Anderhalf jaar na de opening van ‘Hotelbar’ Rose Rouge was het tijd voor iets anders. Sinds een week is de vernieuwde zaak met nieuwe kaart geopend. Volgens eigenaresse Florence Damen was het tijd om de zaak wat volwassener te maken. Maar er is meer nieuws: in het pand naast Rose Rouge heeft zij een koffiezaak en toffe vintagewinkel geopend: Rumba. Wij zijn benieuwd!
Maar eerst nog even over Rose Rouge, want om heel eerlijk te zijn, was Florence na anderhalf jaar wel toe aan een ander interieur. “De zaak is nu iets minder roze ook om een ander publiek aan te kunnen trekken. We hadden nooit het plan om een prinsessenbar te worden en nu is die uitstraling er ook minder. Het is een volwassen bar waar iedereen terecht kan voor een bijzondere cocktail op het terras, maar net zo goed voor een lekker biertje en een hapje eten”, vertelt Florence enthousiast. Naast de borrelsnacks die er al waren kun je nu ook terecht voor een goede en betaalbare avondmaaltijd binnen het concept van shared dining. Florence maakt ons lekker door de gerechten op te sommen: “Brood met dipjes, een gerechtje met groene asperges uit de oven, een goede pasta of vegetarische balletjes met een tomatenchutney.”
Een hotel?

Het pand naast dat van Rose Rouge stond al lange tijd leeg en opeens kreeg Florence een ingeving wat ze daarmee wilde doen. “We noemen Rose Rouge een hotelbar. ‘Hoe leuk zou het zijn als ik hiernaast dan wat hotelkamers heb?’, vroeg ik mezelf af. Maar toen ik daarover na ging denken, vond ik een hotel toch niets voor mij. Inmiddels hadden we bij Rose Rouge een maandelijkse vintage-sale en zo kwam ik op een nieuw idee: een vintage winkeltje”, vertelt ze. Samen met haar partner Thom Hoorweg, werkt ze dit idee uit. “Thom zei toen tegen mij: ‘ik wil eigenlijk wel een koffiebar beginnen’, en ik vond dit een goed idee. Zo wordt het nóg iets meer dan gewoon een winkel. En hoe lekker is een kopje koffie of goede lemonade tijdens het shoppen?” Leuk feitje: alles in deze zaak is vintage, wat de ruimte een erg toffe look geeft. Zit je lekker aan je dagelijkse bakkie, en vind je die stoelen nu heel lekker zitten, is bijna alles in de zaak ook echt te koop.
Eerlijker dan ‘fair’

Thom is ook geen onbekende voor de Rotterdamse horeca en zou je kunnen kennen van Lilith, Toska en Rose Rouge. Liefde voor koffie heeft hij altijd gehad, maar werd een echte passie toen hij de Australiër Ben Morrow ontmoette. Morrow werkte lange tijd in de koffie scene en kende alle kneepjes van het vak. Uiteindelijk is hij brander geworden en leerde hij Thom veel over koffie en waar koffie vandaan komt. “Ik dacht dat ik goed koffie kon zetten, maar uiteindelijk heb ik enorm veel van hem geleerd. Ik vond het erg belangrijk om te horen dat de bonen rechtstreeks van de boeren worden gekocht. Koffie heeft een ouderwetse manier van handelen en we kunnen nog veel winst behalen op het gebied van fair trade koffie. Omdat we bonen direct van de boer kopen, is het nog eerlijker dan fair trade”, vertelt Thom. Florence vult aan: “We vinden het beide belangrijk dat we met onze zaak het milieu zo min mogelijk belasten. Alles in de zaak is tweedehands, en zo natuurlijk mogelijk, van koffie tot lemonades.”
Portugese klant
Door de manier waarop de koffie gezet wordt, verandert de smaak. Thom besteedt uiterste aandacht aan ieder kopje, zodat elke kop koffie hetzelfde is. De koffie wordt per shot afgewogen en de extractiewaarde wordt gemeten, zodat je weet hoeveel koffie in het water opgenomen wordt. Thom geniet zichtbaar van het koffie-goochelen. “Ik wil graag koffie maken waar iedereen het over heeft in Rotterdam, en dat lijkt te lukken. Vorige week zat er iemand in de zaak uit Portugal, die had gehoord dat hij hier de koffie móést gaan proeven.”
Koffie to go

Rose Rouge en Rumba zitten samen in Rotterdam-Noord. Wat dit betekent voor de wijk én voor de zaken? “De wijk is erg in opkomst en mensen hebben daarom erg veel tijd nodig om te wennen. Ikzelf vind de mix van culturen erg tof. In één straat vind je een combinatie van een shoarmazaak, een kapper, wasserette en daarnaast een hippe cocktailbar. Het publiek is heel gemengd en het is leuk om daarop in te spelen”, vertelt Florence. Bovendien zitten de zaken dichtbij Station Noord en ook daar houden Florence en Thom graag rekening mee. “We zijn open vanaf acht uur ’s ochtends en mensen kunnen op weg naar hun werk altijd even langs voor een goede kop koffie. Deze kan ook to go en daarnaast serveren we ook ontbijt. Kom langs voor een goede croissant, een worstenbroodje of goed stukje taart. Altijd lekker bij de koffie!”, vindt Thom.
En als je na je bakkie denkt: goh, ik heb wel zin in een wijntje of cocktail, dan schuif je nu gewoon lekker een terrasje op voor wat te eten en te drinken bij Rose Rouge.