Aziatisch-Australische eigenaren Alex en Yudhi komen de Rotterdamse horeca verrijken met hun op de lokale gemeenschap gerichte all-day bistro, met brunch, lunch, borrel en diner.
Box Sociaal is al 7 jaar een begrip in Amsterdam en breidt nu uit. “Rotterdam trok ons direct, het doet denken aan Sydney”. Ze brengen een kaart vol culturen en stijlen die bedoeld is voor een sociale middag en avond op de 2e Middellandstraat.
Australische sfeer en gerechten proeven

Hun ontbijt en de lunch zijn ondertussen meer dan bekend in Amsterdam, maar diner is de volgende stap die Box Sociaal zet. Nu ook bij hun nieuwste locatie op de 2e Middellandstraat in Rotterdam.
In december 2024 is Box Sociaal stilletjes geopend, om alvast te wennen aan de wijk, de stad en het publiek. Nu zijn ze helemaal up-and-running en klaar om het met iedereen te delen. Wij gingen langs voor het diner om de Australische sfeer en gerechten te proeven.
Australische keuken met Nederlandse invloeden

De dinerkaart is een mengelmoes van stijlen en culturen. Australië heeft niet één specifieke keuken: het menu kent dan ook invloeden uit verschillende landen. Wel wordt er altijd gekookt met het seizoen.
De gehaktballen van rund, varken en merg, brengen Italiaanse invloeden en zijn mals met een rijke tomatensaus. De viskoekjes, gemaakt van gerookte zalm, met de toevoeging van gerookte makreel geven aan een Australisch gerecht een Nederlandse draai.
Alex zegt hierover: "Wij zijn in de eerste plaats een Nederlands restaurant, want we bevinden ons immers in Nederland. We willen zo veel mogelijk de lokale smaken en producten omarmen en ze ons eigen maken, maar ook onze gasten kunnen verblijden met vertrouwde smaken."
De gerechten in de Rotterdamse zaak zijn uniek in vergelijking met de andere locaties. Zo houdt elke Box Sociaal zijn eigen karakter.
Box Sociaal: ruim en modern ingericht

“We zijn niet fancy, we zijn geen bruine kroeg, we zijn voor iedereen”, dit is hoe Box Sociaal zich presenteert. Een plek waar je echt een sociale en gezellige ochtend, middag of avond kunt hebben met kwalitatief eten, lekkere drankjes en uiteraard goed gezelschap.
Een plek voor al je ‘mates’, maar ook een plek waar de buurman naar beneden kan lopen voor een kop koffie. Het modern ingerichte restaurant is dan ook ruim opgezet, met losse tafels, barzitjes en gezellige groepszitjes langs het raam.
Cocktails met een kick

Er staan mooie natuurwijnen op de kaart en er is voldoende bierkeus, maar wij kiezen bij het diner van de cocktailkaart. Ook hier komen veel culturen samen, met huisgemaakte ingrediënten en een keuze aan pittige smaken.
De Chaar-Er Box, met Starward Whiskey en tamarinde, heeft een stevige kick door de chili die erin verwerkt is. De achterkant van je tong tintelt na elke slok en prikkelt de smaakpapillen. De Poblano Margarita met habaneropeper huis-geïnfuseerde tequila, heeft een pittig karakter.
Houd je daar nou niet van, dan zijn er nog genoeg andere opties, zoals de Pinky Swear met Pink Gin en rozenwater.
80% is zelfgemaakt op het menu

Voor het diner hebben we keuze uit voor-, hoofd- en nagerechten. De rode bietenrisotto met stracciatella, walnoten en gepickelde biet, valt zeer in de smaak en is de perfecte vegetarische optie.
Voor de vleesliefhebber is er langzaam gegaarde lamsschenkel die zo van het bot afvalt, met een aardappelpuree en cranberry- en rodewijnjus, of de knapperige Korean Fried Chicken, waar Alex een jaar lang mee bezig is geweest om te perfectioneren. Dit kan goed gecombineerd worden met de Box Sociaal-variant van een bibimbap.
Tachtig procent van de kaart wordt zelf gemaakt. Denk aan ketchup, mayonaise, en andere sauzen, maar ook de hamburgerbroodjes. Als dessert zijn is er een Banana Sticky Date Pudding of een miso-chocoladefondant.
We ronden een sociaal diner af met een glimlach.