Kan de Witte de Withstraat nóg rijker worden aan goede horecagelegenheden? Dat kan zeker. Frank Roolaart heeft hier een Engelse gastropub geopend: Dutch Dukes. Die hadden we nog niet in deze Rotterdamse horecastraat. Een geweldig en stoer interieur, enthousiaste bediening in gilets en natuurlijk fish and chips op de kaart. Dat is Dutch Dukes in een notendop. Maar er is meer. Wij gingen bij Frank langs om hem het hemd van het lijf te vragen.
De Dutch Dukes

Foto: Wendy van Bree Fotografie
Frank Roolaart is geen onbekende in de horecawereld. Met zijn evenementenlocatie HAL4 aan de Maas en de nodige ervaring in verschillende horecagelegenheden is hij uit het juiste hout gesneden voor een nieuwe uitdaging als deze. Een Engelse gastropub in de Witte de Withstraat, hoe kwam hij op het idee? “Het was wel een klein beetje het idee van Kick Smol en Jan Lok, dat zijn ook de eigenaren van het pand. Zij ontwikkelen veel dingen in de buurt. Zij belden mij midden in de coronacrisis op of ik interesse had in een zaak op de Witte de Withstraat en Kick weet goed wat hier past, dus het idee van de Engelse pub kwam vooral van hem.”
Frank komt zelf graag op de Witte de Withstraat, bijvoorbeeld bij Café Opa of Het Eigendom. Voor hem was de doorslaggevende factor om volmondig ja te zeggen op dit project dan ook de locatie: “Als ik dan nog ergens een horecazaak ga openen, dan is het wel op de Witte de With.” Ook vindt hij het een aantrekkelijk idee om een zaak te openen die iets meer gericht is op drank, dan op eten. Hij heeft al de nodige ervaring met eigen restaurants waar grote keukenbrigades bij kwamen kijken, maar dit wilde hij graag anders insteken. Dit is een gastropub met goede wijnen, spannende cocktails, klassieke bieren en gin tonics, onmisbaar in een Britse pub. En voor degenen die de serie Bridgerton op Netflix hebben gebinged, zullen de namen van de cocktails wellicht bekend voor komen. Ze zijn namelijk vernoemd naar karakters uit de serie.
Gastropub

Foto: JustLeanne
“We wilden niet het klassieke idee van een Engelse pub, maar er juist ook graag een vrouwvriendelijke zaak van maken. Iemand zei laatst 'a women-friendly pub', dat vond ik wel mooi klinken. We proberen daar ook op alle manieren rekening mee te houden. De inrichting is bijvoorbeeld rebels, maar niet te hard. Ook qua kaart, waar veel vegan gerechten op staan. We zijn nog bezig met het uitbreiden van de kaart met nieuwe gerechtjes.” De kaart bestaat momenteel uit bites voor de kleine trek, zoals bijvoorbeeld avocado fries, bieterballen, een luxe garnalencocktail of BBQ-whisky ribs. Of ga voor een typische English pie, gevuld met steak en Guinness, gepaard met een passend biertje. Er is in ieder geval genoeg om uit te kiezen. Toch lastig? Ga dan voor een 'signature board to share' en laat je verrassen.
Als je écht voor de full experience wil gaan, dan moet je voor de fish and chips kiezen. Frank vertelt dat dit een van de beter lopende gerechten op de kaart is. We vroegen hem of hij er nog een speciale twist aan heeft gegeven of het juist zo klassiek mogelijk heeft gehouden. "Hij moet gewoon heel goed zijn, want als wij als Engelse gastropub dit gerecht niet goed hebben... We hadden laatst Engelse gasten en die gaven de fish and chips een 90% score. En waar die 10% waarschijnlijk in zit, is dat in Engeland de frituur tot 200 graden ingesteld kan worden en in Nederland kan dit maar tot 175 graden. Hij is daar dus net wat krokanter, dat is wat ze misten denk ik. Maar dat ze het gerecht toch zo’n hoge score gaven is natuurlijk een mooi compliment.”
English pub versus rauw Rotterdam

Foto: Wendy van Bree Fotografie
Het interieur, daar moeten we het nog even over hebben. Lichte banken, donkere muren, Charlie Chaplin-hoedjes aan de muren en een druk tapijt. Je stapt zo Engeland binnen, maar het Rotterdamse randje zorgt ervoor dat je je direct thuis voelt. Het ontwerp is gemaakt door Ferry Tabeling, een ontwerper die veel voor Heineken werkt. Frank: “Het moest een rebels karakter hebben, dat hebben we geprobeerd erin terug te laten komen. In een Engelse pub is het vaak andersom dan hoe wij het gedaan hebben. Dan zijn de banken rood en de rest iets lichter, en hier zijn de banken licht en de rest wat donkerder. Ook het tapijt is speciaal ontworpen. Dat zie je sowieso niet zo vaak meer, tapijt in een horecagelegenheid.”
Sunday Roast

Foto: Frouke Rutteman
De pub is pas enkele weken open. Maar er zijn een hele hoop plannen in de maak voor de (nabije) toekomst. Wij lichten een tipje van de sluier op. De eerste Rotterdamse Sunday Roast wil je namelijk niet missen! Frank vertelt wat we kunnen verwachten: “We zijn nu midden in de zomer open gegaan, dus het is een beetje binnen en buiten. De drempel is laag, mensen lopen hier makkelijk naar binnen, wat fijn is. We hebben goede wijnen, bijzondere cocktails, gin tonics en verschillende soorten bier. Het is in een ontspannen sfeer met vrienden en vriendinnen wat drinken. En als je trek hebt, dan eet je er wat bij. We merken dat de atmosfeer goed werkt, want de mensen die binnenkomen die blijven vaak ook wat langer zitten. Dat is een goed teken natuurlijk! Uiteindelijk willen we ook iets van een breakfast/brunch op de kaart gaan zetten, in soortgelijke bedrijven werkt dat ook heel goed. Sunday Roast is zeker een idee, daar wordt ook al actief om gevraagd door gasten.”
Verder gaan ze ook rekening houden met Engelse feestdagen of gelegenheden. Maar dat hangt ook af van het publiek wat ze aantrekken vertelt Frank. Het is nog een beetje passen en meten, maar er komen absoluut leuke dingen aan. In de weekenden zit het vaak al vol, dus mocht je een plekje willen bemachtigen op vrijdag- of zaterdagavond, dan is het zeker aan te raden om vooraf te reserveren!