Dit zijn de fijnste restaurants in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier, biedt een walhalla aan leuke horecabedrijven voor koffie, lunch, borrel of diner. De Buik zet ze overzichtelijk op een rij.

21 Jul 2023 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

  • 21 Jul 2023

Dit zijn de fijnste restaurants in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam

Het Scheepvaartkwartier heeft de afgelopen jaren een enorme culinaire groei doorgemaakt. Het aantal restaurants, zeker voor de fijnproever, is niet meer op één hand te tellen. De Buik helpt de gastronomische liefhebbers van binnen en buiten Rotterdam met dit overzicht van de betere horeca in de statige wijk rondom de Veerhaven en biedt afsluitend een korte handleiding voor de toeristische trekpleisters die om het lommerrijke kwartier liggen.

Deze lijst in is recent geheel up to date gebracht.

Over het Scheepvaartkwartier

De buurt het Nieuwe Werk, beter bekend als het Scheepvaartkwartier, wordt steeds rijker aan leuke horecabedrijven voor koffie, lunch, borrel of diner. De wijk is verdeeld in verschillende kleinere buurtjes, zoals de Scheepstimmermanslaan, Van Vollenhovenstraat, de Veerhaven, het Park en de kades. 

Bijzonder aan het gebied is het gevarieerde aanbod. Eetcafés, sterrenzaken, Mediterrane bistro’s, speciaalzaken en barretjes wisselen elkaar af, wat bijdraagt aan de bruisende sfeer van het gebied. De oude jachten in de haven, het fenomenale uitzicht vanaf de kade en de slenterende toeristen dragen hier stuk voor stuk aan bij.

Scheepstimmermanslaan 


Foto: Bij De Meatclub kun je in hun eigen slagerij ook verschillende steaks kopen

Wanneer je vanaf het Vasteland de Scheepstimmersmanslaan oploopt, kun je direct aanschuiven voor een versnapering van de uitgebreide cocktailkaart van MAVIS. Hierbij serveren zij verschillende barbites, zodat je met een gerust hart de hele avond kunt blijven zitten. Mocht je toch grotere trek hebben, loop dan een stukje verder naar een van de vele restaurants op dit stuk. 

Zo noemden we eerder seafood heaven Bar Pulpo al, een aanrader is om daar aan de bar op een kruk te gaan zitten en uiteraard de inktvis te laten komen waarnaar de zaak vernoemd is. Als je een carnivoor bent, kun je bij hun (bijna) buren echt je hart ophalen. Bij The Meatclub bestel je proeverijen met charcuterie uit Spanje of Italië en grote stukken vlees uit de Josper oven met bijpassende sauzen. Als het allemaal iets minder verfijnd mag, ga je naar Roffa Streetfoodbar. Burgers, brisket, buikspek en hotdogs, allemaal van hun Oklahoma smoker, met een biertje erbij van de Kaapse Brouwers. 

Schuin tegenover The Meatclub en Roffa Streetfoodbar vind je Huson. Het Bib Gourmand restaurant is met zijn 18 jaar inmiddels een oudgediende in het gebied en blijft hier met haar kwalitatieve eten en service een stabiele factor.

Weer terug aan de overkant zit ook daghoreca. Bij de Brunch Bar Rotterdam kun je de hele dag door terecht voor verschillende brunchklassiekers (bestel vooral eens de Champagne Brunch), of strijk neer in het trendy ingerichte La Enza voor een sandwich met huisgemaakte tonijnsalade of malse, gegrilde kippendij en chilimayo. 

 Eentje die we absoluut niet mogen vergeten, is het befaamde La Pizza, waar we naast de pizza’s met knapperige korst nóg liever komen voor een tafel vol met Italiaanse antipasti. De salade met spinazie, witlof, Parmezaan en truffel moet je echt een keer geprobeerd hebben, net als de inktvis in wittewijnsaus. Wanneer je hier niet terecht kunt, kun je altijd nog naar de tweede vestiging in Blijdorp.

Een goed bewaard geheim is Café Nel, dat zich op hetzelfde rijtje bevindt. Hier is het 'ouderwets' gezellig, met muziek waarbij het goed meezingen is en hanglampjes die mee mogen deinen op het gezang.

Van Vollenhovenstraat 


Foto: De bar van ONTHEROCKX (Horeca In Beeld)

Na The Meatclub kun je heel even naar rechts gaan om daar Dune op te zoeken. Deze hoogstaande koffie- en kombuchabar is gehuisvest in een fantastisch herontwikkeld oud postkantoor en heeft een zeer modernistisch uiterlijjk. De lange bar uit een stuk is een lust voor het oog en biedt ruim zicht op de barista's die de veel geprezen koffie van Shokunin of de kombucha's van Bain schenken. Daarbij is er een kleine kaart met lichte brunch en lunchgerechten en wat lekkers voor bij de koffie.

Iets verder weer richting het water vind je op de Van Vollenhovenstraat MARA & ONTHEROCKX by FLIPP, waar je je in de culinaire watten kunt laten leggen door eigenaar en chef Florian van Dillen. Hij kookt waar het kan met seizoensproducten. Je bestelt hier gerechten met een Franse basis, zoals langoustine met gehakte oester, gepocheerde kreeft of Tournedos Rossini, een mooi stuk vlees geserveerd met brioche en gebakken lever. Na het eten kun je voor een afzakkertje nog naar ONTHEROCKX, de aparte bar van by FLIPP, waar je van originele cocktails kunt nippen.

Iets verderop vind je Bussing, ‘Boulangerie Traditionelle’. Als je geluk hebt, staan de ramen open en komt de lucht van versgebakken brood je tegemoet. De kans is klein dat je hier naar buiten loopt zonder meerdere broden onder je arm. Als je van de geur in de winkel al een onbedwingbare trek krijgt, kun je hier ook terecht voor de lunch. Naast Bussing is eind juni Kaas aan de Maas geopend. Dit ware kaasparadijs is in handen van de dochters van Takuhi Cekem, eigenaresse van De Kaashoeve op de Oude Binnenweg. Met hun liefde voor en kennis van kaas kunnen zij zelfs kaassceptici adviseren en enthousiasmeren. Naast het grote assortiment Nederlandse en buitenlandse kazen hebben zij ook een vegan assortiment en kun je bij de dames ook terecht voor maaltijden die je thuis alleen nog even hoeft op te piepen. 

Op hetzelfde (korte) rijtje is ook Wildstube bei Balten te vinden een mooie zaak met een nog mooiere tuin, waar het zoals de naam doet vermoeden, vooral genieten van wild in haar zijn gedaanten is.

Veerhaven (oostkant: de kant van de Erasmusbrug)


Foto: Grandcafé Loos is een icoon in Rotterdam

Om de Veerhaven en zijn zijstraten zitten veel restaurants gevouwen. In het verlengde van de Van Vollenhovenstraat, zitten Frites Unique en Loos. Loos zit in een prachtig hoekpand en ademt in alles de sfeer van een grandcafé. Een uitgebreide menukaart, betegelde vloer met grote bar en genoeg ruimte op het terras om rustig een krantje te lezen in de zon, terwijl je geniet van koffie met een taartje: dat is Loos. 

Bij Frites Unique geniet je vanzelfsprekend van een patatje, maar dan net even anders. Naast verschillende toppings, zoals pulled pork of champignons met truffelsaus, kun je hier ook terecht voor andere hoogstaande snacks uit de frituur. Op hetzelfde rijtje vind je Charly's, een laagdrempelige koffie- en wijnbar.

De hoek om vind je hier nog Nul10, Granny’s, Atlantic met belegde broodjes en lunchroom Fröbel, waar je wordt geholpen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een stuk verderop nog aan de Maas zit Prachtig. 

Veerhaven (westkant: de kant van het park)


Foto: een van de gerechten van de zeer populaire Bar Berta

Louise bevindt zich aan de andere kant van de haven. Bij het petit restaurant en de erboven gelegen Bar à Vins waan je je even in Frankrijk terwijl je smult van echte bistrogerechten zoals steak tartare, foie gras en côte de boeuf, en een glas wijn van de uitgebreide wijnkaart. Naast de het restaurant annex wijnbar ligt de ontbijtzaak van dezelfde eigenaresse: Louise Petit-Dejeuner. Uiteraard is het hier croissants en croc-monsieurs wat de klok slaat. Al gaan er geruchten dat er in de avond ook prima cocktails geserveerd worden.

Als je net voor Louise naar rechts gaat, de Calandstraat in, kom je uit bij Bar Berta en haar zusje Berta aan Tafel. Bij Bar Berta geniet je aan de bar of op het terras van sublieme Spaanse tapas. Daarnaast - in het pand waar vele jaren gehuisd was, zit nu Berta aan Tafel, waar je, zoals de naam al doet vermoeden, wat meer ontspannen en ruimer kan zitten, aan de tafel.

Ben je in de buurt? Dan moet je eigenlijk ook eens binnenlopen bij Captain’s Cabin voor een stukje Rotterdamse gezelligheid in nautische stijl.

Wester- en Parkkade 


Foto: Een bal friet met de geheime ballensaus

Vanaf de Westerkade en Parkkade heb je niet alleen het mooiste uitzicht van Rotterdam, je kunt hier ook nog eens verrukkelijk eten. Een geweldige plek om dit - al zittend op het terras, aan de bar of aan een tafeltje aan het raam - te doen is River Bar. Deze kersverse zaak gooit hoge ogen bij het Rotterdamse publiek en trekt al vele gasten van buiten de Maasstad. Je eet en drinkt er gerechten en drankjes uit de steden met bekende Europese riviermondingen, van Bilbao tot Rome en van Porto tot Londen. Onze tip: de tonijncarpaccio met bergamotolie.

Je kunt gerust zeggen dat naast deze nieuwkomer de oude rotten zitten. De restaurants die hier zitten, bestaan namelijk al jaren en zijn Rotterdamse klassiekers. Het aanbod heeft veel contrast, van sterrenzaak tot gezellig eetcafé. Op de Westerkade zit Zeezout*, getooid met een Michelinster. Het visrestaurant serveert een aan te raden verrassingsmenu van de chef, maar je kunt ook zelf een keuze maken van de menukaart. 

(Huis)nummer 1 op de Westerkade is De Ballentent. De Ballentent is niet alleen beroemd binnen en buiten Rotterdam voor de lekkerste bal met Ballententsaus, maar ook voor de Rotterdamse gastvrijheid van het personeel. Schrik niet van de soms wat bijdehante kasteleins, dat maakt deel uit van de charme en biedt juist entertainment. 

Nog iets westelijker, zit gigant Parkheuvel**. Officieel niet gevestigd aan de Parkkade maar aan de Heuvellaan, maar zonde om hier niet te noemen. In het twee-sterrenrestaurant staan patron cuisinier Erik van Loo en zijn zoon Juliën aan het roer om de lekkerste creaties te koken voor hun gasten. Voor een bezoekje hier moet je misschien even sparen, maar de beleving is het meer dan waard.

Het Park 


Foto: Het terras in het gras van Parqiet

De laatste drie adresjes zitten verstopt in het groen van het Park (door sommigen ook wel het Euromastpark of lekker Rotterdams 'het park bij de Euromast' genoemd). De Harbourclub met het weldadige terras is nog redelijk snel te vinden als je vanaf de Parklaan het Park betreedt, maar voor de andere twee moet je iets verder doorsteken. 

Loop na het bruggetje bij de Harbourclub naar rechts en ontdek daar als eerst Parqiet. Hier ontvlucht je de stad even op het terras op het gras, inclusief strandstoelen voor de zonaanbidders, terwijl je je tegoed doet aan de lunchgerechten met ingrediënten van lokale ondernemers zoals Jordy’s, slagerij Ooteman en Sue

Als je eenmaal bij Parqiet bent aangekomen, is het niet lang meer zoeken naar Dudok In Het Park, dit ligt namelijk op een steenworp afstand. Het restaurant zit in het rijksmonument Het Heerenhuys en kennen we natuurlijk van de locatie aan de Meent. Net als daar, kun je in de parklocatie ook van hun eigen taarten snoepen met een kopje koffie ernaast, maar ook voor de lunch en borrel kom je bij Dudok In Het Park goed aan je trekken. Wil je het liefst in het Park neervlijen? Bestel dan een picknickmand van Dudok en zoek een mooi plekje uit.

Toeristische hotspots om de hoek

Het gebied biedt meer dan genoeg voor echte smulpapen en je moet zeker meerdere keren terug om alle zaken af te vinken. We raden aan het gebied ter voet te ontdekken, zodat je gelijk wat mooie kiekjes kunt schieten van het prachtige uitzicht.

Groot voordeel van het Scheepvaartkwartier is dat je zeer nabij veel van Rotterdams bekendste toeristische trekpleisters bent: 

  • Aan de noordkant vind je op korte afstand het Museumpark met onder meer het Depot, Het Nieuwe Instituut en het Natuurhistorisch Museum (met aanslutiend de Witte de Withstraat.
  • Aan de oostkant ligt de Erasmusbrug en is het makkelijk wandelen naar de Leuvenhaven.
  • De Maas stroomt aan de zuidkant langs het statige kwartier en je kunt hier makkelijk de Watertaxi nemen naar Hotel New York of het Deliplein op Katendrecht.
  • En de Euromast ligt in het Park aan de Westkant van de wijk, zoals hierboven al bleek.
Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ultieme eet- en drinkgids voor Rotterdam-West

Rotterdam-West heeft alles waar je als horecafan je hart aan ophaalt. Van eethuis tot finedining, van wijnbar tot bierbrouwerij. Wij zetten de ultieme lijst voor je op een rij.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.

Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!