Old Scuola gaat een feestelijk jaar tegemoet. Niet alleen viert het pizzaconcept van Marco Zander en Daniël van der Stel in 2022 hun 10-jarig bestaan, ze openen ook een tweede restaurant in de plint van appartementencomplex Little C aan de Coolhaven. Naast de plek voor 55 man in de zaak, krijgen ze ook nog eens terras met ruim 80 plekken, waar ze vanaf 13.00 uur zon hebben. Daniël: "Misschien is dit straks wel het beste terras van Rotterdam." Om dit potentieel ten volste te benutten, starten ze hier met zowel een lunch- als dinerkaart.
Gat in de markt

Foto: Marco en Daniël met een van de eerste aankopen voor de nieuwe vestiging: een houtoven
Old Scuola is uit nood geboren. Marco en Daniël waren collega’s in een pizzeria in Rozenburg en wilden een zomer alle festivals afgaan, maar hadden het geld er eigenlijk niet voor. "Toen dachten we, we gaan pizza’s verkopen. We hadden een houtoven op een aanhanger gezet en zijn gewoon pizza’s gaan bakken", vertelt Daniël. Doordat het eten op festivals destijds nog van slechte kwaliteit was, speelden ze met hun Napolitaanse pizza’s onbedoeld in op een gat in de markt. Het is voor de opgeleide archeoloog (Marco) en bouwkundig ingenieur (Daniël) sindsdien een beetje uit de hand gelopen, want nog steeds zijn zij de cateraar die het meest op grote festivals zichtbaar is. In 2017 volgde het restaurant in Het Industriegebouw en nu ze aan het Achterklooster 1 een gevestigde naam zijn, is het tijd voor Old Scuola 2.0. Waar ze hun tweede locatie zouden openen was voor Daniël en Marco al heel vroeg duidelijk.
Yes Space

Foto: Het conceptuele design van de Yes Space bij Old Scuola, ontworpen door IWT
"Sinds de eerste paal de grond inging hebben we echt lopen zeuren om deze plek te mogen doen. Ons battle plan is om op tactische plekken in de stad te zitten. Ik denk dat het terras en de pizza hier sowieso een buurtfunctie vervuld, maar het is eigenlijk gewoon een goede plek met een mooi terras", aldus Daniel. Het interieur is ontworpen door Rotterdams architectenbureau IWT en wordt ingericht als ‘Yes Space’: "Het moest eigenlijk een soort mix worden tussen het huidige restaurant en de Transformer (hun uitklapbare paviljoen, red.), alleen dan iets rauwer. We hebben frames die naar beneden komen, een rekwerk met balken waarmee je kunt schuiven en er hangt een deli aan het plafond. Als we het dan nodig hebben dan drukken we op een knop en komt dat ding naar beneden." De deli kan afhankelijk van eventuele maatregelen als supermarkt gebruikt worden en de frames zorgen ervoor dat de keukenruimte opgeschaald kan worden. Hun nieuwe restaurantruimte biedt flexibiliteit en zorgt ervoor dat ze theoretisch gezien tegen alles 'ja' kunnen zeggen. De bar wordt ontworpen door studio Odd Matter, dat veel met gerecycled plastic, glasvezel en kurk werkt. Hoe de bar er verder uit gaat zien is voor Daniël en Marco nog een verrassing: "Ze hebben artistieke vrijheid gekregen. We weten niet wat er gaat komen, maar ze hadden een zak as uit de houtoven van ons nodig waar ze nu mee bezig zijn. Het wordt in ieder geval een hele harde zaak met een hele zachte bar." Verder is het neon wat aan de muur komt een knipoog naar de hoerenbuurt die hier vroeger was.
Old Scuola 2.0

Foto: Bij de nieuwe locatie van Old Scuola gaan ze ook lunch draaien en komen (zelfgebakken) broodjes op de kaart
Het aanbod dranken vanuit de bar wordt iets anders dan je gewend bent van hun eerste locatie. "We gaan meer met cocktails doen, zoals een Negroni en New York Sour, en we zijn ook aan het kijken om met shrubs (een limonade op basis van azijn, suiker en fruit en/of specerijen) van duurzame partners te gaan werken." Ook stapt Old Scuola af van de huidige bierleverancier. Samen met het Bredase Big Belly Brewing gaan ze hun eigen pils en weizen maken onder de naam Senza Etichetta, geen label, een verzet van de heren tegen de industriële bierbrouwwereld. Deze eigenheid zie je straks ook terug op de menukaart en de vestiging in West gaat zich ook richten op de lunch: "Deze locatie leent zich er heel erg voor. Het wordt wat meer een internationale bakery / pizzakeuken en daar gaat ook best wat fusion inzitten." Daniël noemt een pizza met mole, een sandwich met porkbelly en kimchi en zelfs de Franse patisserie pithiviers. "We gaan afwijken van wat we nu doen en krijgen meer uitschieters, maar in de basis wordt de kaart wel voor 60-70% hetzelfde." Je kunt hier dus nog wel de bekende pizza’s verwachten, alleen wordt het concept ruiger en meer experimenteel. Ook gaat Old Scuola 2.0 straks werken met herbruikbare pizzadozen van gerecycled plastic. Bij je bestelling koop je een doos die je vervolgens thuis bewaart voor een volgende bestelling: beter voor het milieu en het voorkomt vuilniszakken vol pizzadozen.
Winning concept
De nieuwe vestiging van Old Scuola opent vanaf februari de deuren als dark kitchen. Je kunt er terecht voor afhaal en bezorging en medio april hopen ze de deuren te openen voor hun gasten. Ondanks dat hun tweede zaak nog in de opstartfase zit, zijn de plannen voor volgende vestigingen al in de maak. Daniël en Marco hebben in Rotterdam al enkele plekken op het oog en willen het merk graag verder uitbreiden in Europa. Hoe ze ervoor zorgen dat dit lukt? Daniël: "Ik ben ervan overtuigd dat als je product, de sfeer en service goed zijn, dat je altijd een winning concept hebt."