Op het Bentinckplein komt een nieuwe wijnzaak. Met zogenaamde wijntaps en enthousiaste kenners die je graag adviseren. Wijn ontdekken is een avontuur en juist dat wil eigenaar Jelle Stelpstra naar de gast overbrengen. Als hij dat met hetzelfde enthousiasme doet als waarmee hij vertelt over deze nieuwe zaak, gaat het helemaal goed komen. Kortom, ruiken, proeven, borrelen en Walsjérôt!
Wijntapsysteem

Tijdens een vakantie in Letland ontdekte Jelle het wijntapsysteem dat hij gaat gebruiken in de nieuwe zaak. Een beetje laconiek maakt hij er een foto van, voor als hij er ‘ooit nog eens wat mee wil doen’. Wat onderzoek wees uit dat dat systeem in Letland gewoon door een Haarlems bedrijf gemaakt was. Dat maakte het uit het hoofd zetten van deze carrière switch niet makkelijker.
Enthousiast
Jelle heeft namelijk geen ervaring in de horeca, iets dat niet te merken is als je bij hem binnenloopt, maar daar komen we zo op terug. Hij had een bedrijf in belastingadvies en bouwde software om makkelijker belastingaangiften te doen. In de avonduren besteedde hij veel tijd aan wijnopleidingen en gaf hij cursussen. Dat vertellen over wijn, dáár wilde hij meer mee. Het wijnsysteem uit Letland borrelde op in zijn gedachten en het was ‘nu of nooit’! Hij verkocht zijn bedrijfje in belastingsoftware en gooide het roer om.
Ouwehoeren over wijn

Bij Walsjérôt kom je zorgeloos ontdekken, veel proeven en je smaken ontwikkelen. Niet op de ‘stijve’ manier waarop dat bij toonaangevende wijnbarren kan gaan, maar juist op een relaxte wijze. “Ik merk dat het vaak lastig wordt gevonden om zomaar wat te proeven in een zaak. Ik vertel je graag over de wijnen, maar wil niet dat je die drempel voelt als gast. Het moet niet uitmaken dat je misschien wat minder over wijn weet; daarom moet je het juist ontdekken. Dat is de sfeer die ik bij Walsjérôt wil: ga lekker proeven en laat je niet overdonderen door proefnotities of een sommelier die je overspoelt met informatie, maar wil je wel meer weten, dan vraag het gerust. Ik ouwehoer graag over wijn!”, lacht hij.
‘Wijn is een prachtig product, omdat het verbindt; je gaat er altijd over praten’ Jelle Stelpstra
En dat losjes proeven wordt mogelijk door het wijntapsysteem. De gast zet een tegoed op een pasje. Op de taps staan zo’n zeventig verschillende flessen, uiteenlopend in soort wijn, productiewijze, streek en prijs. Bij elke fles heeft Jelle een kaartje gehangen met wat informatie en word je aan de hand van kleuren geleid door het doolhof van verschillende smaken. “Je komt er wel uit”, garandeert Jelle. “En zo niet, dan gaan we los”, lacht hij, doelend op het feit dat hij het de gast maar al te graag uitlegt.
Aanstekelijk
Jelle vertelt over de aanstekelijkheid van wijn: “Het is een prachtig product, omdat het sfeer maakt. Of je nou een liefhebber of een kenner bent, of dat je gewoon zin hebt in een glas wijn, je gaat er bijna altijd over praten. Mensen die elkaar niet kennen ook; iedereen steekt elkaar aan of adviseert elkaar wijn. Dat geeft een heel gezellige sfeer! Je kunt ook alle kanten op. Proef een slokje van wijn A, schenk een halfje in van B en drink vervolgens twee glazen van wijn C, omdat deze zo goed beviel.”
Houdbaarheid

Maar hoe blijven al die flessen wijn, die aan het systeem hangen, dan drinkbaar? Jelle: "Slangetje met argon, dat is een edelgas die de wijn van zuurstof afsluit, zodat de wijn niet dood gaat. Met zeventig open flessen is dat wel nodig. In plaats van vier dagen, gaat een fles zo een week of drie mee.” In hotels en grote bars wordt dit systeem al door het barpersoneel gebruikt, vertelt Stelpstra. Het gaat dan slechts om een fles of vijf, maar het helpt wel de wijnen op juiste temperatuur te houden en langer te bewaren. Het verschil met Walsjérôt is dat de gast hier zelf mag tappen, proeven en proberen.
‘lekker genieten en uit dat snobistische dat wijn soms mee kan dragen’ Jelle Stelpstra

En dat proeven en proberen kan in verschillende prijsklassen. Ook dat vindt Jelle een voordeel van het tapsysteem. Het is logisch dat een gast niet zomaar 600 euro voor een fles wijn neertelt, maar ik kan me ook voorstellen dat de wijndrinker nieuwsgierig is naar de smaak van die wijn. Dan kun je bij Walsjérôt die wijn toch eens komen proeven. Gewoon een slokje of een glas en je hoeft niet per se die hele fles te kopen. Die sfeer trekt Walsjérôt door in de stijl van de zaak, die is ontworpen door HorecaSfeermakers: luxe, maar niet te stijf. Of zoals Jelle verwoordt: “lekker genieten buiten dat snobistische dat wijn soms met zich meedraagt.”
Kaas-pairen

“Ik ben een kaas-fan”, vertelt Jelle enthousiast. “Dat matcht lekker met wijn. We zullen charcuterie en veel verschillende kazen gaan serveren en ook daarbij heeft de gast veel gelegenheid zelf te proeven. Wil je een bepaalde kaas proberen, dan kan dat, en wil je dat we de kazen bij je wijn paren, dan is dat ook een optie.” Daarnaast serveert Jelle wat kleinere gerechtjes, zoals flammkuchen, couscous van rode biet of oesters. Dat is niet per se bedoeld als diner, maar mocht je na de borrel blijven plakken, hoef je niet bang te zijn met trek naar huis te moeten gaan.
Bier tappen
Tussen de wijntaps staan ook twee biertaps, zodat niet-wijndrinkers ook hun weg naar Walsjérôt kunnen vinden. Momenteel biedt Walsjérôt een Peroni en Grimbergen Blond van de tap aan, maar niet om te walsen. Reden genoeg om snel eens bij Walsjérôt te gaan kijken. Aan de wijn kan het in ieder geval niet liggen!