Na vier jaar rôt-walsen is deze wijnbar toe aan uitbreiding

Jelle en Niklas zijn met hun wijnbar na vier jaar een gevestigde naam en vinden het tijd voor uitbreiding. De Buik vertelt alvast meer over deze ontwikkeling.

9 Apr 2024 Rens van der Veen

blogger Overdag werkt Rens als grafisch ontwerper, ’s-avonds en in het weekend is hij op zoek naar mooie wijnen en gerechten, zij het in eigen wijnkast en keuken – of de horeca van Rotterdam tot Den Haag.

Na vier jaar rôt-walsen is deze wijnbar toe aan uitbreiding

In 2020 maakten Jelle met zijn compagnon Niklas hun horecadebuut en openden wijnbar Walsjérôt op het Bentinckplein in Blijdorp. Hiermee maakten zij deze wijk, samen met hun buren van La Pizza, een stukje culinairder. Andere ondernemers, waaronder Sajoer en Het Statencafe volgden, en zo werd de Statenweg in Blijdorp getransformeerd tot horeca-hotspot. 

Pioniers Jelle en Niklas zijn met hun wijnbar na vier jaar inmiddels een gevestigde naam in de omgeving en vinden het tijd voor uitbreiding. De Buik vertelt alvast wat meer over deze nieuwe ontwikkeling.

​Wijn uit de muur bij Walsjérôt


Wat bij binnenkomst als eerste opvalt is het waanzinnige interieur en een volledige wand bestaande uit een tapsysteem voor wijn. Bij Walsjérôt word je niet op je wenken bedient, en daar ligt hun kracht.

Het is de bedoeling dat je zelf aan het werk gaat. Bij binnenkomst krijg je een pasje waar tegoed op staat. Dit pasje steek je - alsof je bij de Febo bent - in de muur, waarna je kan kiezen voor een slok, een half glas of een heel glas wijn. Aan het einde van de avond lever je het pasje in en reken je af wat je geproefd hebt.

​Zeker zeventig wijnen


Aan de wand tel je zeker 70 wijnen, onderverdeeld in verschillende smaakprofielen. Van links naar rechts vind je lichte witte wijn, volle witte wijn, milde rode wijn en stevige rode wijn.

Het aanbod is uiteenlopend; van frisse sauvignon blanc uit Zuid-Afrika tot vette chardonnay uit Meursault en van klassieke rode wijn uit Margaux tot funky natuurwijn. Qua stijl is er in de tapwand dan ook geen specifiek thema te bekennen.

​Afwisseling om mensen op te voeden


Het tapsysteem maakt het gemakkelijk om wijnen regelmatig door te laten rouleren, zo blijft het aanbod variëren. “Ik vind het ook leuk om wijnen uit mijn persoonlijke voorraad in de tap muur te zetten”, vertelt Niklas.

Toch kun je wel zeggen dat de wijnbar niet ‘klassiek’ te noemen is. “Sommige mensen drinken bij uitstek de Mooi Kaap van de Albert Heijn, wat prima is! Als dat je uitgangspunt is, probeer deze wijn dan eens”, illustreert Jelle. “We proberen de mensen een beetje op te voeden. Blijf niet hangen bij één wijn maar proef verder.”

​Een paar wijntips van de Buik


Neem van een aantal wijnen een slok en ontdek een brede selectie van het assortiment of kies van je favoriete wijn een half of heel glas.

Een paar van onze favoriete wijnen zijn de chablis premier cru van Domaine du Colombier, een prachtige, frisse en gebalanceerde expressie van chardonnay uit het noorden van de Bourgogne, en de pinot noir van Berene Sauls (haar eerste wijn!) uit het koele Tesselaardsdal in Zuid-Afrika.

Je kan je natuurlijk ook laten adviseren door de aller-kundigste in de zaak, eigenaar Jelle:. “Enerzijds moet je zelf lekker je ding kunnen doen en wijn kunnen tappen, maar als je advies nodig hebt of een verhaal wil horen over een bepaalde wijn... Dan beginnen wij te floreren.”

​Toekomstplannen: Spaanse hapjes in het pand van de buren


Toen de buren van Walsjérôt (voormalig De Spaanse Moeder) vertrokken, zagen Jelle en Niklas hun kans schoon om deze ruimte goed in te gaan zetten. Veel van hun gasten komen uit werk even een wijntje doen, wanneer de magen onvermijdelijk beginnen te knorren, kunnen zij straks terecht in het nieuwe gedeelte voor verschillende happen in Spaans thema.

Het team van Walsjérôt is fan van Spanje. Tijdens de coronaperiode gingen zij naar het zonnige zuiden en besloten het gevoel van de gastronomie aldaar mee te nemen naar Blijdorp.

Het idee van een sociale cultuur die zich afspeelt in de horeca, de verse hapjes (denk aan tapas, pintxos en vers gesneden ham van het been) en lekker door blijven eten en drinken tot in de late uurtjes is iets dat ze willen verwezenlijken in hun nieuw ruimte, pal naast de wijnbar.

Als we vragen naar de planning van de uitbreiding reageert Niklas nog twijfelachtig. Wat hij wel kan zeggen is dat het geen kwestie is van ‘of’, maar ‘wanneer.’


Foto's: Lars Verkroost Photography

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen