Bij Duitse wijn dachten wij heel stiekem altijd een beetje aan die zoetige wijn die je dronk omdat je niets anders had. Maar Rein Aantjes bewijst met ‘Rein z’n Wein’ al jaren iets totaal anders. Met het organiseren van proeverijen laat hij mensen kennismaken met wat Duitsland te bieden heeft op het gebied van wijn. Sinds november vorig jaar was het tijd voor een volgende stap: een eigen proeflokaal aan het Deliplein om nog meer Rotterdammers te verrassen met deze toffe wijnen. We spreken hem over dit proeflokaal, zijn liefde voor wijn en hoe dit tot stand kwam.
Genieten is het elke keer weer voor Rein als een Franse toerist een beetje lacherig zijn proeflokaal binnenstapt om ‘die’ Duitse rode wijn dan maar eens te proeven. “Dat kan vast niet veel zijn, denken ze dan. Maar de wijn, afkomstig van jonge, nieuwe wijnboeren in Duitsland is superlekker en diep gelaagd. Het is echt enorm leuk om mensen daar mee te laten kennis maken”, vertelt Rein vrolijk. “We hebben al regelmatig gehad dat ze na die ontdekking acuut de hele familie meenemen naar het proeflokaal, haha!”
Traditioneel versus modern

Veel mensen hebben dus niet per se een goed beeld van Duitse wijnen. Rein legt uit hoe dat volgens hem komt: “De vorige generatie wijnmakers zat vast in een oud patroon. De wijnen die je van hen kent; de zoetere, misschien wat muffigere wijnen, blijft men nu nog steeds bij. Inmiddels zijn de kinderen of kleinkinderen van deze boeren in opkomst. Zij hebben de wijnhuizen van hun ouders overgenomen, hebben gereisd of gestudeerd en maken prachtige moderne wijnhuizen met smaken van wereldklasse. Dat moet de wereld zelf alleen nog ontdekken en daar help ik graag een handje bij.”
Heen en weer
Rein begon in 2012 steeds meer geïnteresseerd te raken in wijnen. Hij was verliefd op Duitsland en reisde hier vaak heen met zijn vrouw. Maar ook hield hij veel van wijn en ontdekte de smaken van de Duitse wijn, die hem heel erg aanspraken. Hij merkte dat hij steeds vaker voor de wijn naar Duitsland ging, of voor de boeren, waarmee hij een steeds sterkere band kreeg. “Het voelde alsof we familie werden van die boeren. We kwamen zo vaak langs en werden steeds meer betrokken bij het proces. Vaak namen we wijn mee naar huis en steeds meer mensen begonnen te vragen of we voor hen ook iets mee konden nemen”, vertelt Rein vrolijk. Steeds vaker reden Rein en zijn vrouw op en neer met dozen wijn voor vrienden en familie en toen Rein stopte met werken bij de baan die hij destijds had, zei zijn vrouw: ‘waarom maak je niet van je hobby je beroep?’. Zo begon Rein z’n Wein in 2017, waarmee hij proeverijen organiseert en de Duitse wijnen verkocht.
Toch maar koffie…

Proeverijen van Rein z’n Wein begonnen steeds harder te lopen, waardoor er ook steeds grotere bestellingen binnenkwamen. Rein had behoefte aan meer opslagruimte en begon te zoeken. “Zo kwam ik bij het prachtige pandje aan het Deliplein terecht. Hoe perfect is het als ik niet meer per se naar verschillende locaties hoef, maar ik een echt proeflokaal heb waar de proeverijen georganiseerd kunnen worden? Er zijn veel wijnbarren in Rotterdam, hele mooie, maar weinig zijn gespecialiseerd in écht één soort”, vertelt Rein enthousiast.
Bij de wijn wordt bij voorkeur een borrelplank geserveerd zoals Rein hem graag ziet. “Heerlijk, met goede droge worst, kaas, olijven, wat groenten en brood met wat smeerseltjes”, vertelt hij. Op verzoek van de gemeente om ook dagtoerisme te bedienen, is het proeflokaal de hele dag open en serveren zij dus ook ontbijt en lunch. Ook maken ze goede panini’s die je bijvoorbeeld mee kunt nemen naar je werk. En bij dat ontbijt… is daar wijn bij te drinken? Rein lacht: “Nou, Italiaanse dames drinken gerust een glas wijn bij hun ontbijt hoor! Maar Hollanders… Ik heb toch ook maar een goed koffieapparaat aangeschaft!
Wij zijn benieuwd naar de Duitse wijnen van Rein. Wellicht kunnen dit de nieuwe-wereld wijnen zijn?