Na 22 jaar de trotse eigenaar te zijn geweest van Café de Pui aan de Oostzeedijk Beneden, geeft Jaap Brantenaar, met brok in de keel het stokje door. De koper is Rober Willemsen, eigenaar van Melief Bender. Maurits Loevendie (26), die door Rober is aangewezen om De Pui te gaan runnen is bijna niet te houden: “Het liefst wil ik morgen al beginnen, ik heb er onwijs veel zin in!”
Afgelopen zaterdag nam Maurits het stokje van Jaap over. ‘’Het was een erg leuke, bijzondere avond en we hebben veel gelachen. Het was een heel fijne sfeer en we werden goed ontvangen door de vaste gasten die al jaren bij Jaap komen. Ik was bang dat ze zouden denken ‘wie zijn die toffe binken die hier mijn cafeetje gaan omgooien’, maar dat was totaal niet het geval’’, vertelt Maurits. ‘’Het afscheid zelf was voor Jaap een emotioneel moment. Logisch, want hij heeft bijna een kwart eeuw deze zaak gehad en natuurlijk veel herinneringen opgebouwd. Hij heeft hier een vast publiek gecreëerd dat eens in de zoveel tijd bij elkaar komt, dat is mooi en lastig om los te laten.’’

Vaste gasten
De Pui bestaat al lange tijd vooral uit een grote groep vaste gasten. Daarom wil Maurits het café ook zo veel mogelijk houden zoals het was, maar wel met een ‘frisse wind’ erdoorheen. ‘’Er wonen veel jonge werkenden en studenten in Kralingen. Vanuit Melief weet ik dat dat heel goed samen kan. Als je oude mensen naast jonge mensen zet, gaan die vanzelf een beetje babbelen. Sommige mensen denken dat dat niet kan, maar ik vind het juist een leuke uitdaging om een sfeer te creëren waarin dat wel kan.’’ Die sfeer hoopt hij wel authentiek te houden. Jaap vond de muziek heel erg belangrijk; rock & roll, blues, een beetje jazz. En veel vaste gasten hebben gevraagd of het prachtige plafond, bedekt met langspeelplaathoezen mag blijven. Die wens houdt Maurits graag in ere. ‘’Het gaat wel even duren voor ik alle gasten daar goed ken, maar uiteindelijk is mijn doel dat als iemand binnenkomt bij wijze van spreken zijn drankje al klaarstaat.’’
Frisse wind
Wat is die ‘frisse wind’, zoals Maurits het noemt dan precies? Er gaat een grote schoonmaak plaatsvinden en er komt een nieuw terras met leuke nieuwe luifeltjes. Ook de indeling van de zaak wordt iets anders. De ruimte beneden, waar de bar staat wordt iets groter, zodat er wat meer ruimte ontstaat rond de bar. ‘’Dat wordt het centrale punt van De Pui; hier is de sfeer en de gezelligheid.’’ De ruimte boven wordt iets ingekort. Het valt Maurits namelijk op dat deze minder vaak gebruikt wordt. ‘’Mensen zitten hier meestal alleen als je iets te bespreken hebt, dus dit deel mag van mij best wel wat kleiner en intiemer.’’
Proeflokaal De Pui
Ook aan de naam wil Maurits net een andere draai geven. ‘’Het wordt een proeflokaal. We willen speciaalbiertjes gaan schenken en we zijn ook aan het kijken naar wat binnenlands gedestilleerd; jenevertjes bijvoorbeeld. Een proeflokaal past daar beter bij. Verder willen we nog wat nieuwe wijntjes toevoegen aan de kaart. Qua eten houden we het daarentegen wel simpel. Een gewone makkelijke borrelkaart.’’
Het enthousiasme is van het gezicht van Maurits af te lezen. Hij grijnst van oor tot oor terwijl hij vertelt over zijn plannen. ‘’Het liefst wil ik nu gewoon gaan beginnen en al mijn energie er gelijk al insteken. Ik kan echt niet wachten tot de verbouwing klaar is.’’ Wanneer dat precies is, durft hij nog niet te zeggen. Als het goed is beginnen ze vandaag met klussen en kunnen de deuren halverwege tot eind oktober open.