnaraï heeft hier de tweede week van mei haar deuren geopend. Na twee vestigingen in Amsterdam was het de beurt aan Rotterdam. Wij spraken met Laurent Khellout, het brein achter het concept, over zijn derde zaak en liefde voor koken. Spoiler alert: onder het artikel kun je een kookboek winnen van Laurent.

Laurent  


Eric Zee

De Algerijnse Laurent bracht de keuken van zijn moederland naar Amsterdam. Ook schreef hij drie kookboeken over de Nomadische keuken, waaronder een boek over specerijen. "Ik heb gevochten om de nomadische keuken naar Amsterdam te brengen", vertelt Laurent. In Amsterdam heeft hij voor zijn eerste zaak acht jaar gezocht naar de juiste locatie, waarbij hij terechtkwam bij het Westerpark. Deze locatie was nog niet vrij, dus begon hij op de Prinsengracht, ook niet de minste locatie. Uiteindelijk is het hem gelukt om ook een zaak in het Westerpark te openen. "Ik wilde de Amsterdammers laten zien wat echt eten is."   

Thuiskomen in Rotterdam 


Eric Zee

Laurent was altijd al gek op Rotterdam en heeft daar ook een tijdje van zijn leven gewerkt in de verschillende keukens. "Ik heb gewerkt op de hele Binnenweg, van Italiaan tot Mexicaan", aldus Laurent. Nu hij zijn nieuwste zaak in Rotterdam geopend heeft, is hij ontzettend enthousiast. "De laatste twee dagen heb ik echt gedacht: 'Oh shit, ik ben echt thuis'." Er is nog een reden dat hij voor Rotterdam heeft gekozen, zijn vrienden uit Rotterdam vroegen hem om het pleintje bij de 1e Middellandstraat mooi te maken. De chef-kok heeft een duidelijk plan van aanpak. "Ik begin te kijken naar wat de locatie nodig heeft. Vanuit daar gaan de locatie en mensen stralen."

Laurent ging de uitdaging aan en heeft twee jaar lang gewerkt aan zijn Rotterdamse project. Het was een oud pand en de verbouwing viel niet altijd mee. Ondertussen heeft hij het plein al behoorlijk versierd, maar hij is nog niet klaar. De buitenplek gaat nog mooier gemaakt worden. "Mijn missie is dat mensen kijken en het dan na gaan doen. Ik ben de pionier en dat is mijn kracht." 

Elke dag is anders 


Eric Zee

Als we Laurent vragen naar het menu, begint hij flink nee te schudden. "Ik hou van koken en ik wil vrij koken." Bij Raïnaraï zijn de gerechten daarom elke dag anders. De Algerijnse kok gaat elke dag op zoek naar de juiste ingrediënten. "Wanneer ik een mooie aubergine heb gezien koop ik die en ga ik daar iets mee maken." Op deze manier werkt Laurent altijd met de seizoenen. In een vitrine staan de gerechten die de dag je brengen. Je kunt kiezen wat je wil, maar laat ook vooral Laurent voor je beslissen. "Ik kijk naar jou en ik zie precies wat jij nodig hebt." 

Laurents liefde voor de Nomadische keuken 


Eric Zee

Laurent heeft veel keukens geprobeerd, maar kwam altijd terug bij de nomadische keuken. "De nomadische keuken is net als een bloem. Je hoeft niet te proeven, want het ruikt al lekker", zegt Laurent terwijl hij zijn neus in de lucht gooit en om zich heen ruikt. "Het is puur mediterraan en alle nationaliteiten zijn er geweest." Laurent begint met het opsommen van de nationaliteiten. "Het is een mix en alle keukens zitten erin." Ook vertelt Laurent dat je in Algerije alle seizoenen hebt. "Het is heel rijk, want we hebben sneeuw en zee en alle groente die je kan bedenken. Alles groeit!" 

Zeven 


Eric Zee

Het interieur heeft verborgen boodschappen. Zo word je op het pleintje omringd door vijgen-, druiven- en olijvenbomen. "De drie dingen die je altijd moet eten. Dan word je nooit ziek", benadrukt Laurent. Het is een boodschap van de chef-kok aan zijn gasten. "Dat is de kracht van de natuur." De muur is bedekt met klei, wat ook weer verwijst naar de ecologische en biologische voeding bij Raïnaraï. Ook kom je het getal zeven vaak tegen. Laurent is namelijk geboren op 7-7 en laat dit overal in terugkomen. Zo staat er op de tafelpoten zeven keer het getal zeven en maakt hij een mix van zeven verschillende specerijen. "Ik ga ook zeven bedrijven openen in zeven verschillende steden en zeven boeken schrijven." Kijk bij Raïnaraï vooral om je heen en probeer de verschillende boodschappen te ontdekken en proef van de rijke nomadische keuken.

Raïnaraï is elke dag open van 12:00 tot 22:00. Wil jij ook een kookboek van Laurent winnen? Laat ons op Facebook weten waarom jij hier kans op maakt.


Omslagfoto is gemaakt door Eric Zee.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

J Frank 31 Mei 2019, 14:54

Ik zou dolgraag dit geweldige kookboek van Rainarai ontvangen. De Midden-Oosten keuken heeft altijd mijn voorkeur en zou het heerlijk vinden uit de nomaden( Algerijnse keuken) te gaan koken en ik ben zelf een grote hobby kok.

Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.