Hoe een beetje bijsturing zoveel teweeg kan brengen. Een bescheiden facelift, een verbeterde en uitgebreidere kaart, een paar extra kwaliteitswijnen en una stella nascente is herboren. Met Bar di Vicini op de hoek van de Lusthofstraat is Kralingen nóg leuker geworden.
Een Italiaans dorpspleintje

Fantasie heb je niet nodig. Bij Bar di Vicini waan je je niet onder de olijfbomen op een beschut Italiaans dorpspleintje. Je bent op dat Italiaans dorpspleintje. Daar waar iedereen zich moeiteloos onttrekt aan de ratrace, daar waar hartstochtelijk gelachen en gediscussieerd wordt, daar waar een less nog more is. Met dat verschil dat Nederlands de voertaal is.
Bar di Vicini valt niet op. Sterker, als je er niet van weet, moet je ernaar zoeken. Gelegen in het uiterste puntje van de Lusthofstraat in Rotterdam-Kralingen, voorbij de winkels, kom je er niet spontaan langs. Tel bij die verborgenheid het avondzonnetje op en werkelijk, voor La Dolce Vita hoef je geen 1200+ kilometers af te leggen.
Pizza al taglio: een megahit

Bar di Vicini is na een weekendje proefdraaien sinds vandaag officieel open. Nieuw-nieuw is deze bar echter niet. Bar di Vicini was tot voor kort een pizzabar. Pizza hebben ze er nog steeds, maar dan al taglio, gebakken en gesneden op een rechthoekige plaat. Wij durven te voorspellen dat de pizza al taglio met paddenstoelen, mortadella, pecorino en truffeltapenade een megahit gaat worden. Deze pizza klopt van alle kanten.
Blikjes sardientjes als kapstok

Het take-away gedeelte is weg. De wachtruimte heeft plaatsgemaakt voor een aperitiefruimte. Met opklapbare tafeltjes, wijnglashouders, wijnvaten als tafel en blikjes sardientjes als kapstok. Tussen de borrel- en eetbar in toont een antieke weegschaal van Nationaal het gewicht van vijf citroenen: 8 ons. Citroenen zie je er terug als zeep op het toilet en bungelend aan een nepboom voor een crucifix. Als je nog verder inzoomt op de details ontdek je op de olijfgroene terrastafels zonnebloemen in oranje-knalroze stoffen potten. Op papier lijkt het een ratjetoe, live matcht alles bijzonder leuk bij elkaar.
Thuis in Italië

Een beetje lekkerbek heeft de link tussen Osteria Vicini op de Kortekade en Bar di Vicini allang gelegd. Die link is terecht. Beide zaken komen uit de koker van Remco Witberg, de man die precies weet hoe hij je thuis (lees: in Rotterdam) in Italië laat zijn. De exploitatie op de Lusthofstraat is tijdelijk niet in zijn handen geweest. Hij verkocht het aan zijn pizzachef, en kocht het weer terug omdat deze move net iets anders uitpakte dan gedacht. De herovername is gepaard gegaan met een bescheiden upgrade.
Met Bar di Vicini heeft hij een plek willen creëren waar je kan landen voor een serieus glas wijn, uitstekende kazen, charchuterie en ander verrukkelijk ‘snaaigoed’. Die kazen, waaronder pecorino pepato (schapenkaas met peper), worden via Fattoria Naturale in Berkel en Rodenrijs om de twee weken gehaald in Italië. Van Fattoria Naturale zijn eveneens de bijzondere basilicumblaadjes op de pizza al taglio, de polpette al sugo en de limoncellocurd met bitterkoekjes en amarenakersen. Correctie: basilicumbladeren. Want groots in afmeting én groots in smaak.
Glanzende ansjovis

Dan hebben we het nog niet gehad over de gezouten yoghurt met rauwe tonijn, gefrituurde kappertjes en citroenolie en over de met de hand schoongemaakte ansjovis op de crostini. Laat Bar di Vicini verzwijgen waar die glanzende ansjovis vandaan komt. Want anders gaan er heel dikke rijen staan bij zijn leverancier. Spartelvers, bomvol umami, afgemaakt met wat zwarte citroen: delizioso!
Bar di Vicini, doordeweeks geopend vanaf 16.00 uur en in het weekend vanaf 14.00 uur, kent niet louter Italiaanse wijnen maar het gros komt er wel vandaan. Van de huisprosecco, afkomstig van azienda agricola Francesco Drusian uit Valdobbiadene, wordt beweerd dat die het gehemelte weet te veroveren. Daar is geen woord aan gelogen. Bar di Vinci is een aanwinst voor Kralingen, sterker: Bar di Vicini is een aanwinst voor Rotterdam. Niet in de laatste plaats vanwege het geweldige team dat onder leiding van Noah Seip deze bar runt. De werklust spat ervanaf.