15x Franse bistro’s en brasserieën

Als je op de Franse toer wilt, zit je prima in Rotterdam. Hierbij een lijst brasserieën en bistro's voor iedereen die zich in la douce France wil wanen.

17 Okt 2025 De redacteuren Rotterdam

blogger De redacteuren van De Buik van Rotterdam hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

15x Franse bistro’s en brasserieën

De Franse keuken is weer helemaal terug. Daarom hebben wij deze lijst van Franse bistro’s en brasserieën in Rotterdam van een update voorzien. Zo kun je weer gauw genieten van klassieke Franse gerechten. 

Steak tartare, escargots, boeuf bourguignon, oeufs mayonnaise: gerechten die je kunt verwachten in een Franse bistro of brasserie. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? Lees snel verder! En laat ons weten als we nog een Franse etablissement in Rotterdam gemist hebben.

Bistro of brasserie? 

Een bistro en een brasserie serveren beide à la carte Franse gerechten, maar toch zitten er grote verschillen in de twee concepten. Een bistro is een stuk kleiner, intiemer en losser dan een brasserie. In een brasserie worden vaak grote plateaus geserveerd met bijvoorbeeld fruits de mer, waar bij bistro’s kleine gerechtjes worden geserveerd van de compacte kleine kaart. Deze kleine gerechten hebben wel vaak exclusievere ingrediënten, omdat er met producten zoals eendenlever wordt gewerkt. 

In de brasserie word je door echte kelners in mooie Franse pakken bediend en in de bistro vaak door de kok of zijn/haar familie. Maar in Nederland wordt dat soms iets anders gedaan dan in Frankrijk door onze horecacultuur. 

Bovendien is een bistro ook vaak minder ‘over the top’ ingericht, dus zonder poespas. Het laatste verschil is de snelheid. De bistro is ontstaan uit het Russische woord bystrò en betekent snel, wat inhoudt dat je hier wat sneller eet dan in een brasserie.  

In de lijst vind je ook enkele table d'hôtes ofwel restaurants waar je eet wat de pot schaft: een door de chef samengesteld menu.

Rotterdamse bistro's en brasserieën

Hieronder vind je maar liefst vijftien zaken met de 'Franse slag'.

Pierre en Jules (beide centrum)


Bij Pierre in de Pannekoekstraat kun je toute la journée terecht voor Frans eten: van croissantjes bij het ontbijt tot boeuf bourguignon bij het diner. Ze hebben grote en kleine gerechten op de kaart staan, geschikt voor iedere trek. Pierre weet Frankrijk goed naar Rotterdam te halen, wat je zowel op de menukaart als in het interieur terugziet. Dit geldt ook voor broertje Jules in het midden van de stad, met een vergelijkbare menukaart. 

Bar Bistro LOEVetDIE (noord)


Deze aanwinst in Rotterdam-Noord is niet meer weg te denken van het Zwaanshals. Op de kaart zowel klassiekers als meer bijzondere combinaties. Steak tartare en eendenlever, of wordt het gepofte aubergine met camembert en galia-meloen? Daarna nog ruimte voor iets zoets: laat je verrassen door het chef's dessert.

Le Nord (noord)


Le Nord nomet zichzelf een bistrot (met de Franse 't' eraan vast) en zit op het gezellige kruispunt van de Proveniersstraat en Molenwaterweg. Op het menu vind je klassieke gerechten en producten op een dusdanige manier op tafel worden getoverd dat ze helemaal van nu zijn. Le Nord is iedere dag geopend voor lunch, borrel en diner, waarbij alle gerechten zijn gemaakt met een Franse twist. 

Bistrot du Bac en La Petite Soeur (zuid)


Foto: Anne Kaere Fotografie 

Als je echt op zoek bent naar de smaken en dat gevoel van Frankrijk in Rotterdam, trek dan richting het Deliplein op Katendrecht. Maartje en Joost van de Braak hebben op Katendrecht hun Bistrot du Bac en La Petite Soeur. Bij de bistro eet je de meer klassieke gerechten volgens drie gangen, terwijl je bij het in 2021 geopende ‘zusje’ kleine gerechtjes bestelt met een iets meer hedendaagse inslag. 

Mevrouw Meijer (noord)


Mevrouw Meijer is in Noord doet je denken aan een dorpsrestaurant in een Frans departement. Het hoekrestaurant serveert vier dagen per week een wisselend 4-gangen menu van de chef voor diner. Daarmee strikt genomen geen bistro of brasserie, maar deze klassieker mag niet ontbreken op deze lijst. Per gang kun je kiezen uit twee gerechten en het menu kan nog uitgebreid worden met oesters vooraf en/of kaas na. Het restaurant in het Oude Noorden heeft daarnaast een kleinere kenmerkende wijnkaart, met wisselende wijnen passend bij de verschillende gerechten per gang. 

Bistrot-Bar Frère (noord)

Verwacht bij dit restaurantje aan de Statenweg in Rotterdam Blijdorp geen Franse chansons en schattige inrichting; de Franse buurtbistro is zowel knus als stoer, met hoge kwaliteit eten en laagdrempeligheid. De steak tartare serveren ze klassiek, maar ze hebben ook een vegan versie die niet onderdoet voor het origineel en misschien zelfs wel beter is. Laat je informeren over een passende wijnkeuze of cocktail. 

 

Louise Petit Restaurant (centrum)


Met haar Louise Petit Restaurant, Petit Dejeuner en de Bar à Vins heeft Loesje Tieleman een stukje Franse elegantie naar het Scheepvaartkwartier gehaald. Het menu is klassiek Frans, met escargots, mousse van kippenlever, steak tartare en côte de boeuf. Ontbijten doe je met pain perdu, een croque monsieur of oeufs benedict natuurlijk. 

Café Pompette (noord)


Voor eigenaar Remco van de Lagemaat is de Franse keuken niet vreemd. Hij is een van de oprichters van Bistrot du Bac en heeft daarna meerdere zaken gehad die al snel tot de top van het Rotterdamse horecalandschap behoorden. Oktober 2022 opende hij zijn Café Pompette in het Liskwartier, een gezellige zaak waar je zowel voor een biertje aan de bar als voor de kookkunsten van Remco terecht kunt. 

Rijntje (noord)

Rijntje biedt een klein beetje Frankrijk in Hillegersberg. Eens in de maand past het team van restaurant Rijntje het menu aan om de producten van het seizoen op de kaart te zetten. Per gang heb je de keuze uit vier à vijf gerechten, zoals een visterrine, gebakken zeetong of kalfsentrecote. Op de wijnkaart staan zowel wijnen van Franse bodem als daarbuiten en je hebt vanaf het gezellige terras heerlijk uitzicht op de Rotte. 

Café Marseille (west)


"Marseille gaat over bouillabaisse, bijvangsten, pastis en brandade, apero, mechouia, madeleines , pissalidière, Algerijnse linzensoep, kreeftenweekends, zeewier experimenten en vegan antipasti", aldus eigenaar DJ Wooldrik. Samen met Kristian de Leeuw heeft hij deze ruige brasserie aan het Tiendplein in Rotterdam-West. Op het terras kijk je je ogen uit en wordt de diversiteit van de West-Kruiskade weerspiegeld. 

Luus (west)


Luus is het hoekrestaurantje – bistrotje zo je wil – op de Saftlevenstraat. Het restaurant kan het best omschreven worden als een Franse bistro met Rotterdamse no-nonsense mentaliteit. Je kunt er uitgebreid borrelen of dineren op het terras of in de knusse zaak. Borrelen doe je met een plank vol smakelijke charcuterie of kaas en als je blijft voor het diner bestel je naar eigen wens voor-, hoofd- en nagerechten van de kaart. 

Bistro Zino (noord)


Ook op het Zwaanshals: Bistro Zino. Hier voeren ze het principe table d'hôtes, oftewel eten wat de pot schaft. Bij deze Franse Bistro in Rotterdam-Noord is dat geen straf. Op het menu kun je gerechten zoals eendenborst, coquille, duif en canalé verwachten, maar volgens het concept verandert het menu geregeld en is het iedere keer weer een verrassing wat je tijdens een avondje kunt verwachten. Bij mooi weer zit je hier heerlijk op het prachtige, groene terras. 

​Bistro Eddie (centrum)

Bij Bistro Eddie vind je veel klassieke Franse gerechten, zoals steak frites, oeuf mayonaise, crème brûlée en een altijd wisselende tartaar. Het broertje van Bar Berta heeft een uitgebreide (natuur)wijnkaart waarvan het overgrote deel natuurlijk uit Frankrijk komt. Onze favoriet hier: de toast met kippenlevermousse.

1NUL8 Noord (noord)


1NUL8 Noord is een combinatie van een Franse bistro en hippe koffietent. Op de kaart zie je overdag een combinatie van breakfast bowls, croissants en croque-monsieur. Later op de dag kan je hier terecht voor de avondkaart, waarbij je zelf kan kiezen of je graag wat kleine gerechtjes met elkaar wil delen of voor jezelf kiest.

​Classique010 (noord)

Net buiten Rotterdam, in Hillegersberg, ligt restaurant Classique 010. Het klassiek Frans restaurant met huiskamersfeer werkt met een seizoensgebonden menu, waarvan een deel van de gerechten aan tafel worden bereid. Ook kan je hier terecht met een grote groep, daar hebben ze namelijk een aparte ruimte voor.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij de nieuwe Bar Kruk hoef (en wil) je straks niet meer weg

Klaartje van den Dool van Klaar Gemaakt opent binnenkort Bar Kruk, in Blijdorp. De kaart is gevuld met kleine gerechtjes en goede (alcoholvrije) wijnen.

Nieuwe stap voor Rose Tieleman en Osteria Liz

Rose Tieleman heeft Osteria Liz verkocht en gaat nu horeca ondernemers helpen bij hun conceptontwikkeling. Liz blijft bestaan, onder nieuwe eigenaren.

Chez Jan opent de deuren van haar hotdogkiosk op Rotterdam Centraal Station

Chez Jan serveert vanaf nu haar hotdogs ook op Rotterdam CS. Snel, smakelijk en verkrijgbaar tot aan december naast spoor 2.