EDIT: Wijnbar De Avonden is in mei 2021 overgenomen door Miranda Bijl en Remco van Driesten.
Wat Hillegersberg nog mist, is gewoon een goede wijnbar, vonden Seb van Deursen en Petra Verheij. Om diezelfde reden begon Petra een aantal jaar geleden al koffiebar en kinderboekenwinkel ‘Ver van Hier’. Nu is het tijd voor iets nieuws. Tegenover Ver van Hier aan de Kleiweg komt Wijnbar de Avonden. Een gezellige, knusse bar met bijzondere wijnen.
Die bijzondere wijnen worden verzorgd door Anne Wouters. Anne werkte een blauwe maandag bij Ver van Hier, om vervolgens vinologie te gaan studeren. Nu ze afgestudeerd is en haar eigen importbedrijf heeft, wordt zij het ‘wijnbrein’ achter De Avonden. ‘’We gaan werken met biologische en duurzame wijnen die om te beginnen allemaal uitsluitend uit Europa komen. En in samenwerking met Anne gaan we ook een wijn importeren die nog maar zelden in Nederland geschonken wordt, vertelt Seb.
Een wijnbar van de buurt
Seb en Petra ontmoette elkaar in Hillegersberg, waar ze beide vandaan komen. Ze kennen de wijk goed, maar leerden de buurt pas echt kennen dankzij Ver van Hier. ‘’Hier komen natuurlijk allemaal mensen die uit de buurt komen. Daardoor leer je heel snel waar mensen behoefte aan hebben en misschien ook wel nog beter waar je zelf behoefte aan hebt. Dat was een plekje waar je lekker makkelijk wat af kan spreken. Er zijn wel veel kroegen in de buurt, maar een echte plek met enorm veel aandacht voor het product waar je lekker rustig dingen kunt proeven en lekker bij kan kletsen is er nog niet. Dat was een reden om dit te gaan starten’’, vertelt Petra.
Net als bij Ver van Hier financiert het stel de zaak met investeringen uit de buurt. ‘’Dat zijn allemaal mensen die in de buurt wonen van de wijnbar en allemaal heel blij zijn met de komst van deze bar. Iedereen droeg daarom graag een steentje bij. Het wordt daarmee echt een plekje dat van deze buurt is en dat is heel mooi!’’, aldus Petra.

Hapjes
De Avonden wordt uitsluitend een bar. Er kan dus niet uitgebreid gedineerd worden, maar er worden wel lekkere hapjes geserveerd, bijvoorbeeld een uitgebreide plank met steak tartare, worst en kazen. ‘’We zijn nog aan het nadenken over wat er precies op de kaart komt te staan, maar het worden in ieder geval genoeg lekkere hapjes dat je niet meer naar huis hoeft om te eten’’, zegt Seb. Ook willen ze workshops gaan geven die draaien om de verschillende wijn. Natuurlijk met hulp van Anne. ‘’En we zijn allebei enorme liefhebbers van sekt, daarom hebben we bedacht dat we op zondagmiddag ‘bubbels met taart middagen’ gaan organiseren’’, vertelt Petra enthousiast. Mocht je trouwens denken dat de naam De Avonden komt van het gelijknamige boek van Gerard Reve, dat klopt! ‘’Maar onze bar wordt beter dan het boek!’’, lacht Seb.
Op dit moment wordt er nog druk verbouwd in De Avonden. Het stel verwacht dat ze rond 18 november open zullen gaan en zijn hiervoor nog op zoek naar personeel. In eerste instantie zullen zij van woensdag tot en met zondag geopend zijn van 16:00 tot 23:00. Alvast een beetje een idee krijgen hoe de zaak eruit gaat zien? Seb en Petra houden een openbaar Pinterestbord bij met hun ideeën over de inrichting: