Wie jarig is trakteert, zo ook restaurant The Millèn*. Het sterrenrestaurant van chef Wim Severein heeft een feestelijk menu samengesteld voor haar vijfjarig jubileum. Een prestatie om trots op te zijn, want na de opening in 2018 ontvingen ze binnen een half jaar een Michelinster en hebben deze nog altijd weten te behouden. Een goed moment dus om onder het genot van de beste gerechten en bijpassende wijnen stil te staan bij dit memorabele jubileum.
Altijd anders

Foto: Emma Groenenboom Photography
We worden warm welkom geheten met een drankje op de eerste verdieping van de Millenniumtoren. Bij onze tafel aangekomen, blijven we even staan om van het panoramische uitzicht op het iconische Rotterdam Centraal te genieten.
Op deze fantastische locatie is er altijd wat anders te beleven: van de dagelijkse stroom mensen op weg naar hun trein tot aan het jaarlijkse Zomercarnaval of feestende Feyenoord-supporters: alles komt hier langs. Het restaurant is ruim ingericht, zodat iedereen van dit prachtige uitzicht kan genieten.
Wisseling van de wacht

Geen enkele dag is hier hetzelfde en dat komt vooral doordat Michelinchef Wim Severein iedere maand het menu verandert. "Ik haal inspiratie uit de verschillende keukens die je hier in Rotterdam zo goed terugvindt, bijvoorbeeld op de Kruiskade", vertelt hij. Hierdoor kun je invloeden uit alle werelddelen terugvinden in zijn gerechten.
Dit proeven we goed terug bij de smaakvolle amuse van watermeloen met feta en za'atar, een kruidenmelange afkomstig uit het Midden-Oosten. Toch werkt Wim het liefst met lokale seizoensproducten. Het voorgerecht zet daarom de Hollandse Nieuwe in de hoofdrol, waar de ziltige smaak wordt gecombineerd met frisse groene appel, een crème van korenwijn en kruim van roggebrood. Hollandser kan het bijna niet.
Verrassingen

Ondanks dat het menu continu verandert, blijft één ding hetzelfde: het zijn altijd bijzondere smaakcombinaties die perfect bij elkaar passen. Ons favoriete gerecht is de yellowtail kingfish, gekweekt in het water van de Oosterschelde. Het witte bord is prachtig opgemaakt met de fel groene en roze kleuren die van het bord afspatten. We worden niet alleen door de opmaak, maar ook door de smaak verrast.
De kingfish is gemarineerd in het sap van aalbes, waardoor je een frisse zoetzure smaak proeft lijkend op ceviche. De knapperige komkommer en de zure maar romige karnemelk zorgen ervoor dat het een heel fris en vooral verrassend gerecht is. Perfect voor een warme zomeravond.
Dessert bij zonsondergang

Terwijl het dessert wordt gebracht, zien we de zon tussen het Groothandelsgebouw en Rotterdam Centraal Station verschijnen. Een spectaculair beeld met een net zo bijzonder toetje. De spierwitte Pavlova steekt goed af tegen de friszoete frambozensorbet met als tegenhanger een ganache van olijfolie en pure chocolade die bijna hartig aandoet. Terwijl we de laatste hapjes nemen, zien we de zon ondergaan. Een beter einde van deze bijzondere ervaring kunnen we ons niet wensen.
Je kunt het vijfjarig jubileum van The Millèn* meevieren met het feestelijk menu wat geserveerd wordt in juli en de laatste week van augustus. Maak het extra feestelijk door er een bijpassend wijnarrangement bij bestellen. Let op: wegens vakantie is The Millèn* van 1 t/m 21 augustus gesloten.