In De Esch loopt het nu nog niet over van horecazaken, maar gelukkig is daar de Watertoren. Richard Toonen is sinds april de nieuwe eigenaar en laat je proeven van grote en wereldse smaken. Er is voor ieder wat wils, of je nou een vleeseter of een veganist bent, er wordt aan je gedacht. Aan passie is hier geen gebrek en ook de plek is fenomenaal. Het is een oase tussen de jaren tachtig en nieuwbouw in. Tevens is het de oudste watertoren van Nederland. Op het terras is het heel gezellig en binnen - als het weer mag - is het heel intiem en knus. De inrichting is er een die je niet elke dag ziet, groen, rood en met elementen uit de scheepvaart geïnspireerd op steampunk, een soort knipoog naar de Industriële Revolutie in Engeland waar veel gebruik gemaakt werd van bakstenen en koperen buizen.
Catering op sets

Richard Toonen is niet nieuw in de wereld van koken, jarenlang deed hij de catering op de sets van onder andere Gooische Vrouwen en Flikken. Na 12 jaar catering was hij echter wel toe aan een carrière switch. De Watertoren was hem niet onbekend, hij werkte hier vroeger en zag de eigenaresse eens per week om samen te experimenteren. Richard woont in Amsterdam, maar toen hij hoorde dat het te koop stond, dacht hij: dit is perfect. “Toen dachten we natuurlijk dat het maar een paar weken ging duren deze crisis, maar al had ik het geweten, dan nog had ik het gedaan. Dit was een buitenkans. Ik had goed gespaard, geen schulden. Nu wel overigens”, zegt hij lachend. “Het gaat naar omstandigheden heel goed, een barre tijd. Maar ik heb goed nieuws gekregen.” Onlangs is hem gevraagd of hij weer op de set wilde werken. “Nu heb ik vier maanden werk, dat trekt mij wel echt over de crisis heen en daar ben ik heel blij mee.”
Wereldkeuken met een Hollandse twist

“Door de catering moest ik natuurlijk elke dag voor mensen koken, om het divers te houden kookte ik toen elke dag een ander land. Ik heb heel erg gestudeerd op de wereldkeuken, wat mij het meest aantrekt is Zuidoost-Azië, China, Japan en India ook. Alle gerechten zijn geïnspireerd op de prachtige ingrediënten die deze landen te bieden hebben.”
De gerechten zijn een soort fusion, neem roti bijvoorbeeld. Hier kookt Richard dan een kwarteltje bij, met een klein pannenkoekje en een zoetzuurtje: een petit roti. Een beetje streetfood, maar dan restaurantwaardig. Richard houdt van grote smaken, dit zie je veel terug in de Oosterse cuisine. “Van de toko word ik echt gelukkig, al die blikkies en potjes en dingetjes. Fantastisch om mee te werken.” Toonen let verder op alles, niet alleen smaak, ook geur, kleur en vooral structuur. En er is voor ieder wat wils, of je nou een vleeseter of een veganist bent, er wordt aan je gedacht.
Een ode aan de chili

Ook andere landen krijgen een plekje in de schijnwerpers. Zo heeft de Watertoren nu een mooi gerecht met kalfswang. “Dat vind ik zo'n mooi typisch Frans ding. Op de nieuwe kaart maken we lontong (kleefrijst), dat kook je in mooie buideltjes en dan heb je een soort rijstcake, we stoven de wang dan in rendang-achtige kruiden, maken een eigen boemboe met kokosmelk, citroengras en citroenblad. Dan krijg je eigenlijk een rendang van kalfswang.” Of capesante con lardo, die haar oorsprong in Italië vindt, waarbij een coquille wordt gedrapeerd met een dun laagje kinnebakspek om vervolgens met een brander om de coquille heen te worden gesmolten. Als een soort bonbon. Bij de Watertoren doen ze dit lekker op z'n Hollands met katenspek. Richard maakt ook zelf sriracha, een gefermenteerde chilisaus. “Normaal wordt deze een week gefermenteerd, wij doen 'm zes weken. Een hele mooie ode aan de chili.” Deze verwerken ze vervolgens in de huisgemaakte chilimayonaise en zoete chilisaus die je bij het restaurant kunt kopen.
Private dining

Richard is natuurlijk net begonnen in de Watertoren, maar heeft al grootse plannen. Zo is er een klein huisje aan de overkant van de Watertoren die dient voor private dining. Eigenlijk een soort tiny house waar je geheel privé kunt dineren. Er staan meerdere huisjes om de Watertoren en Richard hoopt die in de toekomst ook te kunnen gebruiken. Samen met een vriendin willen ze in de toekomst een festival organiseren genaamd: Aan 't Bassin. Een levensliedachtig festival. Richard vindt het vooral leuk om te bouwen, dit houdt hem ook zo vrolijk en energiek.
De Watertoren wisselt van thema’s, met deze keer: streetfood. Denk aan Thaise viskoekjes, pittige kipvleugels of rijst met vegan pom. Het menu vind je op de Facebookpagina. Restaurant de Watertoren zit aan de Watertorenweg 180 en is van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 22:00 geopend.