Hij werd gemist in de stad, frietbaas Kevin de Roos. Goed nieuws: hij gaat opnieuw bakken. Vanaf vandaag (dinsdag) kun je weer subliem snacken en wel in de bekendste friettent van Rotterdam: Het Paviljoen op de brug over het Noorderkanaal, op de kruising tussen het Oude Noorden en Hillegersberg. Wij spraken Kevin vlak voor de opening.
Opschudding in Noord met ballen van Haak en een eigen frikandel

Wie aan Kevin de Roos denkt, denkt aan milkshakes met rum, aan friet, oh sorry patat, met kaviaar en aan kaaskroketten met krotenmosterd-knettermayonaise. Over the top gaat hij vooralsnog niet in Het Paviljoen.
“We gaan de boel er zeker een beetje opschudden, dat zit in mij, maar dat doen we vooral door te gaan voor kwaliteit. Met onze nieuwe slager, Meat2Eat, hebben een ambachtelijke frikandel ontwikkeld. Deels rund, deels varken. Daarnaast levert Meat2Eat ons curryworsten, jalapeñoworsten, kippendijsaté en Big Jaap: zijn signature burger. En we verkopen de ballen van Haak, veruit de lekkerste.”
Vlees en vega
Het snackassortiment zal niet louter bestaan uit vleesvullingen. De groentekroketten zijn van de Heeren van Loosdrecht, alsmede de kaascroquantjes. “En we hebben de Souflesse, de kaassoufflé van Swinkels. Minder deeg, meer kaas, echt top.”
Tijdens de coronapandemie heeft hij Tante Nel, zijn haute friture snackbar aan de Pannekoekstraat, overgedragen om zich volledig te kunnen focussen op Man Met Friet, het Ridderkerkse bedrijf dat hij in 2018 heeft opgericht met aardappelexpert John Heezen en diens dochter Stephanie. Man Met Friet bakt aardappelen voor en levert deze direct daarna aan de horeca.
Terug naar de frituur

Het lag niet in de lijn der verwachting dat Kevin de Roos terug zou gaan naar de frituur. Maar soms komen er zaken op je pad die je simpelweg niet kunt negeren. “Het Paviljoen is een begrip, een icoon. Iedereen kent ‘t. Als je dat kunt overnemen, zeg je natuurlijk geen nee.”
Geheel uit de lucht vallen komt deze overname ook weer. De aardappelen van Man Met Friet worden geselecteerd, geschrapt, gecheckt, gesneden en geleverd door de firma H.G. Heezen uit Rotterdam, ofwel door de gebroeders John en Mattie Heezen. Het oude Paviljoen was één van de vele klanten van Heezen.
Louter geschilde friet in Het Paviljoen by Man Met Friet
Het nieuwe Paviljoen, voluit Het Paviljoen by Man Met Friet, bakt uitsluitend geschilde friet. “We zijn faliekant tegen ongeschild. Met ongeschilde friet kun je namelijk geen kwaliteit waarborgen. Je weet immers niet wat er onder de schil zit. Beurse plekken, rot in de aardappel, dat zie je allemaal niet als het schilletje eromheen zit.”
“Groene vlekjes in een aardappel wijzen zelfs op solanine, dat is voor de mens een giftige stof. De aardappel behoort nu eenmaal tot de nachtschadefamilie.”
Drie sauzen en compleet vernieuwde frituurwand
De sauzen zijn logischerwijs van Oliehoorn, het merk waarvan Kevin de Roos ambassadeur is. “Voor een frietje met hebben we drie opties: fritessaus, Brander mayo - naar oud-Gronings receptuur met wat mosterd erin - en truffelmayo. Eigen sauzen is ondoenlijk op die locatie. Voor de hoeveelheden die daar dagelijks doorheen gaan, heb je plek nodig. Zoveel ruimte buiten, we hebben een zee aan parkeerplaatsen, zo beperkt is die binnen.”
"De frituurwand is de afgelopen weken compleet vernieuwd, we hebben de stroom opnieuw aangelegd, het team is ingewerkt. De laatste go van de gemeente is binnen. We kunnen beginnen.”
Het Paviljoen by Man Met Friet is van dinsdag tot en met zondag geopend.