Het Maritiem Museum heeft een eigen café geopend: ‘Het Lage Licht’. Het café is vernoemd naar de vuurtoren waar bezoekers van het café op uitkijken. Het Lage Licht is in het leven geroepen om de bezoekerservaring van het museum compleet te maken. In de keuken wordt gewerkt met zoveel mogelijk duurzame en lokale producten, waaronder biertjes van Kaapse Brouwers en kaas van De Rotterdamsche Oude. Ze beschikken over een fijn (zonnig!) terras aan de Leuvehaven. Hier wilden wij natuurlijk het fijne van weten en vroegen daarom museummedewerker Peter Jan de Werk het hemd van het (zeemans)lijf.
Dag Peter Jan, wat was de aanleiding voor een eigen café?
“Het Maritiem Museum ligt middenin het centrum, precies waar de Rotterdamse haven ooit begonnen is. We merkten dat de vraag naar een totaalbeleving toenam en besloten na onze museumwinkel, ook een eigen horeca te openen. Na een ware stresstest zijn we in de voorjaarsvakantie opengegaan met een geheel vernieuwd menu en interieur. Door de coronacrisis moesten we helaas onze eigen deuren sluiten, maar we hebben de nodige maatregelen getroffen en zijn nu weer open voor gasten.”
Het café heet Het Lage Licht. Hoeveel brainstormsessies zijn daaraan voorafgegaan?
“Het was eigenlijk heel eenvoudig. Vanuit het museum heb je prachtig uitzicht op de vuurtoren. Dat was dus heel makkelijk! We hebben een ontzettend leuke plek met ons team neergezet in nauwe samenwerking met Vijverborgh, naar een ontwerp van Dark & Stormy. In Het Lage Licht bieden we lekker eten voor een eerlijke prijs aan. De sfeer is er goed.”
Jullie zijn een Maritiem Museum. Kunnen we om die reden veel vis en zeevruchten op de menukaart verwachten?
“Niet meer dan gebruikelijk. We zijn echt een familiemuseum en hebben daarom rekening gehouden met diverse wensen en smaken. Er is gezorgd voor voldoende vegetarisch aanbod en we houden rekening met allergieën en speciale wensen. Omdat we ook veel jonge bezoekers hebben, is ons menu kindvriendelijk. Wel biedt het café meer uitgesproken smaken aan, zoals sandwich makreelsalade met rode bietjes en augurk. Zo hebben ook paps en mams wat te kiezen.”

Dat klinkt al veelbelovend.
“Bedankt! Onze sandwiches zijn gemaakt van Oosterscheldebrood: een speciaal zuurdesembrood met een licht ziltige smaak. We serveren dat ook bij onze soepen met heerlijke roomboter.”
Wat staat er nog meer op de menukaart van Het Lage Licht?
“Verder hebben we een selectie salades, soepen en warme gerechten zoals toast uit de oven en kibbeling met verse patat en citroenmayonaise. Ik durf zelfs toe te geven dat ik hier de lekkerste kibbeling van Rotterdam heb gegeten: enorm krokant is ‘ie. Onze pastry (gebak, red.) wordt dagelijks vers gebakken in de Rotterdamse Bakkerswerkplaats. Voor bij de borrel hebben we bijvoorbeeld weer kaasbolletjes met zilte amandelen of viskroketjes gemaakt van de bijvangst om voedselverspilling tegen te gaan. Werken met lokale ondernemers vinden we belangrijk, maar ook duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel.”

Hoe is het interieur tot stand gekomen?
“Hiervoor zijn we met Dark & Stormy in zee gegaan. We wilden een stoere, no-nonsense uitstraling. De keus is gevallen op een wit-blauwe vloer, vergelijkbaar met de kleur van matrozenshirtjes. Ook staan er scheepsmodellen en een leestafel gemaakt van tropisch hardhout, die waarschijnlijk ooit door drugssmokkel in de Rotterdamse haven is beland. Een leuke link trouwens met onze tentoonstelling ‘Dealen met Drugs’, die momenteel te zien is. Aan de Leuvehaven hebben we een heerlijk, zonnig terras."

Welke weg willen jullie met Het Lage Licht inslaan?
“Het museum vertelt het verhaal. We willen dat onze horeca daar vooral een mooie aanvulling op is. Je kunt bij ons zakelijk dineren tussen de topstukken. Dat is best bijzonder voor een museum. Zo hebben we een dinertafel tussen onze scheepsmodellen en schilderijen; daar hebben we enorm veel tijd in gestoken. We hebben altijd de ambitie gehad om dit soort mogelijkheden te hebben en te houden. We hebben trouwens diverse veiligheidsmaatregelen getroffen om een veilig en plezierig bezoek aan het museum én het museumcafé weer mogelijk te maken. In het museumcafé kun je terecht op vertoon van een geldig museumticket, die je van tevoren kunt aanschaffen via de website. Het terras van het Lage Licht is overigens ook heel geschikt om even langs te wippen, zonder dat daar een museumbezoek mee gecombineerd is.”

Foto: Theo de Man
Het Lage Licht is geopend van dinsdag tot en met zaterdag 10:00 – 17:00 en op zon- en feestdagen 11:00 – 17:00.