By Jarmusch en WES krijgen een broertje aan het water: de Maaskantine

Met de Maaskantine wordt het nooit meer winter in de stad. Prachtig buitenrestaurant met de sfeer van de stad en eten van BBQ-master Nathan Meyer, van Smells Good in the Hood.

30 Sep 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

By Jarmusch en WES krijgen een broertje aan het water: de Maaskantine

Rotterdam is een Maasstad, maar er gebeuren te weinig mooie dingen aan de Maas, vinden Ruben Venema en zijn compagnon Tjeerd Hendriks. De mannen achter by Jarmusch en WES eettentje onthullen hun plannen voor een derde zaak, waarmee zij de kade weer nieuw leven willen inblazen. Wij spraken Ruben over de nieuwe plannen: “Als je vanaf de Maaskantine over het water uitkijkt dan gebeurt er iets magisch; je hebt uitzicht over alle drie de bruggen, je ziet het water, de voorbijgaande schepen. Dit is Rotterdam.”

Met de Maaskantine wordt het nooit meer winter in de stad. Dit buitenrestaurant moet het verwaarloosde stukje aan de Maas (bij de Esch) weer tot leven brengen.

Aan het water


Ruben liep al een tijd rond met dit concept. “Er gebeuren te weinig mooie dingen aan de Maas, en dat terwijl ik Rotterdam zie als een stad waar dat kan! Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat het aan de kade moet gebeuren.” Dat zie je volgens Ruben aan zaken zoals de Fenix Food Factory en pop-up visrestaurant À la Plancha.

Verbinding met het centrum


De enthousiaste reacties van de bewoners van Kralingen trokken hem nog verder over de streep. “Dit stukje Kralingen is een beetje vergeten en wij willen er maar al te graag weer iets moois van maken. Daarnaast willen we verbinding zoeken met Rotterdamse wijken en het centrum. Mensen vragen of we niet bang zijn dat de Rotterdammer het centrum niet wil verlaten, maar het is slechts tien minuten fietsen. En dat is het meer dan waard. Het is een jaar van slecht nieuws en mensen zijn blij dat er weer wat leuks in zicht is”, vertelt Ruben. 

‘De Rotterdammer is een buitenmens!’ Ruben Venema

Een buitenrestaurant klinkt erg zomers, maar Ruben verwacht toch het hele jaar open te kunnen blijven: “De Rotterdammer is een buitenmens”. Hij neemt Bokaal als voorbeeld, waar gasten graag het hele jaar door buiten met elkaar proosten. “De Rotterdammer vindt het niet erg om met zijn jas aan buiten te staan. Bovendien wordt dit een warm plekje. We hebben heaters, overkapping en het is er windstil”, aldus Ruben. “Ook als we de komende maanden nog moeten aanpassen aan ‘het nieuwe normaal’ kan dat bij ons gewoon”, vertelt Ruben, doelend op de zo’n achthonderd vierkante meter die zij tot hun beschikking hebben. 

Cajun / BBQ en bar


Het eten wordt verzorgd door BBQ-master Nathan Meyer, bekend van onder andere Smells Good in the Hood. Hij gaat authentieke, frisse BBQ-gerechten maken met comforting side dishes. “Voor de vleesliefhebber dus sowieso een goede plek, maar Nathan legt ook veel focus op vegan en vega gerechten.” En natuurlijk niet te vergeten: Nathan’s speciale homemade sauzen. De drankenkaart is, naast lokale bieren en goede wijnen, ook op cocktails gericht. Dat past volgens Ruben bij de sfeer die ze willen uitstralen: “We gaan voor een Zuid-Amerikaanse inrichting. Het mag voor ons wel wat feestelijker.”

Guilty pleasures with a twist


Ruben neemt veel van zijn ervaring bij by Jarmusch en WES mee naar de Maaskantine. “Wat we terug gaan zien is onze voorliefde voor makkelijk en lekker eten tegen een betaalbare prijs wat je met elkaar kunt delen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hele BBQ chicken om te delen en dat aanvullen met allerlei gezonde side dishes. Ook schenken we Maes pils op de tap. Maes moet je kunnen drinken aan de Maas.”

Op 1 oktober opent de Maaskantine haar deuren. Je kunt van donderdag tot en met zondag aanschuiven van 15:00 tot 23:00 uur voor borrel en diner. Voor volgend jaar zijn er grootse plannen om van de binnenplaats een strand te maken, zodat je zelfs kunt zonnen en zwemmen bij de Maaskantine. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen