TIWYA wil de Rotterdammer kennis laten maken met verre oorden, maar wat betreft de sfeer blijft ze dichtbij huis. Sinds 11 september kun je op steenworp afstand van Centraal Station genieten van Indonesische familierecepten, steengoede cocktails en stadse vibes. Projectleider Vladana Vulevic vertelt over deze nieuwe zaak.

“We zijn nu een week open en dat gaat goed. Het is druk”, vertelt Vladana. “Het was erg spannend en natuurlijk weer last minute, zoals dat gaat met het openen van een nieuwe zaak”, lacht ze. Maar gasten hebben een goede tijd en geven uitmuntende reacties op TIWYA.
Ti – Wa - Ya

TIWYA vind je in het pand waar voorheen Hugh te vinden was. Maar Hugh is in TIWYA niet meer terug te vinden. Het enige dat hetzelfde gebleven is, is de eigenaar… TIWYA is opgezet door Frank van Hese en hij deed dat samen met Danny Meijer en Dave Grosjean. Voor de keuken is TIWYA een samenwerking aangegaan met CUCU in Zwijndrecht. Zij brengen hun befaamde familierecepten, die van generatie op generatie groeiden, mee naar TIWYA en daar bereiken ze hun hoogste niveau, volgens Vladana. Alle gerechten worden dagvers gemaakt en gerechtjes op tafel zijn bedoeld om te delen zodat iedereen overal van kan proeven. Bovendien is er voldoende keuze; zowel vis, vlees, vega en vegan. “Zelfs ik kan bij TIWYA eten!”, zegt Vladana enthousiast, terwijl ze uitlegt dat ze vegan eet en daarnaast ook nog verschillende allergieën heeft die uit eten gaan doorgaans lastig maken.

‘Hier ontmoet je mensen uit de stad, maar je eet alsof je op Bali zit’ Vladana Vulevic
Het omtoveren van Hugh in TIWYA kwam vooral door de coronacrisis, legt Vladana uit. Horecaondernemers zitten niet graag stil, maar moesten daar die drie maanden toch aan geloven. “Die tijd hebben ze gebruikt om na te denken. Hugh bestond inmiddels ruim vijf jaar en Frank droomde er al een tijdje van om een Indonesische keuken te openen. Na flinke brainstormsessies werd iedereen heel enthousiast van dat idee en is TIWYA geboren.” Tijdens die sessies speelde het liedje This Is What You Are van Mario Biondi. Omdat TIWYA (uitgesproken als Ti – Wa – Ya) ook Aziatisch klinkt was daarmee de naam van de nieuwe zaak gevonden.
Cocktail pairing

TIWYA zoekt dus naar de perfecte balans van goed en authentiek Indonesisch eten, maar wel in een modern jasje dat past bij de stad. Met de gerechten wordt niet gesjoemeld, maar het jasje wordt aangemeten door wat TIWYA daarnaast allemaal toevoegt. Perfecte muziek, mooie en hippe uitstraling en de cocktails. Ieder gerecht bij TIWYA combineert perfect met een van de exotische cocktails. Deze zijn ook virgin te krijgen. Dave en huidige cocktailshaker Larry (ervaring bij onder andere Stirr en the Bellhop) bedenken heerlijke cocktails die passen bij de zaak. Deze week wisten de gasten de variant met spekkoeklikeur al goed te vinden.
“We onderscheiden ons omdat we niet de toko next door zijn. We bieden wel de traditionele smaaksensatie, heerlijke geuren en het gebruik van goede en verse kruiden, maar we zijn echt bijzonder. Een hippe plek in de stad waar leuke mensen komen die je uit Rotterdam herkent. Maar je eet alsof je op Bali zit.”
Het geluid van de gong

TIWYA is een restaurant, cocktailbar én club, maar dat laatste kan door corona nog niet echt tot uiting komen. In de zaak staat een grote gong en zodra deze klinkt gaat de muziek harder. “Dit weekend deden we ook het gong-moment. Omdat dansen nu niet mogelijk is, blijven we aan tafel zitten en klappen we in de handen tijdens het gong-moment”, lacht Vladana. “Gezellig was het wel! We hopen natuurlijk dat het dansen in de toekomst wel kan!”
TIWYA is van woensdag tot en met zondag geopend vanaf 16:30.
