De Markthal Renaissance: 11 tips in de Markthal voor de Rotterdammer (en de toerist)

11 tips voor geweldige food stands in de Markthal. Voor de Rotterdammer, de dagjesmens en voor de toerist.

30 Sep 2023 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

De Markthal Renaissance: 11 tips in de Markthal voor de Rotterdammer (en de toerist)

De Markthal is een icoon in Rotterdam en trekt zo legio toeristen. Die komen af op de geweldige architectuur, het mooie kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam en steeds vaker ook op het ruime aanbod op de marktvloer. 

De Buik ging recent bij veel van deze stands langs om te proeven en zet elf kraampjes op een rij, waar elke Rotterdammer met goed fatsoen kan gaan eten.

Markthal: iconische architectuur en overweldigend food aanbod

Precies negen jaar geleden opende Koningin Máxima de Markthal. Het door MVRDV ontworpen gebouw was een ‘instant classic’. De erkenning voor het gebouw en het gigantische kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam waren vanaf dag één evident.

De culinaire programmering was gewaagd bij de opening. Met Treuren en Schmidt verzameld in één stand, Jamie Oliver in de plint en eigen kooktheater waar nationale TV gemaakt zou gaan worden.

De praktijk viel tegen. De Rotterdammer meed de Markthal als de plaag en ging liever gewoon naar de ‘mart’ voor de deur van het markante gebouw. Er waren vaak leegstaande stands, er waren klachten over ongedierte, de tocht en de huur. Het gebouw miste een culinair smoel. Toen moest corona nog komen. Een periode die veel standhouders snoeihard raakte, omdat er geen toeristen waren.

Revival na covid

Opvallend genoeg is het sinds een jaar anders in de Markthal. Behalve Sumo en Grieks restaurant Elleniko is alle horeca vervangen in de plint. De zaken zijn nu meer formule gedreven, meer streetfood georiënteerd.

Maar opvallender is wat er in de hal is gebeurd. Als eerste kwamen er veel supertoeristische stands bij. Denk aan stroopwafels, kokosmakronen, pepernoten/pindakaas, maar ook minder Hollands vermaak zoals dragon breath ballen.

Ten tweede kwamen er kleine – internationale – stands van vaak lokale ondernemers. Die categorie is de laatste 6 tot 12 maanden steeds beter vertegenwoordigd. De marktvloer biedt nu een ruim gesorteerd aanbod dat richting een foodcourt opgeschoven is, zoals je die ziet Zuidoost-Azië of de VS.

Ten derde is er nu veel aandacht voor technologie: bestellen via schermen of via de bezorg apps zorgt voor meer omzet en vaak minder personeelskosten.

11 tips in de Markthal voor de Rotterdammer (en voor de toerist)

Bij de Buik discrimineren we niet, dus als we zeggen ‘voor de Rotterdammer’, vinden we het helemaal niet erg als dagjesmensen, buren van de eilanden en de waarden of toeristen ook komen. We denken wel dat ‘de’ Rotterdammer zelf vaker in de Markthal te vinden zou zijn als deze zou weten dat onderstaande elf stands zeer de moeite waard zijn.

Een kleine caveat vooraf: toppers zoals 21 Pintxos, Obba’s Foodbar, Bram Ladage en het Kroket Loket staan als sinds jaar en dag op de Buik en hebben alle stormen doorstaan. Zij zijn zeer de moeite waard. Deze laten wij hieronder buiten beschouwing net als de formules/ketens in de hal of in de plinten, zoals de Beren, Kiiro Japanese Curry, Takumi Ramen, YoYo Fresh Tea en Saigon Caphé.

Een mooie bijkomstigheid voor de Rotterdammer: de Markthal is zeven dagen per week open (grosso modo van 10 in de ochtend tot 8 in de avond, de restaurants in de plinten zijn vaak langer open). Vooral voor de maandag en dinsdag biedt de Markthal dus volop keuze, wanneer veel andere horeca in Rotterdam gesloten is.

Bapao & Bobo


Gevulde ‘broodjes’ en hotpot op een stokje: dat is wat deze zaak serveert en laten dit nu ook precies de twee Chinese gerechten zijn die in de naam van deze stand zitten. De stand ziet er fris uit maar de presentatie van de bapao is zonder poeha. Laat dat je niet afschrikken

Dumplings by Uncle Wang


Knalgeel en met een gelikt stripachtig logo, deze stand kan gevoelsmatig de wereld aan. De dumplings die je er haalt zijn gebakken (denk richting gyoza) of je haalt er gestoomde dumplings. Kies een van de vullingen of neem een combinatie en ga lekker zitten aan de bar, maar meenemen kan ook.

Erikucha Arepera


Diego komt uit Venezuela en heeft Rotterdam kennis laten maken met de arepa. Dit kleine gegrilde maisbroodje is bekend in zijn vaderland (en ook in buurland Colombia, maar daar eten ze het net anders). De arepa zelf is glutenvrij en wordt gevuld met fijne vullingen zoals avocado met kip. Vergeet niet de fijne huisgemaakte limonade van geperst suikerriet, papelon, erbij te bestellen.

Hot Dog City

Dit is niet de enige kraam in de Markthal die leunt op Koreaanse versies van bekende gerechten (verderop is er ook Korean Fried Chicken bij Miss Chara). De hotdogs op stokjes zijn een fenomeen in Korea en eigenlijk in heel Zuidoost-Azië.

Pastry Company


Het logo lijkt op de man die vaak in deze stand staat: eigenaar Valentino met zijn indrukwekkende hoed. Hier kom je voor de bekende Antilliaanse pasteitjes ofwel pastechi. Vooral geweldig als je snel een hartige kick nodig hebt. Onze favoriet: de klassieker met rund.

Pho Asian Noodlebar

Deze Vietnamese stand zit al wat langer in de Markthal en verkoopt pho (spreek uit: feu), de Vietnamese noodle soup die in de schaduw van ramen steeds meer aan populariteit wint. Ook hier is de klassieker met rund, dat nog nagaart in de hete soep en wees vooral niet zuinig met kruiden.

Saté Lounge


Het wordt eentonig maar ook bij de Saté Lounge is de aanrader de saté met rund. Deze is van zeer hoge kwaliteit en daardoor wat prijziger. Dus kip kan ook.

Tarboosh


Naast de kruiden- en theekraampjes is ook deze Syrische patisserie stand een van de mooiste kramen om te bezoeken. De verfijnde zoetwaren zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook makkelijk om mee te nemen als je een keer iets origineels zoekt voor een feestje (als cadeau of voor je eigen gasten).

The Duck Truck


The Duck Truck heeft inmiddels een tweede locatie op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam-West, maar hier in de Markthal hadden de ondernemers hun eerste ‘vaste’ locatie na de festivalsuccessen van hun truck. Je eet er een hamburger, maar dan van eendenvlees en met fantastische saus en toppings.

The Manti


Een absolute aanrader: The Manti, de zaak is genoemd naar haar belangrijkste gerecht. Deze Turkse dumplings met gehakt zijn hartverwarmend en zielversterkend. De tomatensaus met een lik yoghurt geeft het gerecht nog meer diepte. Neem de Turkse ingelegde groente erbij voor wat contrast.

Tofu Heaven


Tofu is bezig met een voorzichtige doorbraak in Nederland. Niet elke Rotterdammer heeft goede herinneringen aan tofu, maar als je hierheen gaat is het devies: vergeet wat je weet over tofu. Hier zijn de gerechten van hoog niveau, de gefrituurde tofu is een fijne snack, maar de jelly tofu, die meer aan kwark doet denken, steelt de show.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.