Bruine kroeg Gieterij ’t Swaentje is vooral niet te moeilijk

Een ouderwetse bruine kroeg met een modern drankenassortiment. De Buik nam een kijk in de zaak die flink vernieuwd is, maar waar de sfeer nog als vanouds is.

13 Nov 2023 Dijlan van Vlimmeren

blogger Culinair journalist Dijlan van Vlimmeren is bezeten van eten. Ze schrijft vanuit haar eigen tekstbureau Panna Cotta.

Bruine kroeg Gieterij ’t Swaentje is vooral niet te moeilijk

Op de hoek van De Zwaanshals en Zaagmolendrift is Gieterij ’t Swaentje geopend. Een ouderwetse bruine kroeg met een modern drankenassortiment. De Buik sprak met de initiatiefnemers en nam een kijk in de zaak die flink vernieuwd is, maar waar de sfeer nog als vanouds is.

’t Swaentje: een bruin café waarvan je dacht dat het niet meer bestond

Het is een plek waar je op deze gure herfstdag het liefst wilt schuilen. Zo koud buiten, zo warm binnen. Vrienden zitten er rustig te klaverjassen, Jan, Harrie en de andere vaste gasten delen de laatste buurtroddels en analyseren de laatste prestaties van Feyenoord, studenten heffen het glas en graaien ondertussen in de mandjes met gratis chips, een verliefd stelletje verdrinkt in elkaars ogen en een zakenvrouw checkt op haar laptop de laatste e-mails. 

Gieterij ’t Swaentje op de hoek Zwaanshals en Zaagmolendrift in het Oude Noorden is zo’n bruin café waarvan je bijna dacht dat het niet meer bestond.

Mickey, Xander en Olivier

Ze zijn er dus nog wel, jonge horecaondernemers als Xander Olthof (bekend van cocktailbar Amehoela), Olivier van Hoey Smith (Villa Thalia, Beurs, George en De Vrienden Live) en Mickey Fentross (voorheen Oesteria, dj, actief in de catering) die geloven in de gezelligheid en geborgenheid van een oubollige kroeg. In een plek waar rangen en standen er niet toedoen, in een plek, als je niet te hard juicht voor die club uit 020, het niet uitmaakt uit welk vaatje wordt getapt.

Van Café Hollandiaan naar ‘t Swaentje

Het drietal is bevriend met de kunstenaars van AAAFRESH123 aan het Zwaagmolenkade en doken met elkaar weleens een paar meter verderop Café Hollandiaan in. Café Hollandiaan, en daarvoor Café Werner, was een koppelbazenkroeg in de tijd dat uitzendbureaus nog niet bestonden. De glazenwasser zat er openlijk zijn verdiende loon te tellen. “De Zwaanshals is nu een eenrichtingsweg maar vroeger, dit pand stamt uit 1913, kon je hier vandaan direct naar de snelweg. Werkte je in de haven stapte je hier op en werd je met de bus naar Pernis of de Botlek gebracht,’’ weet Mickey van de vorige eigenaren Theo en Marja.

Dit echtpaar was de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels gepasseerd en vonden het zo langzamerhand wel welletjes. Xander, Olivier en Mickey zaten er toch al, dus waarom zouden ze de kroeg dan niet overnemen. Zogezegd was niet helemaal zo gedaan. Tussen de handdruk en de opening van Gieterij ’t Swaentje, half oktober, is enige tijd verstreken. 

De sfeer van de bruine kroeg is gebleven

Het sfeertje hebben ze intact gelaten want cultureel erfgoed en dus hangen het stilleven van de Maashaven van kunstenaar Piet Cottaar uit de Heinekencollectie en de kampioensfoto met John de Wolf uit 1993 nog altijd boven de lambrisering maar tegelijkertijd is er een hoop vernieuwd: de bar is volledig vervangen, het sanitair opgefrist en er is beduidend meer lichtinval. 

Fase 2 wordt een soort gentlemen corner achter het schuifbare glas-in-lood boven. Het plan is om daarvanuit een rockabilly-dj op vinyl te laten draaien.

Drankassortiment anno 2023

’t Swaentje behoeft geen uitleg, het is oud-Hollands voor zwaan(hals). Gieterij is een grapje. Gieten staat bij de heren gelijk aan drinken. “Vijf euro? Op je muil, gauw! Ken je die uitspraak uit Willems Kantine, de docu-serie van Roy Dames, opgenomen in een café op de Keilewerf? Wij houden van die humor, wij houden van dat leventje,” verduidelijkt Mickey de keuze voor een bruine kroeg. “Niet te moeilijk, dat is wat ’t Swaentje vooral is.” 

Niet te moeilijk, dat is wat ’t Swaentje vooral is.Mickey Fentross

Het drankenassortiment is daarentegen wel veel meer anno 2023. En dus meer open wijnen, speciaalbieren van brouwerij Noordt en de Kaapse Brouwers, diverse soorten mescal en cocktails van het ontwikkelde niveau als bij Amehoela. Je eet er uit het vuistje. Hollandse borrelplank, een sateetje, een Indische gehaktbal van Mickey’s mama Ellen. “Simpel maar goed. We kiezen bewust voor kwaliteit. De ossenworst op de borrelplank is van keurslager Van Linschoten.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.