Verstopt in een rustig gedeelte in het Oude Westen heeft Rotterdam er een nieuw restaurant bij: Luus. Op de plek waar eerder buurtbistrot Laurensius zat, serveert het hoekrestaurant gerechten geïnspireerd door de Franse bistro, maar dan met een vleugje 010. Niet te veel poespas – no-nonsense, zoals eigenaar Lucas Fonteijn de kaart van zijn gloednieuwe zaak ook wel omschrijft. De gerechten zijn herkenbaar, de smaken toch verrassend. Voor een fijne borrel(plank) en een diner op een zonnig terras kun je hier goed vertoeven.
Een droom die werkelijkheid wordt

Luus opende op 5 mei haar deuren. Het team van Luus, afgeleid van de naam van eigenaar Lucas Fonteijn, heeft samen jarenlange horecaervaring. Lucas heeft een geruime tijd als inkoper gewerkt voor diverse restaurants. Zijn droom om zelf een restaurant te openen is onlangs werkelijkheid geworden. Als getogen Rotterdammer (hij verhuisde op zijn 4de naar Rotterdam vanuit Eindhoven) kon dit dan ook nergens anders dan in zijn eigen stad. Chef-kok Coen Horrevorts, een vriend van Lucas, zegde zijn baan op een bereidt de ongecompliceerde gerechten op een verrassende wijze. Luus zit op de hoek van de Saftlevenstraat. We lopen tegen een zonnig terras aan waar de tafels worden omringd door groene bladeren. Het is mooi weer dus we nemen buiten plaats, maar het interieur ziet er even gezellig uit met de donkere houten meubels en accenten en eveneens veel groen.
Luxe borrelplank

We trappen af met een borrelplank van hoge kwaliteit. De kazen komen van Oudwijker, een kleine kaasmakerij waar ze halfzachte kazen verkopen, handgemaakt van Nederlandse melk. Gecombineerd met de huisgemaakte uiencompote komt het geheel mooi samen. Brood met huisgemaakte kruidenboter van limoen, bieslook, lente ui en rode peper komt ook terug op de plank, samen met buikspek, verschillende verse vleeswaren en smaakvolle olijven. Het is een mooie start van ons diner en voor deze plank komen we zeker nog eens terug.
Jus van hoog niveau

Als voorgerecht krijgen we gestoofde venkel met burrata en dille-olie en ceviche van zeebaars met een glas Paparuda, Chardonnay, uit Roemenië. De fruitige wijn met citrustonen complimenteert de gerechten en we zijn vooral fan van de venkel met burrata. Aansluitend wordt het hoofdgerecht geserveerd: een bavette met bloemkoolpuree en champignonsaus zoals je die niet meteen zou verwachten. Voor de basis van de sauzen maken zij zelf jus de veau (kalfsfond, red.). Ze koken de saus verder in met aromaten en champignons om een volle champignonsaus te krijgen. Ondanks dat het al een ruime portie saus is, zouden we hier nog wel meer van lusten! De gebakken zeebaars met lente ui en stamppot, het andere hoofdgerecht, matcht mooi met de Kumusha Chenin Blanc uit Zuid-Afrika.
No-nonsense

De no-nonsense gedachte van Luus herkennen we terug in de gerechten, in het praatje met de twee heren en in het interieur. Een eenvoudig, maar sfeervolle inrichting: een beetje hoe je een Franse bistro in het Rotterdamse voor je zou zien. Voor het dessert komen we een andere keer terug. Onze mooie stad is weer een culinaire verrassing rijker.