Vliegende start voor The Millèn

The Millen is eindelijk open, wij ging langs om het driegangenmenu te testen. En wat waren wij onder de indruk.

24 Jul 2018 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Vliegende start voor The Millèn

Een jaar. Zo lang heeft chef Wim Severein zonder restaurant gezeten. Toen nieuw management in het Wereldmuseum besloot het bijbehorende sterrenrestaurant te sluiten, stond Severein pardoes op straat. Vanaf vandaag staat hij gelukkig weer in de keuken en wel bij het splinternieuwe The Millèn, in het Rotterdam Marriott Hotel. Wij waren er natuurlijk als de kippen bij om de boel te proeven.

De locatie is veranderd, maar Severeins signatuur is ook in The Millèn duidelijk aanwezig. Dat betekent pure gerechten van het seizoen, met mooie, eerlijke ingrediënten. En alles lekker nuchter gebracht, op z’n Severeins. Zoals een beetje restaurant betaamt, wisselt de kaart ook hier met de seizoenen mee. In de praktijk betekent dat maandelijkse tweeks aan het menu. Naast Raoul Waardenburg, die we kennen als Rotterdams Kooktalent 2016, heeft sommelier Wendy Elsink (Joelia) zich bij het team gevoegd. Verder loopt er zowel in de zwarte als de witte brigade veel van Severeins oude garde rond. Bij navraag blijkt dat velen van hen zich opnieuw bij de chef gemeld hebben toen ze hoorden van de opening van The Millèn. In deze tijden van personeelstekort in de horeca pleit het voor Severein, die door zijn medewerkers liefdevol wordt omschreven als ‘veeleisend, maar geweldig om voor te werken.’

Internationale allure


De zaak mag er wezen. Strakke vormen, koele tinten, maar genoeg hout en stoffering om het restaurant de nodige warmte te geven. En dan is er natuurlijk ook het uitzicht nog. Neem een tafel aan het raam en je zit met je snufferd bovenop Centraal Station. De perfecte plek om gasten van buiten de stads- en/of landgrenzen te ontvangen. Hier ga je indruk maken. The Millèn blijkt een uitstekende plek voor een zakenlunch of -diner. Met het oog op de (voornamelijk) zakelijke gasten van het Marriott en de kantooromgeving van Central District een slimme zet. Dat betekent overigens niet dat je hier uit de toon valt als je hier in je vrije tijd aan komt zetten. The Millèn springt met een driegangenlunch voor 35 euro precies in het gat tussen de broodlunch en het hoogsegment. En ook het diner is uitstekend te betalen.

Balans en structuur


Tijd om te proeven. We krijgen een driegangenlunch met een mooie selectie van de zomerkaart. Gegrilde rode mul met tomaat, venkel, olijf, zeekraal, bronsvenkel, ansjovis, basilicum en tomaten beurre blanc vooraf. Erna een mooi stukje gebraden boerenduif met stoof van de pootjes, tuinbonen, Taggiasche olijf, rauwe cacao en ras el hanout en als afsluiter een zomers bordje met wilde perzik, pavlova, kokos en roos.

We zijn onder de indruk. Zeker als je bedenkt dat Severein vandaag voor het eerst sinds een jaar weer in de keuken staat. De rode mul heeft een prachtige grilsmaak en blijft goed overeind in de rest van het gerecht. Severein staat bekend om zijn liefde voor kruiden en dat proeven we. Alles is echter bijzonder mooi in balans. Dat geldt ook voor de boerenduif, die perfect gegaard is en begeleid wordt door een heerlijk belegen ecologische rode wijn. Wij zijn daarnaast vooral fan van de knapperig gebakken tuinboontjes. Er wordt sowieso mooi met structuren gewerkt deze middag.

Bonuspunten voor wijn-spijs


Het dessert tenslotte is zomer op een bord. Zachte, verfijnde smaken, waarbij vooral de roos naar mooi naar voren komt. Daarnaast bonuspunten voor sommelier Wendy Elsink die ons de eerste dessertwijn waar we écht van kunnen genieten inschonk. Een die bovendien perfect met het dessert combineert (al vond ze ‘m zelf bij benadering net een tikkeltje te fris). Knap. Ze is sowieso lekker bezig vanmiddag, want van de overige wijn-spijscombinaties zijn we ook behoorlijk onder de indruk. Dat belooft wat.

Aanwinst

Wat ons betreft is dit een vliegende start voor Severein en The Millèn. Wij weten in ieder geval wat we moeten zeggen als ons binnenkort gevraagd wordt waar je écht moet zijn bij een bezoek aan Rotterdam. En zelf zijn we na deze lunch razend benieuwd naar het diner. Maar met een oude rot als Severein, en zijn hondstrouwe team, hebben we er het volste vertrouwen in.
Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Raoul Waardenburg is Rotterdams Kooktalent 2016

De winnaar van Rotterdams Kooktalent 2016 is bekend! Na een spannende strijd pakte Raoul Waardenburg van Restaurant Wereldmuseum de winst.

Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.