Met corona en het wisselvallige weer van deze zomer is de trend van buitenhoreca in een stroomversnelling terechtgekomen. Bijna elke zaak heeft het afgelopen jaar de deuren naar buiten geopend. Daarvoor ben je ook bij La Cocotte in Hoogvliet aan het juiste adres. Dit familiebedrijf maakt ‘buiten’ wat ‘binnen’ was en keert de gast binnenstebuiten met bijzonder eten en een unieke, warme sfeer.
Eigenwijs en vol inspiratie

Een jaar geleden spraken we al kort met La Cocotte. De familie achter deze parel deelde toen enthousiast de verbouwplannen. Eigenaar Aldert Bergwerff: “Als je door de stad loopt, zie je mensen op het terras zitten met hun jas aan en een sjaal om de nek. Vroeger hadden we gezegd: 'die is niet helemaal goed’, maar deze generatie wil naar buiten en daar spelen we graag op in.” Hij kijkt rond in de net geplaatste kas op de plek waar voorheen zijn terras stond en vult knipogend aan: “en dat is een beetje uit de hand gelopen…” Inmiddels is die kas af en mochten wij komen kijken en proeven.
Het verhaal van de Kas typeert La Cocotte: ze laten zich inspireren, maar nemen niets zomaar over. Met veel aandacht bedenken ze zelf iets waar ze honderd procent achter staan, wat vernieuwend is en lang meegaat. De oude bar in de zaak is daar een voorbeeld van. ‘Deze staat hier al twintig jaar en we krijgen er nog steeds complimenten over’, vertelde Aldert tijdens ons bezoek vorig jaar. Inmiddels is de koperen bar in een nieuw jasje gestoken en past het goed bij het open restaurant. Dit laat zien hoe La Cocotte te werk gaat, op een eigenwijze en tijdloze manier. ‘We hebben een vooruitziende blik.’
In de Kas kun je heel het jaar buiten zitten met de warmte van binnen Aldert Bergwerff
Techniek staat voor niets

De ouders van Aldert begonnen de zaak, die inmiddels in een groene omgeving in Hoogvliet zit (dichtbij metrostation Tussenwater), en sindsdien is het van generatie op generatie doorgegeven. Wat begon als locatie voor caterings, kreeg ook vergaderruimten en uiteindelijk een groot restaurant met terras. Elk familielid en elke generatie draagt op eigen wijze iets bij: ‘het patatapparaat van opa en oma wordt nog steeds gebruikt om verse patat mee te maken’, vertelt dochter Rachel, die ruim twee jaar geleden haar baan opzegde om bij het familiebedrijf te helpen. Dat de patat heerlijk is, vinden ze niet alleen zelf. De patattest van Het AD bekroonde La Cocotte met een zesde plaats. Naast het patatapparaat maakt La Cocotte gebruik van andere bijzondere technieken die een avond uit bij deze zaak nog uniek maken, zoals de rijpkast die een prominente plek in het restaurant heeft. “Deze techniek komt uit de Verenigde Staten”, vertelt Rachels broer Gerben glunderend. “Veeteelt vond plaats in Midden-Amerika en vlees moest naar de grote steden aan de kust worden gebracht. Dit gebeurde met koelwagens. De koele lucht droogt de buitenkant van het vlees uit en zo maakt het vlees een beschermlaag tegen bacteriën, zodat het niet bederft. Doordat enzymen en spierweefsel afbreken wordt het vlees malser”, aldus Gerben.
Zoals vaak in een familie bedrijf vallen alle collega’s ook onder de horecafamilie van La Cocotte. Bijna iedereen werkt er al zo’n twintig jaar en denkt graag mee, merkt Rachel. Zeker in coronatijd, toen alles stillag. De medewerkers twijfelden geen seconde: in plaats van iets anders te zoeken, hielpen ze tijdens de sluiting met verbouwen.
Kippenvel van de Kas

Tijd om te zien waar het allemaal om draait: de Kas! Het interieur bedacht de familie met dezelfde teamspirit en aandacht. De Spaanse kleurrijke tegels van de bar zijn met zorg uitgezocht en ook de kleur van de kozijnen heeft een achterliggende gedachte. “Precies de kleur van de Hofbogen”, verklaren Rachel en haar moeder Wineke, die samen het grootste deel van het ontwerp op zich namen. “Deze zie je niet veel en legt tegelijk een mooie link met de stad Rotterdam.” De terracotta vloer geeft de kas een stoere industriële look, terwijl het verder kleurrijk en bohemian is ingericht. Achter de bar wordt live gekookt wat een toffe ervaring oplevert voor de gast en heerlijke geuren door de kas verspreidt. Als het licht is, voelt de kas als een verlengstuk van buiten: door de glazen wanden (die helemaal open kunnen) en het glazen plafond. Zodra het gaat schemeren wordt de kas een knusse plek en een uniek verlengstuk van het restaurant. “De eerste keer dat de kas stond en het begon te schemeren kreeg ik kippenvel”, vertelt Wineke. “Ik ben echt verliefd op deze plek.”
Smaakexplosies in balans

La Cocotte is een grote zaak en de menukaart is dat ook. Dat maakt het extra handig dat La Cocotte een proeverij serveert van hun lekkers, om te voorkomen dat jij zelf die knoop moet doorhakken. De vrolijke Rotterdamse kok Dion serveert ons de zachte coquilles van Schmidt Zeevis vergezeld door truffelhoning en limoen die perfect met elkaar in balans zijn. De volgende gang bestaat volgens Dion uit een ‘doodnormale champignon’, gebakken met een sterke maar toegankelijke Italiaanse kaas en truffelolie. Ook bij dit gerecht knalt een smaakexplosie in je mond terwijl het tegelijk volledig in balans is. De aandacht die bij La Cocotte aan de keuze van producten is te proeven. En de wijn die Gerben daarbij uitkiest, brengt de kaas perfect naar voren zonder de smaak van de champignon te verzwakken. Voor het hoofdgerecht komen gasten van heinde en verre naar Hoogvliet - en terecht. De signatuur van La Cocotte is de Spaanse eendenborst met sojaboontjes en een huisgemaakte popcorn-saus. De zoet-zoute sticky saus is iets wat wij niet eerder voorbij zagen komen, maar zeker het proeven waard is.
Zelfs met koud weer omring je jezelf bij La Cocotte met warmte. Niet alleen van de Kas, maar ook zeker van de mensen die er werken. Daarnaast hebben ze alle kennis in huis om jou een onbezorgde avond te bezorgen vol met lekkers en unieke smaken. Dit alles maakt het ommetje naar Hoogvliet meer dan waard. Sterker nog: wij kunnen niet wachten om er weer heen te reizen.