In Rotterdam kun je heerlijk dineren. Een aantal restaurants in Rotterdam is zelfs bekroond met één of zelfs twee Michelinsterren. Vandaag werd als vanouds de nieuwe restaurantgids van Michelin gepresenteerd. Altijd een spannend moment. De sterren zijn opnieuw verdeeld en Rotterdam heeft er een nieuwe bij en ook net buiten Rotterdam is er een "gevallen".
Een Michelinster voor Fitzgerald
Om iets over twaalf ziet Danny Gonzalez, eigenaar van Fitzgerald, ‘Rotterdam’ op het scherm verschijnen. Nadat hij beseft dat hij toch wel hele goeie plaatsen toegewezen heeft gekregen bij de uitreiking en hij omringd is door goeie chefs, begint zijn hart sneller te kloppen. Toen hij de uitnodiging kreeg zag hij het als een steuntje in de rug, maar een ster verwachtte hij niet. Onterecht, want Fitzgerald heeft er een te pakken. “Als je naam geroepen wordt sta je toch even met klamme handen en kippenvel. Het voelt fantastisch”, aldus een trotse Danny.

How to: een Michelinster krijgen
Maar hoe krijg je het voor elkaar, zo’n ster binnenslepen? “Hetzelfde doen als elke ondernemer die wat wil bereiken”, stelt Danny, die chef Remco Kuijpers in de keuken heeft staan. “Heel hard werken en doorzetten. Elke dag met elkaar knokken. Bovendien moet je eigenwijs zijn. Fitzgerald is eigenwijs vanwege de locatie, mensen moeten er een omweg voor maken. Bovendien heeft onze prachtzaak een ridicule wijnkaart, met gigantische wijnvoorraad. Daar is enthousiasme en gekte nodig om dat te doen. Gewoon doorgaan, je eigen publiek opbouwen en dat loont nu, zeg ik een beetje verward. Dit is natuurlijk de ultieme bekroning, echt te gek. En nu champagne!”

Vista
Ook even buiten de Rotterdamse grenzen is het feest. Vista heeft ook een ster binnengehaald vandaag. Vista, gelegen in Willemstad, op een prachtige locatie aan het water heeft chef Johan van Dijk in de keuken. Hiervoor heeft hij voor Cees Helder in Rotterdam gewerkt en is hij bij Rosso kok geweest. Eigenaren Ingrid en Henrie van der Heijden hebben in het afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt aan hun zaak. Het besef begint langzaam te komen. “Bij Michelin is het altijd zo mysterieus”, zegt Henrie desgevraagd. “We wisten dat er iemand langs was geweest, maar daarna hoor je niks, dan is het afwachten.” Vista is nog maar anderhalf jaar open maar doet het dus super. “Kwaliteit op je bord leveren is heel belangrijk, daarbij moet het hele plaatje compleet zijn, de bediening en gastvrijheid. We hebben de lat hoog gelegd voor onszelf, maar dit bekroont ons werk.”

Verwachtingen komend jaar
“Als we het in 2018 net zo goed doen als dit jaar ben ik al heel tevreden. We hebben een goede zaak en het is goed druk.” Proeft deze ster naar meer? “Tja, ik zeg altijd tegen de jongens in de keuken: we willen elke dag een stukje beter worden. Dat wordt nu beloond maar dat wil niet zeggen dat we nu gas terug kunnen nemen. Voor nu wachten ze allemaal op ons in de zaak, dan heffen we hier het glas op.”

Michelin in Rotterdam
Nederland telt nu honderdzes sterrenrestaurants, waarvan zeven in Rotterdam. Rotterdam heeft bij elkaar tien Michelinsterren. Joelia, FG Food Labs, Amarone en Fitzgerald hebben één ster. Maar liefst drie restaurants hebben er twee: Parkheuvel, Fred en FG Restaurant.