Bij Marktbar Mare aan de Westerstraat voelt het of je op de markt een visje gaat halen: doe mij maar een kilootje paling, een onsje garnalen, en als ik er dan toch ben neem ik lekker een goed glas wijn en een oestertje aan de bar! Het is de droom van Alex en zijn compagnon Floris die werkelijkheid is geworden.
Van Restaurant27 en Nul10 naar Mare

Alex heeft nog niet zo lang geleden Restaurant27 geopend, maar toen dit op zijn pad kwam, kon hij geen nee zeggen. Hij ontmoette Floris een tijdje terug in zijn zaak en ze zaten aardig op één lijn. Met hem durfde hij de uitdaging wel aan.
Het resultaat? Mare: een rauwe, stijlvolle zaak waarin je echt het gevoel krijgt dat je in een viswinkel zit te eten. "Beton, staal, en een barblad dat de patronen van de zee heeft – gemaakt van gerecycled plastic. Circulair en duurzaam."
Schmidt terug in de stad
Marktbar Mare moest meer zijn dan alleen een wijn- of seafoodbar. "Floris heeft Schmidt aan het Vasteland meegemaakt: altijd ramvol, iedereen aan de haring en kibbeling. De wijk kijkt daar met nostalgie en met een gemis op terug”, vertelt Alex. Alex zelf kende het alleen van verhalen, maar zag hier wel een kans.
Schmidt Zeevis was niet meteen overtuigd, maar ging uiteindelijk akkoord. Bestellingen kunnen bij Mare worden opgehaald zonder naar hun hoofdvestiging in de Spaanse Polder te hoeven. "Alles voor 14:00 besteld, wordt tussen 16:00 en 18:00 vers bij ons geleverd en kan dus in de stad worden opgehaald."
Market Bar: eten tussen vis

Maar Mare is niet alleen een winkel – het is een market bar, waar je vis kunt kopen, maar ook kunt proeven en met elkaar kunt borrelen. "We wilden geen standaard seafood bar, deli of wijnbar, maar een plek waar je vis écht beleeft", legt Alex uit.
"De bar heeft allemaal rondingen, en in elke ronding zit een ijsnest. Je zit dus letterlijk met je neus op de oesters en sint-jakobsschelpen." Naast de bar zijn er tafeltjes voor lunch, diner of borrel. "Het voelt als een vismarkt, maar dan met een gelikt sausje: geweldige wijnen, champagne en een relaxte sfeer."
Vis met klasse

Met een waanzinnige chef wordt het menu een combinatie van klassieke en moderne visgerechten. "Denk aan tonijnsashimi, Dutch Yellowtail, pasta di mare met inktvisinkt en een heilbot sauté", somt Alex op.
"En tijdens de lunch? Lobster rolls zoals je ze in Parijs vindt. Een broodje kreeft is decadent, maar wél cool.” In Nederland zie je die weinig, want kreeft is duur. “Wij proberen ze scherper in de markt te zetten."
De wijnkaart is even doordacht. "Niet zomaar natuurwijnen, maar écht goede keuzes. Denk aan een witte wijn uit Georgië, een Sud-Tiroolse Pinot Grigio en natuurlijk bubbels. Want een visbar zonder champagne kan niet."
Stijlvol en een beetje Gatsby
De sfeer van Bar Mare? "Denk aan een roaring twenties Great Gatsby-vibe, maar strak en clean, zoals een vismarkt moet zijn", zegt Alex.
"We hebben kroonluchters uit een oud hotel in Servië gehaald, helemaal handgeblazen en van messing. Die geven het net dat beetje grandeur."