Met het vertrek van Rosé Rouge in Rotterdam-Noord kwam er een plekje vrij in de Benthuizerstraat. Danny Nederstigt, die je kunt kennen van café Verhip, zocht al een tijdje naar een locatie voor zijn nieuwe avontuur. Hij merkte een gemis in de buurt van een modern bruin café en greep zijn kans. Sinds eind december kun je daar dan ook terecht voor een van de negen tapbieren, kwaliteitswijnen en echte café bites. Wij vragen hem naar het verhaal achter dit gezellige café.
Het was tijd voor iets anders, vond Danny toen hij ongeveer een jaar geleden Verhip verkocht aan zijn compagnon. Hij kende het iconische hoekpand op de Benthuizerstraat van vroeger, kwam wel vaker bij Wijnhandel Van Otterlo, die eerder in dit pand zat. Luisterde onder het genot van een biertje naar de verhalen van de roemruchte Rotterdammers die in Noord geboren waren, zoals schilder Willem de Kooning en televisiepresentator Wilfried de Jong. Hij huurde het zonnige hoekpand en sloopte het interieur eruit om te kunnen doen wat hij al een tijdje wilde: vanaf nul beginnen en een goed café neerzetten voor de buurt.
Realisatie van Bar Benthuis
Helaas bleek dat ‘vanaf nul beginnen’ lastiger dan gedacht, want het pand had wat achterstallig onderhoud. De kosten rezen de pan uit en na even wikken en wegen startte hij een crowdfunding op. “Ik dacht echt, waar ben ik aan begonnen. Maar op het moment dat de crowdfunding openbaar ging, was in twee minuten het gewenste bedrag opgehaald. Echt bizar! Ik ben super blij met deze steun van vrienden, familie en de Rotterdammers”, zegt Danny enthousiast.
Moderne kroeg met oude stempel

Met negen bieren op de tap en meer dan tien open wijnen is Bar Benthuis een modern café met genoeg keus. De zaak ziet er echter uit als een bruin café van de oude stempel. “We hebben veel oud meubilair verzameld en helemaal opgeknapt. Met alle gezellige hoekjes en verschillende niveaus in het pand, zijn er genoeg plekjes om lekker te zitten. In Noord zitten veel oude bruine kroegen, of er zijn veel moderne eetzaken bijgekomen met vegetarische gerechten. Ik wil een soort combinatie maken door te mikken op echt goede kwaliteit en unieke biertjes, zonder dat het ten koste gaat van het cafégevoel”, vertelt Danny. Daarnaast kun je bij Bar Benthuis terecht voor lekkere café snacks, een goede kaasplank of brood met smeersel en lekkere olijven.
Lokale, unieke producten

Als ondernemer kun je er inmiddels niet meer omheen: bewuste keuzes maken voor mens en milieu. Ook Danny heeft daar goed over nagedacht. “Ik vind het belangrijk om gasten kennis te laten maken met het moois uit de buurt. Het is zonde om het milieu te belasten door producten overal vandaan te laten komen, als hier zo veel moois te bieden is”, vindt hij. Daarom kiest Bar Benthuis voor Europese wijnen en Noord-Europese bieren. Ook vind je natuurwijnen terug in het assortiment van deze bar. “Nederland heeft prachtige brouwerijen en laten we vooral Rotterdam zelf niet vergeten. Brouwerij Noordt zit bij mij om de hoek!”
Overdag open
Sinds eind vorig jaar is de zaak dus open en de reacties zijn erg positief volgens Danny. “Het is echt leuk om te merken dat mensen hier echt behoefte aan hadden. Daarnaast krijgen we veel complimenten over de wijnen.” Ook met de openingstijden wil Danny zich onderscheiden, want hoewel de meeste cafés pas later opengaan, kun je bij Bar Benthuis al terecht vanaf twaalf uur. “Bijvoorbeeld voor een koffie en een krantje of om met een wijntje te kunnen flexwerken”, lacht Danny. Hierin hoopt hij ook in een behoefte te voorzien die de wijk misschien heeft.
Terrassen
Danny kijkt erg uit naar het voorjaar, omdat dit hoekpandje met terras een mooie locatie biedt om lekker buiten te zitten. “Maar eerst gaan we alle puntjes op de i zetten en kijken waar we nog meer behoeften aan kunnen vullen”, sluit hij af.