De laatste details worden nog aangebracht, maar dat het pand een flinke metamorfose heeft ondergaan is direct bij binnenkomst duidelijk. Van het voormalige Thuisch is niks meer te herkennen op de contouren van de buitenkant na, en zelfs daaraan gaat iets veranderen. Kralingen heeft er met de komst van Finca een nieuwe hotspot bij.
Locatie met potentie

Floris van der Sluis en Fidel dos Santos zagen er potentie in om samen wat van de horecagelegenheid op de Oudedijk te maken. Floris is het brein achter 1NUL8 en Vandal en goed bevriend met Fidel, waardoor hij wist dat Fidel plannen had om terug te keren in de horeca. Tot zijn 28e heeft Fidel op veel bekende plekken in de Rotterdamse horeca gewerkt, toch besloot hij daarna een andere richting te kiezen. De afgelopen dertien jaar was hij werkzaam in de uitzendbranche in metaaltechniek – eerst als vertaler door zijn Portugese achtergrond en uiteindelijk heeft hij er zijn eigen bedrijf in opgezet. Afgelopen jaar nam hij afscheid van zijn bedrijf en besloot dat hij weer iets wilde doen waar hij echt plezier in heeft. “Toen Floris mij de kans bood om gezamenlijk een nieuw concept uit te rollen in voormalig restaurant Thuisch, besloot ik dit met beide handen aan te grijpen."
Finca

Afgelopen zomer waren Floris en Fidel samen met hun gezinnen in Marbella toen ze het bericht kregen dat de toenmalige eigenaresse van Thuisch graag met ze om tafel wilde gaan zitten. “Ja, dan zit je toch in zo’n flow en let je overal op wat je eet en of dat leuk is.” Eind september werd het officieel en zijn beide mannen om de tafel gegaan om verder te brainstormen over de naam en het concept. “We hebben in Marbella gegeten bij Finca Besaya, een waanzinnig concept. Een club, een restaurant, er worden bruiloften gegeven, een tuin, alles zit erin. Toen ik ging terugdenken waar we allemaal waren geweest kwam ik eigenlijk meteen met Finca. Dat was mij het meest bijgebleven. De naam moest kort gebekt zijn en iets wat je onthoudt”, licht Fidel de naamkeuze toe. Hierna zijn ze het concept eromheen gaan bedenken. Finca is een Spaans landhuis of een wat chiquere boerderij waar je mooie producten eet.

Zo staan de vissen uitgestald in de vitrine binnen, komen er veel gerechten van de gril en kun je in de zomer bijvoorbeeld sardientjes krijgen van de Josper die op het terras staat. Op ditzelfde terras staat een bak met kruiden, die soms in de keuken of cocktails wordt verwerkt, maar altijd met toestemming van de gasten. Bij de vraag of ze zich richten op mediterraanse gerechten, antwoordt Fidel: “Met een knipoog. Finca moet niet een stempel krijgen van mediterraans- of grilrestaurant. De nieuwe kaart is net ingegaan.”
Terras en rooftopbar

Het terras aan de achterkant was bij Thuisch al succesvol, maar is nu compleet anders ingericht. Lekkere stoelen die uitnodigen, ronde zitjes en de bekende terrasoverkapping die er helemaal afgehaald kan worden bij mooi weer. Het terras aan de voorkant gaat ook nog worden opgeknapt, zo komen er nog meer mooie bomen te staan, wordt het opnieuw bestraat en komt er nog een terras aan de voorkant, maar wel iets hoger. De heren hebben namelijk de vergunning gekregen voor een rooftopbar. Deze zomer is helaas te kortdag, maar vanaf volgend jaar zomer kun je vanaf de rooftop de hele dag mensen op de Oudedijk kijken.
Interieur

Het interieur is helemaal op de schop gegaan. De bar is aan de linkerkant geplaatst, er is veel gebruik gemaakt van ronde zitbooths, marmer en velvet. Boven vind je de DJ booth – waarin elke zondag een DJ staat voor achtergrondmuziek - en midden in de zaak staat een enorme boom. Vanuit de ogen van een consument ziet het er al helemaal af uit. “We zijn heel blij met het resultaat en er wordt nu de laatste hand gelegd aan de finishing touches. Voornamelijk decoratie. De verlichting uit de keuken verandert nog, boven de vissen komt nog een krijtbord, de boom in het midden wordt nog groter en ertussen komen ook planten te staan waardoor het nog voller wordt, we gaan alles finetunen.”
Doelgroep

De zaak draait nu zeven weken en is sinds het begin al zeven dagen per week open. Ze zijn nu echt bezig om stappen te maken, door de potentie aan te pakken en structuur in de organisatie te brengen. “We groeien nog elke week. Er wordt vaak gevraagd wat is jouw doelgroep, iedereen. Je ziet allerlei mensen hier. Kleinkinderen moeten ook lekker met oma kunnen komen eten. De een neemt een flesje Boschendal met oesters en de ander een uitsmijter, dat is zo leuk aan Finca.”