Shokunin en Bain Brewing slaan de handen ineen en openen 8 september hun eerste koffiebar Dune in het Scheepvaartkwartier. Hier komt het beste van twee werelden samen met wel veertien verschillende zelf gebrande koffiebonen op de menukaart, aangevuld met verschillende soorten zelf gebrouwen kombucha. Van al die lekkere drankjes krijg je ook trek. Gelukkig kun je daarom verschillende gerechten de hele dag door bestellen waar, net als bij hun koffie en kombucha, pure smaken de boventoon voeren.
Partners in koffie en kombucha

Foto: Dusty van Bain Brewing maakt de kombucha's, die hij ook levert aan veel andere zaken in Rotterdam en daarbuiten, nog steeds zelf vanuit Rotterdam-West
Al jaren delen Dusty Bain en Jelle van Rossum hun ideeën en zelfgemaakte brouwsels met elkaar, maar samen een horecazaak starten is andere koek. Beide heren hebben eerder al een eigen onderneming gehad en nu combineren ze voor het eerst hun producten en expertise. Met de opening van Dune gaat voor de mannen een droom in vervulling. De koffiebar wordt het paradepaardje voor de koffie van Shokunin en de kombucha van Bain Brewing. Een onverwachte combinatie die voor Jelle en Dusty juist vanzelfsprekend is: "Kombucha is een heel tof drankje, waar nog weinig mee gebeurt. Terwijl je hele elegante, bijzondere en diepgaande smaken kunt creëren, net als bij koffie."
Warm minimalisme

Foto: Het interieur is minimalistisch met lichte kleuren en iedere zitplek bij Dune heeft een eigen functie
De naam van de koffiebar is voor de boekenliefhebbers onder ons inderdaad een verwijzing naar het gelijknamige boek, het lievelingsboek van Jelle. Maar het staat voor meer dan dat: "We willen zachte verfijnde smaken maken brengen, die vanuit de natuur ontstaan. Niet te veel poespas en niet te explosief. Daarbij denk ik dan aan de elegante duining in de woestijn, die volledig door de natuur zijn ontstaan." Dit zie je terug in het minimalistisch interieur met lichte kleuren, wat toch warm aanvoelt door het gebruik van zachte stoffen in natuurlijke tinten. De verschillende soorten zitjes zijn er niet voor niets: "Elke zitplek heeft zijn eigen functie. Zo zijn er plekken aan de bar om met de barista’s mee te kijken, hoge bartafels waaraan je kunt werken, gewone tafels om te lunchen en heerlijke comfy stoelen bij het raam waar je in je eentje kunt genieten van een goed kop koffie."
Koffie drinken als een kenner

Foto: Jelle van Shokunin is bij Dune verantwoordelijk voor de koffie. Zijn kennis en ervaring deelt hij mede door smaakbeschrijvingen op de koffiekaart
Dat hier specialty coffee geschonken wordt, betekent niet dat je hier geen espresso of flat white kunt krijgen. Maar er is ook meer: een speciale koffiekaart. Hierop staan vier verschillende bereidingswijzen, waarvan drie espresso’s en één filterkoffie, en wel veertien(!) verschillende koffiebonen. Met deze bereidingswijzen en koffiebonen kun je oneindig mixen en matchen, waardoor er telkens verschillende smaken naar boven komen. We kunnen niet allemaal koffiekenners zoals Jelle zijn en daarom heeft hij de smaakbeschrijvingen bij iedere bereidingswijze en koffieboon gezet, net zoals je die vaak op een wijnkaart ziet staan. "Met onze specialty coffee proberen we toffe smaakervaringen te presenteren omdat koffie van nature bijzondere smaken heeft. Daarom zie je ook beschrijvingen erbij staan als die van aardbei of perzik." Op deze manier kun je jouw perfecte bakkie pleur samenstellen als een echte fijnproever.
Eenvoud met een twist
De drankjes worden aangevuld met verschillende gerechten die je zowel voor ontbijt als lunch kunt bestellen. Verwacht niet de standaard broodjes, maar zoals Dusty het noemt: "food that you can eat all day". Denk aan een gehaktbal of polenta porridge, maar dan wel met een twist. "We gaan niet heel veel kruiden door de gehaktbal heen doen, want juist in de eenvoud zit heel veel schoonheid. Maar door er net anders over na te denken of een basisingrediënt te veranderen, kun je hele toffe dingen doen zonder dat het gerecht zijn eenvoud verliest."
Als je dacht dat er nog niet genoeg drankjes op de kaart stonden, zijn er ook verschillende signature drinks. Als je alles wilt proberen dan ben je tijdens de openingstijden van 08.00 tot 15.00 uur waarschijnlijk nog niet klaar, maar gelukkig zijn ze vanaf komende donderdag, 8 september, open van donderdag tot en met zaterdag en hopen zij daar snel meer dagen aan toe te kunnen voegen.