Een jaar. Zo lang heeft chef Wim Severein zonder restaurant gezeten. Toen nieuw management in het Wereldmuseum besloot het bijbehorende sterrenrestaurant te sluiten, stond Severein pardoes op straat. Vanaf vandaag staat hij gelukkig weer in de keuken en wel bij het splinternieuwe The Millèn, in het Rotterdam Marriott Hotel. Wij waren er natuurlijk als de kippen bij om de boel te proeven.
De locatie is veranderd, maar Severeins signatuur is ook in The Millèn duidelijk aanwezig. Dat betekent pure gerechten van het seizoen, met mooie, eerlijke ingrediënten. En alles lekker nuchter gebracht, op z’n Severeins. Zoals een beetje restaurant betaamt, wisselt de kaart ook hier met de seizoenen mee. In de praktijk betekent dat maandelijkse tweeks aan het menu. Naast Raoul Waardenburg, die we kennen als Rotterdams Kooktalent 2016, heeft sommelier Wendy Elsink (Joelia) zich bij het team gevoegd. Verder loopt er zowel in de zwarte als de witte brigade veel van Severeins oude garde rond. Bij navraag blijkt dat velen van hen zich opnieuw bij de chef gemeld hebben toen ze hoorden van de opening van The Millèn. In deze tijden van personeelstekort in de horeca pleit het voor Severein, die door zijn medewerkers liefdevol wordt omschreven als ‘veeleisend, maar geweldig om voor te werken.’
Internationale allure
De zaak mag er wezen. Strakke vormen, koele tinten, maar genoeg hout en stoffering om het restaurant de nodige warmte te geven. En dan is er natuurlijk ook het uitzicht nog. Neem een tafel aan het raam en je zit met je snufferd bovenop Centraal Station. De perfecte plek om gasten van buiten de stads- en/of landgrenzen te ontvangen. Hier ga je indruk maken. The Millèn blijkt een uitstekende plek voor een zakenlunch of -diner. Met het oog op de (voornamelijk) zakelijke gasten van het Marriott en de kantooromgeving van Central District een slimme zet. Dat betekent overigens niet dat je hier uit de toon valt als je hier in je vrije tijd aan komt zetten. The Millèn springt met een driegangenlunch voor 35 euro precies in het gat tussen de broodlunch en het hoogsegment. En ook het diner is uitstekend te betalen.
Balans en structuur

Tijd om te proeven. We krijgen een driegangenlunch met een mooie selectie van de zomerkaart. Gegrilde rode mul met tomaat, venkel, olijf, zeekraal, bronsvenkel, ansjovis, basilicum en tomaten beurre blanc vooraf. Erna een mooi stukje gebraden boerenduif met stoof van de pootjes, tuinbonen, Taggiasche olijf, rauwe cacao en ras el hanout en als afsluiter een zomers bordje met wilde perzik, pavlova, kokos en roos.
We zijn onder de indruk. Zeker als je bedenkt dat Severein vandaag voor het eerst sinds een jaar weer in de keuken staat. De rode mul heeft een prachtige grilsmaak en blijft goed overeind in de rest van het gerecht. Severein staat bekend om zijn liefde voor kruiden en dat proeven we. Alles is echter bijzonder mooi in balans. Dat geldt ook voor de boerenduif, die perfect gegaard is en begeleid wordt door een heerlijk belegen ecologische rode wijn. Wij zijn daarnaast vooral fan van de knapperig gebakken tuinboontjes. Er wordt sowieso mooi met structuren gewerkt deze middag.
Bonuspunten voor wijn-spijs
Het dessert tenslotte is zomer op een bord. Zachte, verfijnde smaken, waarbij vooral de roos naar mooi naar voren komt. Daarnaast bonuspunten voor sommelier Wendy Elsink die ons de eerste dessertwijn waar we écht van kunnen genieten inschonk. Een die bovendien perfect met het dessert combineert (al vond ze ‘m zelf bij benadering net een tikkeltje te fris). Knap. Ze is sowieso lekker bezig vanmiddag, want van de overige wijn-spijscombinaties zijn we ook behoorlijk onder de indruk. Dat belooft wat.
Aanwinst
Wat ons betreft is dit een vliegende start voor Severein en The Millèn. Wij weten in ieder geval wat we moeten zeggen als ons binnenkort gevraagd wordt waar je écht moet zijn bij een bezoek aan Rotterdam. En zelf zijn we na deze lunch razend benieuwd naar het diner. Maar met een oude rot als Severein, en zijn hondstrouwe team, hebben we er het volste vertrouwen in.