Dat Food For Thought niet vies is van vernieuwende concepten en aparte locaties, dat weten we. Denk aan A la Plancha, waar we vele zomers aanschoven voor een heerlijk visje aan de Maas. Maar er is meer, binnenkort opent een nieuw concept haar deuren: Food Club Rotterdam, oftewel FC Rotterdam. Bij dit programmeerbare restaurant gevestigd in De Kroon, creatieve broedplaats in het Westelijk Havengebied, krijgt een avondje uit een compleet nieuwe betekenis. We voelden initiator Hans Mosselman aan de tand over zijn plannen.
De chef als ster
Toen de voormalige bedrijfskantine van Croonwolter&dross elektrotechniek beschikbaar kwam, stond Hans voor een uitdaging. Geen van de concepten die hij ‘op de plank’ had liggen waren passend. Het was duidelijk dat de locatie een bijzondere aanpak vereiste. “Het ligt buiten het centrum dus mensen komen hier niet naartoe voor iets wat je in de stad ook kan vinden. Goedkoper maken? Kan, maar ook dat is niet genoeg.” Het plan voor een programmeerbaar restaurant kwam ter tafel. “Ik kom zelf uit de muziekindustrie en zie veel parallellen tussen de uitgaansscene en de restaurantscene van tegenwoordig. Naast dj’s en artiesten reizen we nu ook steeds vaker bekende chefs achterna, deze chefs krijgen voortaan bij ons een podium.”
Eten met een context

Het menu is dus geen avond hetzelfde, de chef ook niet, zelfs het personeel en de aankleding kunnen elke avond anders zijn. “Een Ottolenghi avond, dat zou mooi zijn”, maar ook een beginnende chef verdient een podium. “We willen ruimte bieden voor experimenten, en als dat een keer fout gaat dan is dat maar zo.” Een ‘doorsnee’ pizza-avond hoef je bij FC Rotterdam niet te verwachten, een Oeigoerse avond, dat zou wel kunnen. De context van het eten speelt een grote rol. “Ik geloof dat als je moeite doet om iets bijzonders neer te zetten mensen ook moeite doen om naar je toe te komen.”
Verbindende factor
De bedenkers hebben een brede, diverse doelgroep voor ogen en zien het als hun taak om verbinding te creëren tussen de drie omliggende wijken. “Horeca is meer een middel dan een doel op zich”. Deze dynamiek begint bij de mensen die bij de Food Club komen werken. “Als je weleens bij A la Plancha geweest bent dan weet je al dat wij een enorm divers personeelsbestand hebben, van alles wat, iedereen moet zich thuis voelen.” De verwachting is dat de mensen uit de buurt hun weg naar de Food Club vanzelf zullen vinden via de werknemers. “Als zij hier werken en ze hebben het naar hun zin, dan komt de rest van de buurt daar achteraan.”
Clubgevoel

De saamhorigheid gaat verder dan alleen het binnenkrijgen en verbinden van buurtbewoners. “We willen een echt clubgevoel creëren, zoals bij de sportclub”. Het zou in de toekomst misschien zelfs zo kunnen zijn dat je lid kan worden van FC Rotterdam. “Eten is populair, bijna iedereen houdt ervan, maar behalve een kookclub kan je niet echt lid worden van eten. Dat willen wij veranderen”. Een supportersvereniging voor eten, een stamtafel voor leden, een food-excursie, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. “Het zou zo mooi zijn als je bijvoorbeeld een stamtafel hebt waar je als lid van de club altijd kan aanschuiven, gelijkgestemden kan ontmoeten. Een gevoel kunt creëren van ‘dit is van ons’.”
Hoe vager hoe beter
De Food Club opent officieel haar deuren op 16 mei, en begint in april al met een aantal try-outs (tickets verkrijgbaar via de website). Hans kan nog wel wat hulp gebruiken in de vorm van kookboeken voor in de nog aan te leggen kookboeken-collectie. “Hoe vager hoe beter, ik ben op zoek naar de meest aparte kookboeken die je maar kan bedenken, liefst van over de hele wereld”. En mocht jij nou een fantastisch origineel plan hebben voor de programmering, neem dan contact op en wellicht trekt jouw idee binnenkort volle zalen bij FC Rotterdam!