Creatief met foodwaste

Hoeveel kilo aan eten gooi jij weg in een jaar? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Berend organiseert een avond in Kino waar hij laat zien hoe je zo weinig mogelijk eten weggooit.

20 Mrt 2018 Simone Swinkels

blogger Simone is student journalistiek. Ze wil zoveel mogelijk nieuwe restaurants uitproberen en een gezonde levensstijl aanhouden. Dat is geen gouden combinatie.

Restaurant toevoegen aan favorieten

KINO

Gouvernestraat 129-133, Rotterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Centrum Keuken: InternationaalAmerikaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Creatief met foodwaste

Het bewust worden van de hoeveelheid resterend eten dat wordt weggegooid, vindt Berend van Zanten heel belangrijk. Zo belangrijk dat hij een avond organiseert in Kino met sprekers, gerechten en een film over dit concept.

In 2017 kwam nog naar voren dat we iets minder dan één derde in de prullenbak gooiden. Dat aantal zal niet opeens flink gezakt zijn. Toch komt er steeds meer beweging in het bewustzijn van mensen als het gaat om foodwaste. In Rotterdam zit bijvoorbeeld Kromkommer, een zaak die veel gerechten maakt van overgebleven producten. 

Ook schuldig


Maar waarom is zo’n evenement als dat van Berend nou belangrijk? Volgens Berend is helemaal geen foodwaste bijna onvermijdelijk, maar op het moment gebeurt het nog in zulke grote getalen dat het echt wel minder kan. Dat zou veel beter voor de natuur zijn. Berend: “Ik maak mij zelf ook schuldig aan foodwaste, dan koop ik te veel boodschappen en vergeet ik dat ik sommige dingen gekocht heb. Later gooi ik het dan weg, dus ik snap ook wel dat het gebeurt.”

Creatief


Berend hoopt met dit evenement meer (chef-)koks te inspireren om creatief met overgebleven eten om te gaan. Berend: “Wat vaak het probleem is met dit eten, is dat het niet mooi genoeg is. Ik wil eigenlijk laten zien dat dat wel kan.” Foodwaste kan niet altijd vermeden worden en voor sommige mensen is het lastig. “Ik denk dat veel mensen het lastig vinden om zo creatief te zijn. Het is dan ook zeker niet makkelijk voor de huis-tuin-en-keuken-kok”, vertelt Berend.

Verwerken


Berend werkt samen met chef Raoul en Eosta. Laatstgenoemde is een bedrijf dat zich ook enorm bezighoudt met resterend eten te verwerken in gerechten. Iets wat goed past bij de avond die Berend organiseert. 

De avond zit als volgt in elkaar: eerst komt Michael van Eosta iets vertellen over foodwaste, daarna komt de film die gaat over het weggooien van eten en vervolgens komt er weer een spreker, Arrabella van de foodrescuersclub, die vertelt hoe zij strijdt tegen foodwaste. Naderhand is er nog tijd voor een Q&A, gevolgd door hapjes die klaar zijn gemaakt door Raoul en aangeleverd door Eosta.

Verrassing

Wat die hapjes worden, weten ze nog niet. “Wat voor eten er op dat moment over is, kunnen we niet voorspellen. Dus het is even afwachten. Iedereen krijgt een soort waardebon van tien euro en daarvan kunnen ze verschillende hapjes kopen”, vertelt Berend ons.

De avond vindt plaats op 27 maart 2018.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.

Petra van Montfort 20 Mrt 2018, 19:44

Mooi thema Simone. Duurzaamheid, ook in de restaurants is heel belangrijk. Zijn de foto's ook van jou? Mooi!

Petra van Montfort 20 Mrt 2018, 19:47

Mooi thema, Simone. Belangrijk om aandacht te schenken aan verkwisting van voedsel. Ook voor de restaurants. Zijn de foto's ook van jou?

Lola Rushartland 22 Mrt 2018, 7:57

Wat een goed initiatief! Voor veel in deze industrie , is voedsel ‘kunst’. Maar Ik geloof dat het een kunst is om respektvol om te gaan met wat we hebben. OOK in een restaurant! Ik woon in Australia en het kreatief omgaan net ‘food waste’ gebeurt hier ook: ENORME containers met groenten en fruit wordt er weggegooid door Supermarkten, ELKE dag. Dus zijn Er nu ‘food rescue’ groepen in elke stad, die de Hekken overklimmen en honderden kiloos voedsel verzamelen om weg te geven aan mensen met lage of geen inkomsten. Zooooveel gaat de vuilnisbak in , nog verpakt en wel... Wordt dat in Nederland ook gedaan?

Lola Rushartland 22 Mrt 2018, 7:57

Wat een goed initiatief! Voor veel in deze industrie , is voedsel ‘kunst’. Maar Ik geloof dat het een kunst is om respektvol om te gaan met wat we hebben. OOK in een restaurant! Ik woon in Australia en het kreatief omgaan net ‘food waste’ gebeurt hier ook: ENORME containers met groenten en fruit wordt er weggegooid door Supermarkten, ELKE dag. Dus zijn Er nu ‘food rescue’ groepen in elke stad, die de Hekken overklimmen en honderden kiloos voedsel verzamelen om weg te geven aan mensen met lage of geen inkomsten. Zooooveel gaat de vuilnisbak in , nog verpakt en wel... Wordt dat in Nederland ook gedaan?

Lees ook deze verhalen
Trandem opent zondagse wijnbar boven Hofplein

Een pop-up wijnbar op de 10e verdieping boven het Hofplein, daar moet je bij zijn. Ga naar Trandem, maar wees er snel bij.

De Boshut in het Kralingse Bos: net wat spannender dan gemiddeld

Binnenkort opent in het Kralingse Bos De Boshut. Frank Huson en Maaike Groenewegen creëren een plek waar je kan genieten, zonder al te veel poespas.

By Ami Café: de nieuwe brunchplek in de Wijnhaven waar je nooit meer weg wil

De derde in de rij van een reeks opvallende zaken. By Ami Café kiest deze keer voor een middagconcept, aangekleed in savanne-thema. Opent eind oktober.