Naast de zes foodtrucks die op vrijwel elk festival te vinden zijn, heeft Old Scuola nu ook een vast stekkie gevonden in Rotterdam. En dat is niet zomaar een stekkie, maar een modern, groot restaurant met enorme ramen én terras in Het Industriegebouw.
Old school pizza’s bouwen
Daniel en Marco, van origine bouwkundig ingenieur en archeoloog, leerden elkaar kennen in een pizzeria waar Daniel pizza’s bakte en Marco achter de bar stond. Het klikte, en al snel stonden ze voor de keuze om ofwel samen een zomer in Rusland doorbrengen, ofwel een zomer samen pizza’s maken. Ze kozen voor de pizza’s en begonnen met één oven achterop een aanhangwagen. Pizza’s bakken was niet genoeg. Het werd de pizza ontdekken en vervolgens pizza’s leven. Ze groeiden in korte tijd uit tot een succesvolle onderneming met catering en zes foodtrucks, bekend van bijna alle festivals.
Sinds drie weken hebben ze hun pizza-imperium nog verder uitgebreid met een restaurant aan het Achterklooster, aan een klein park in het centrum van Rotterdam.
Deeg leren maken bij de deegprofessor

De naam ‘Old Scuola’ is bij de Kamer van Koophandel ter plekke bedacht, toen ze vertelden dat ze gewoon ‘old school’ pizza’s wilden bakken. Want pizza’s bakken is het enige wat ze kunnen, vertelt Daniel, ze zijn gespecialiseerd in pizza en deeg. Met 15 man personeel zijn ze naar Napels gegaan om de beste oven uit te kiezen, de Ferrari onder de pizzaovens, de enige in Nederland. Daarnaast kregen ze een masterclass deeg maken van een Italiaanse deegprofessor. Op de timer in het restaurant kun je zien hoelang het deeg al aan het rijzen is. De pizza’s worden op Napolitaanse wijze gemaakt, maar “we houden ons niet aan die specifieke regels daarvan omdat we dan onszelf te veel beperken, als er 1 ding is wat we niet willen is het onszelf beperken.” Trek er gerust een avond voor uit als je met een van deze pizzanerds over pizza begint, ze kunnen blijven vertellen over hun pizza-avonturen.
Awesome pizza’s

Foto en grote foto door Vincenzo Onnembo (ook bekend als Filmbaker)
Na al deze verhalen zijn we wel nieuwsgierig geworden naar het eten. We laten ons verrassen door de bediening, wat een goede keuze blijkt te zijn. We krijgen de steak tartare, salade van gegrilde nectarines met geitenkaas, radicchio en spekjes en een sea food platter met gefrituurde garnalen, inktvisjes, ansjovis en zwarte aioli. De combinaties zijn stuk voor stuk heerlijk en hadden ook niet misstaan als hoofdgerecht. Bij Old Scuola zijn ze niet zuinig met de porties. De zwarte aioli wordt gemaakt met inktvisinkt en gelukkig ook in ruime hoeveelheid geserveerd. Hierdoor is er nog genoeg aioli over om later de pizzakorsten in te dippen. Na de voorgerechten delen we samen de pizza ‘San Daniele’ met prosciutto, fior ál latte, truffel pecorino, cherrytomaten en rucola. Daniel en Marco zijn allebei perfectionisten en dat proef je terug in de pizza’s. De pizza’s zijn ‘fluffy’ en hebben typisch Napolitaanse hoge opstaande randen. Ze zijn vaak een tikkeltje zwart, omdat de ovens in Napels loeiheet zijn, veel heter dan bijvoorbeeld in Rome.
Bij Old Scuola is het ‘shared dining’ in alle opzichten, want naast dat je verschillende gerechtjes kunt delen, deel je ook een tafel met andere gasten. De grote tafel op het terras, door Daniel, Marco en de rest van het team zelf gemaakt, is bedoeld om gezamenlijk te eten. De beton gegoten tafel is precies zo groot dat het niet awkward wordt.
Écht Italiaans genieten
Na de pizza’s en voorgerechten zijn we voldaan, desalniettemin laten we ons verleiden tot een dessert. Hoewel ik normaal niet zo van de toetjes ben, zou ik hier zo naar toe fietsen om alleen toetjes te eten. We krijgen de polenta cake met pistache, sinaasappel en yoghurt, die lekker fris is. Daarnaast krijgen we de huisgemaakte Nutella met gekarameliseerde gerookte amandel en crème fraîche. Ik begrijp meteen waarom dit een best-seller is. Het is alsof je met een lepel een pot Nutella mag uitlepelen, maar dan met Nutella die zo lekker is dat die smelt op je tong.
Ook later op de avond ben je welkom om aan de bar cocktails te drinken of voor een laat diner, ze hebben namelijk ruime openingstijden (“tot het deeg op is”, wat meestal neerkomt op tot elf uur). Het zou zomaar kunnen dat je dan even vergeet dat je in Rotterdam bent, het zit ’s avonds namelijk vaak vol met Italianen die ontdekt hebben dat er een plek bestaat waar je échte Napolitaanse pizza’s kunt eten.
Grand opening op 29 juni

Old Scuola is al even open, maar de officiële opening is komende donderdag. Met pizza’s (duh), bier, cocktails en DJ’s. Vanaf 20:00 uur. Bekijk het evenement hier.