Tokootje: de nieuwe hippe toko in Schiebroek

Op de Peppelweg in de Rotterdamse wijk Schiebroek is Tokootje geopend. Het is een toko die Surinaamse / Aziatische gerechten en producten verkoopt.

15 Sep 2020 Maria Weers

blogger Maria loopt drie maanden stage bij de Buik. Ze studeert journalistiek in Tilburg en verkent in zowel Tilburg als Rotterdam graag de horecazaken.

  • 15 Sep 2020

Tokootje: de nieuwe hippe toko in Schiebroek

Op 10 augustus is in de wijk Schiebroek de zaak Tokootje geopend. Barbara en Clive waren klaar voor een nieuwe uitdaging en besloten hun eerste horecatent te openen. Het stel ontmoette elkaar drie jaar geleden tijdens het uitgaan in BIRD. Het was ‘foodie at first sight’, zeggen ze zelf. Bij Tokootje verkopen ze Surinaamse / Aziatische gerechten en producten om af te halen, of om daar op te eten.

Voordat Tokootje openging in augustus, hadden de eigenaren hun eigen huis omgetoverd tot afhaalpunt. Ze merkten dat er vraag was naar Surinaamse / Aziatische gerechten, al helemaal doordat toentertijd veel horecagelegenheden dicht waren, en speelden hierop in. Mede-eigenaresse Barbara Lekransy: “Er waren veel mensen enthousiast en het liep ook heel goed. Het succes kwam waarschijnlijk doordat niemand uit eten kon. Eten afhalen is toch wat specialer dan elke dag zelf koken. We hadden niet verwacht dat het zo heftig zou worden qua vraag ernaar.” 

Toen de intelligente lockdown begon en bijna iedereen thuiszat, hadden Barbara en Clive de tijd om na te denken wat ze nou echt wilden. Op dat moment was Clive werkzaam als rij-instructeur en Barbara in de retail, en ze vroegen zich af of ze nog wel gelukkig waren met hun beroep. “Toen we ons huis tot afhaalpunt hadden gemaakt en het goed liep, begonnen we na te denken over het openen van een eigen zaak. Clive zijn familie heeft altijd in de horeca en catering gewerkt, dus we waren er enigszins bekend mee”, vertelt Barbara.

Het begin van Tokootje


De coronatijd is voor veel mensen een heftige en zware tijd, maar gelukkig konden Barbara en Clive er wat positiefs uithalen en hun Tokootje openen.“Het gaat allemaal super snel, we gaan maar door. We tekenden 17 juli het huurcontract en kregen op 1 augustus de sleutel. We hebben toen twee weken verbouwd en zijn daarna gelijk geopend.”

De gedachte achter het menu

Tot nu toe koken Clive zijn ouders en de moeder en tante van Barbara de gerechten en maken Barbara en Clive de cakejes en koekjes. De bedoeling was dat Clive zijn ouders de recepten zouden overdragen aan het ondernemende koppel, maar doordat alles zo snel ging loopt dat wat uit. Barbara: “De recepten moeten met respect worden overgedragen. Ze komen af van de eerste generatie van onze familie, dat geeft een authentieke smaak aan de gerechten.”


De samenstelling van het menu wordt bedacht op basis van wat Clive en Barbara zelf lekker vinden. Ook willen ze niet alleen standaard gerechten verkopen. “Zo hebben we bijvoorbeeld een broodje rendang op het menu staan.” Het is gebruikelijk rendang met rijst te eten. "Wij vinden het dan leuk om dat op een broodje te doen. Het verkoopt als een tierelier en wordt zelfs bijna het beste verkocht van al onze producten.”

Met de tijd meegaan

Barbara: “Sommige mensen vinden dat in sommige gerechten standaard Maggi moet zitten.” De twee eigenaren zijn in plaats daarvan overgegaan op biologische bouillon en plantaardige boter. “We moeten met de tijd mee en bewuster zijn. Zo hebben we ook zo min mogelijk plastic verpakkingen. We betalen liever wat meer voor papieren tasjes dan voor goedkope plastic zakjes.” Honderd procent biologisch zijn ze echter niet.

De verdeling

Clive staat achter de toonbank en helpt de klanten. Barbara werkt nog in de retail, maar gaat vanaf oktober fulltime werken bij Tokootje. Omdat Barbara haar contract bij haar vorige baan nog loopt, runt Clive Tokootje op het moment. Barbara zit achter het sociale aspect van de zaak. Ze maakt met iedereen een praatje en doet de sociale media. Wanneer zij fulltime kan werken voor de toko zullen de taken anders verdeeld worden.

Muurschildering


“We wilden het idee krijgen dat als je onze zaak inloopt, je het gevoel hebt dat je bij opa en oma op visite komt qua smaken. Wel hebben we het in de stijl van 2020 gedaan. De muurschildering is onze eyecatcher geworden”, zegt Barbara.

Wanneer je Tokootje binnenloopt valt inderdaad gelijk links in de zaak de gekleurde schildering op. De inrichting van de zaak is verder vrij neutraal, licht en knus. De muurschildering springt hierdoor van de muur af.

Op het plaatje zijn een man en vrouw te zien die klederdracht dragen, maar dan wel in funky kleuren. “We benaderden Naomi King, een Rotterdamse illustrator, en zij kon zich vinden in het idee. De foto die gebruikt is van de vrouw stamt uit ongeveer 1850. De foto van de meneer is niet meer te herleiden. Naomi heeft de twee foto’s samengevoegd en daar is onze schildering uitgekomen.”


Ondanks dat Tokootje pas een maand geleden geopend is, zijn er al wel toekomstplannen. Zo zouden de eigenaren van de toko nog wel een tweede filiaal ooit willen openen. Barbara: “Een groter pand hoeft niet, we vinden het knusse gevoel juist fijn. We willen je het gevoel geven alsof je thuiskomt. Het blijft een afhaal, maar dan wel een hippe en trendy afhaal.”

Fotograaf hoofdfoto: Feline Supit

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.