De Burgemeester: "Uiteindelijk willen wij een begrip zijn"

De Burgemeester opende zes maanden geleden haar deuren. Wij waren benieuwd hoe het met ze gaat en gingen langs bij de eigenaren Anne en Merijn.

4 Jun 2019 Anna Smitsman

blogger Anna studeert journalistiek in Tilburg. Ze is geboren in Rotterdam en kon door de stage terugkeren naar haar moederschip. Ze houdt erg van lekker eten.

De Burgemeester: "Uiteindelijk willen wij een begrip zijn"

Vorig jaar september kregen Merijn Roon en Anne Satter de sleutel van het mooie hoekpand aan de Burgemeester Meineszlaan en startte het grote avontuur voor de zwagers: een mooie horecazaak opzetten in Rotterdam-West. Ondertussen is De Burgemeester alweer een half jaar geopend en dus vonden we het hoog tijd om een kijkje te gaan nemen hoe de afgelopen zes maanden zijn verlopen.

Een warm ontvangst van de wijk 


De komst van De Burgemeester zorgde voor een redelijk nieuw concept in het Nieuwe Westen, waardoor het in het begin best spannend was hoe de zaak zou worden ontvangen door de buurtbewoners. De praktijk leerde dat dit een stuk beter was dan verwacht. "We zijn heel goed ontvangen door de mensen in de wijk", laat Merijn aan ons weten. Een half jaar later telt de zaak al veel vaste gasten. "Het is eigenlijk een soort van buurtkroeg geworden." De eigenaren zijn erg tevreden met hun zaak en mogen naar eigen zeggen niet klagen. Nu zijn ze klaar voor de volgende stap: mensen buiten de wijk aan de zaak binden.   

Bewust gekozen 

De locatie speelde een grote rol bij het kiezen van de uiteindelijke horecabestemming. "Als we dit pand in het centrum aangeboden hadden gekregen, dan hadden we het waarschijnlijk niet gedaan", begint de mede-eigenaar. "In het centrum zouden we dertien in een dozijn zijn." Hier in West kunnen de mannen zich onderscheiden met hun gezellige zaak. Uiteindelijk willen Merijn en Anne dat De Burgemeester een begrip in de wijk wordt.

Merijn: "West is een moeilijke wijk geweest." Desondanks wilden de heren op deze locatie een horecazaak beginnen. Volgens Merijn zijn ze precies op het goede moment van start gegaan met de zaak. "Het (de buurt, red.) is de laatste tijd erg in de flow en wij proberen een graantje mee te pikken", vertelt hij. Ook het pand is nog steeds erg geliefd bij de twee horecaondernemers. "We vinden het nog steeds een van de mooiste hoekpanden van Rotterdam." 

Het concept zoals we het kennen 

"De Burgemeester is een kroeg waar vakmanschap en gastvrijheid centraal staan", vertelt Merijn. De twee mannen willen graag iets extra's doen voor hun gasten. Zo proberen ze de gasten uit te dagen een keer iets anders te bestellen dan diegene zijn of haar vaste drankje. De bar telt zes tappen met wisselende bieren. Op deze manier proberen de heren bieren neer te zeggen die minder gangbaar zijn. "Wij kunnen altijd net iets meer vertellen over het biertje." Deze kennis is natuurlijk zonde om niet te delen en dus zijn ze momenteel bezig om een nieuw item aan het concept toe te voegen: bierproeverijen.

Proeverijen aan je tafel 


Binnenkort kun je bij De Burgemeester ook terecht voor proeverijen. De twee eigenaren willen namelijk uitbreiden met proeverijen die 'klassikaal' of aan een tafel worden gehouden. "Op het moment dat je met vrienden zit en een kleine proeverij wil, kan dat gewoon aan je tafel", legt Merijn uit. Deze proeverijen aan tafel zijn de hele dag mogelijk. Een mooie manier om te proeven van de verschillende smaken.  

Het zonnige terras is klaar 

Sinds een paar maanden kun je ook op het zonnige terras genieten van de speciaal bieren en de gezelligheid. Het terras is helemaal klaar voor de zomer en Merijn en Anne zijn erg tevreden met het resultaat. "We plukken daar alle vruchten van ook al is het nog niet echt lekker weer", vertelt Merijn. Met het zonnige terras erbij is De Burgemeester helemaal compleet en klaar voor de zomer. 

Kleine dinerkaart en snacks 

Het concept in de keuken is grotendeels hetzelfde gebleven als gepland. Er is nog steeds een kleine dinerkaart en je kunt genieten van lekkere snacks. Alleen de lunch is een klein beetje bijgeschaafd en teruggeschroefd tot de weekenden, doordat de heren merkten dat er in de straat veel opties zijn om te lunchen en dit toch niet helemaal hun concept is. De openingstijden zijn daardoor ook een beetje aangepast. Doordeweeks ben je vanaf 16.00 welkom voor een borrel. In het weekend staat de lunch nog steeds op het menu en kun je er al om 12:00 terecht. 

Ook is er een nieuwe kok aan het team toegevoegd. In het begin stond Anne voornamelijk veel in de keuken, maar de heren staan liever aan de voorkant. 

Mensen kijken onder het genot van een drankje 

De Burgemeester is de ideale plek om mensen te kijken door de vele ramen die het pand telt. "Je kunt hier mensen kijken, maar de mensen kijken ook naar jou", laat Merijn lachend weten. De twee mannen hebben wel ontdekt dat de grote ramen niet bij iedereen een groot succes zijn. "Sommige mensen in deze wijk vinden het niet zo fijn dat je gezien wordt als je ergens binnen zit", legt Merijn aan ons uit. Gelukkig kunnen diegene er ook voor kiezen om boven plaats te nemen, waar je iets minder in het zicht zit.

Evenementen organiseren 


En er staan nog meer leuke dingen op de planning. Zo komt er een pub-quiz, live-muziek op zondagmiddag en een maandelijks feestje waar je je heupen kunt schudden. Hier moet je wel nog heel even geduld voor hebben, want het plan is om in de winter te beginnen met deze evenementen. Iedere dinsdag wordt nu al Gin Tonic Tuesday georganiseerd, waarbij Bombay-gin wordt geserveerd voor €5,-. 

De plannen die de twee eigenaren voor ogen hadden zijn afgelopen zes maanden zeker waargemaakt. Ook zijn er weer een hoop nieuwe ideeën bijgekomen die veel beloven voor de toekomst. Wij kunnen in ieder geval niet wachten als het weer het toestaat om op het nieuwe terras een drankje te bestellen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Lake Seven: eten en avontuur aan het water

Voor wie even wil ontsnappen uit de stad, maar wel beleving en eten op maat wil, is Lake Seven aan de Zevenhuizerplas de juiste eatertainment plek.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.