Rokerige burger battle bij De Machinist

Driessen Food organiseerde een grootscheepse hamburger battle bij De Machinist. 12 chefs, een jury en 12 spectaculaire hamburgers. And the winner is...

13 Feb 2017 Gesponsord

blogger Dit artikel is gesponsord. De Buik biedt merken en leveranciers de mogelijkheid om hun doelgroep te bereiken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

De Machinist

Willem Buytewechstraat 45, Rotterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: West Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Rokerige burger battle bij De Machinist

De geur van een barbecue is even wennen op een maandagmorgen in februari en buiten staan, aan het water ook. Bij De Machinist in Delfshaven is het buitenpleintje omgebouwd tot barbecueparadijs. In een tent in het midden staan verschillende Big Green Eggs, van kleine achtertuinformaatjes tot enorme barbecuegiganten. De organisatie is in handen van Driessen Food. Die weten hoe ze een hamburger battle moeten organiseren: met 12 chefs, een jury en vooral 12 spectaculaire hamburgers.


Chefs van Ermelo tot Rotterdam


Ze kwamen van ver. Van Ermelo en Utrecht tot natuurlijk Rotterdam. In totaal staan er twaalf chefs klaar om de strijd met elkaar aan te gaan. Om beurten gaan ze aan de slag. Elke chef krijgt tien minuten om zijn burger te bereiden op een van de barbecues. Elke paar minuten verschijnt er dus weer een nieuwe burger voor de neuzen van de jury. Die jury bestaat uit topchef en barbecue-expert IJsbrant Wilbrenninck, vleeskenner Job Goedegebuur, consumentenexpert Dana Driessen en onze Gijsbregt Brouwer, mede-oprichter van De Buik. Zij beoordelen de hamburgers op tien aspecten. Acht hiervan hebben betrekking op het totaalplaatje zoals de presentatie, smaak, balans, saus en topping. De laatste twee punten gaan over het vlees zelf, over de smaak en de cuisson. 

Frites, Ferme Kolen en Kromkommer


Voor de toeschouwers is er een kleine versmarkt georganiseerd, waar verschillende bedrijven uitleg geven over hun producten. Je kunt bijvoorbeeld bij Frites uit Zuyd frietjes proeven, van streng geselecteerde aardappels. Het zetmeelgehalte van een aardappel blijkt namelijk erg belangrijk voor de smaak en structuur van een frietje. Ook Ferme Kolen en Kromkommer zijn aanwezig. Ferme Kolen vertelt over fermenteren en laat de bezoeker allerlei gefermenteerde proeven. Kromkommer presenteert uiteraard hun gekke groentes en soepen van die groentes. 

And the winner is…

De jury trekt zich ruim een half uur terug om scores en aantekeningen te vergelijken. Wanneer de jury eindelijk weer tevoorschijn komt, wordt de uitslag bekend gemaakt. 

Tromgeroffel….


De derde plek is voor Julio Bemelen van restaurant de Kust uit Utrecht. Op de tweede plek Joost van Herk van restaurant Waag uit Leiden. En dan wordt het spannend. Wie gaat er vandoor met de eerste plek? De eer (en een splinternieuwe Big Green Egg) gaat naar Kelvin Veldhoen van De Machinist. Hij veroverde de harten van de jury met een gewaagde en originele burger vol Aziatische invloeden: the black Asian. De burger bestaat uit een brioche, die pikzwart is dankzij inktvisinkt, gemarineerde okra, yuzu, Boeddha’s hand (allebei citrusvruchten) en een tomatenchutney. De burger is verrassend, zowel qua uiterlijk als qua smaak. De Machinist overweegt om hem binnenkort voor de burgerminnende gast tijdelijk te presenteren als special. 

Tips van IJsbrant


Vanuit barbecue expert IJsbrant Wilbrenninck komen er tot slot nog een aantal barbecuetips voor de deelnemende chefs naar voren. Ook voor de thuischefs zijn deze tips waardevol. De eerste tip gaat over het gebruik van de Big Green Egg. De deelnemers waren tijdens de battle flink in de weer met de barbecue, maar lieten hem te vaak openstaan. Hierdoor koelde het vlees af en was het lang niet altijd gaar genoeg. Veel burgers waren nog erg rood vanbinnen en hadden dus iets meer bien cuit mogen zijn, oftewel: iets meer doorgebakken. De burger mag wel rood zijn vanbinnenm maar moet dan een kerntemperatuur van minstens 50 graden hebben. Dus let erop dat je de barbecue goed dicht houdt. De laatste tip is misschien vrij voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk: gebruik peper en zout. Je kan je burger nog zo mooi en speciaal maken, maar deze twee belangrijke specerijen mag je nooit vergeten. 

Driessen Food


De burger battle is georganiseerd door Driessen Food en staat in het teken van hun nieuwe hamburger. Deze nieuwe hamburgermachine draait in een handomdraai een goede burger, precies naar de wens van de chef. Familiebedrijf Driessen wordt momenteel gerund door de derde generatie Driessen. Met specialisten binnen elke versgroep wordt al decennia lang een strenge selectie van de allerbeste vis, vlees, aardappels, greoent, fruit en zuivel gemaakt. Vandaag de dag is de zaak totaal versleverancier voor restaurants, hotels, cateraars en cruisevaartbedrijven. Er werken inmiddels meer dan 150 mensen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.