Goby Georgian Bistro: een hartverwarmende introductie tot de Georgische keuken

De Buik spreekt met Ani en Achi, het Georgische koppel achter Goby Georgian Bistro: het eerste Georgische restaurant in Rotterdam aan de Oudedijk.

1 Apr 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Goby Georgian Bistro

Oudedijk 217B, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Oost Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Goby Georgian Bistro: een hartverwarmende introductie tot de Georgische keuken

Aan de bekende Oudedijk in Kralingen brengen Ani en Achi, het Georgische koppel achter Goby Georgian Bistro, een stukje van hun vaderland naar Rotterdam. Met dampende khinkali, smeuïge khachapuri en kleurrijke pkhali laten ze hun gasten kennismaken met de rijke smaken van Georgië.

"We willen mensen helpen begrijpen wat Georgisch eten is en deze keuken populairder maken in Rotterdam", zegt Ani. "Deze is nog niet bekend in Nederland, maar de nieuwsgierigheid is er."

​Van de Oogstmarkt naar de Oudedijk

Het avontuur begon op de Oogstmarkt, waar Ani en Achi in februari vorig jaar een kleine stand bemanden. "Het was een uitdaging om Georgisch eten buiten te koken, maar het was ook een fantastische ervaring", vertelt Ani.

"We bouwden een fijne klantenkring op en zagen hoe enthousiast mensen reageerden." Omdat er toen nog geen Georgische eetgelegenheden in de buurt waren, moesten Georgische Nederlanders vaak lange afstanden afleggen voor een smaak uit hun jeugd. Nederlandse gasten waren daarentegen vaak compleet onbekend met de keuken.

"Mensen zeiden: ‘‘Er openen veel zaken met bijvoorbeeld een Spaanse of Italiaanse keuken, dit is echt iets nieuws."" "Dat vonden we geweldig om te horen en om te zien dat ze nieuwsgierig waren."

​Eerste Georgische restaurant in Rotterdam

Hoewel ze trouw blijven aan hun roots en nog steeds elke zaterdag op de markt staan, hebben Ani en Achi nu ook hun eigen bistro in Kralingen. Die biedt hen vooral meer mogelijkheden om de Georgische keuken in de schijnwerpers te zetten.

"We wilden een uitgebreider menu aanbieden en een plek waar mensen samen kunnen komen om echt de eetcultuur te beleven", zegt Ani. Goby is het eerste Georgische restaurant in Rotterdam.

​Gevarieerd Georgisch menu

Wie Goby binnenstapt, krijgt een gevarieerd menu voorgeschoteld. Op de menukaart prijken lobi (bonenbrood met lokale kruiden), geurige chashushuli, en tabaca of shkmeruli, kip bereid met een romige saus in een kleipot.

"Georgisch eten is vaak stevig: veel deeg, kaas en vlees", legt Ani uit. Maar er is meer dan dat. "Pkhali, salades die beter omschreven kunnen worden als groentedips, worden gemaakt met elke groente die voorhanden is (bieten, wortels en spinazie komen vaak voor) en geserveerd op brood.”

​Eerst de bouillon

“Populair zijn ook de auberginerolletjes gevuld met een romige walnotensaus en de fotogenieke kano’s met kaas en ei. Khinkali, de sappige dumplings, eet je met je handen: "Eerst de bouilion die erin zit opdrinken, dan pas de rest eten", lacht Ani.

De gerechten worden geserveerd in Goby plates, houten schalen om samen van te eten. "Delen is heel belangrijk in de Georgische cultuur", vertelt Ani. "Het gaat om samenzijn en genieten, net zoals bij onze traditionele supra (feestmaal)."

​Het land van de wijn

Bij een Georgische maaltijd hoort een goed glas wijn en die vind je bij Goby in overvloed. "Ons land heeft een lange traditie van wijn maken en onze wijnen zijn echt anders dan wat mensen gewend zijn", zegt Ani trots.

Naast wijn kunnen avontuurlijke gasten ook chacha proberen, de Georgische variant van wodka met hoog alcoholpercentage die goed samengaat met de khinkali.

​Intiem binnen en fijn terras bij Goby

Met 30 zitplaatsen binnen en een terras dat in de zomer ruimte biedt aan 50 gasten, is Goby een intieme plek waar iedereen welkom is. "We begonnen met z’n tweeën, maar inmiddels hebben we een Georgische kok in dienst en een paar parttimers op de vloer", vertelt Ani.

De eerste dagen waren meteen een groot succes: "We wilden rustig starten, maar we waren meteen uitverkocht!" "Dat was heftig, chaotisch en hectisch, maar ook een bijzondere ervaring en voelde als een enorm compliment."

Het duo is blij dat ze open zijn. “We gaan ons nu langzaam verbeteren op basis van de feedback van gasten”, zegt Ani. “Er mist nog wat decoratie, die moet uit Georgië komen, maar we zijn heel blij dat mensen al kunnen genieten van ons eten, en vooral van de Georgische gastvrijheid.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.