Er werd in 2015 door de Buik bloggers aardig wat gereisd en ze gingen de hele wereld over. Van buurman Duitsland tot Australië en Japan. Maar voor iets nieuws/anders hoef je niet per se stad én land te verlaten. Een greep uit de best gelezen buitenverhalen van De Buik.
Je krijgt van deze eet & reisverhalen meteen zin om in auto of vliegtuig te springen. Misschien houden deze (veelal zomerse verhalen) de winterblues een beetje tegen of is het iets dat je doet uitkijken naar de zomervakantie die, ja helaas, nog zo ver weg is.

De Hoff’nar (Dordrecht)
We trappen af met een ritje naar Dordrecht. Daar ligt restaurant ‘De Hoff’nar’, het oude koetshuis van kasteel Crabbehoff, middenin een jaren 60-woonwijk. Het is hier goed toeven, met de keuze uit verschillende menu’s, van een drie- tot achtgangenmenu en een wijnkaart die maar liefst zeventig wijnen telt.
Oester en Soja (Bruinisse)

Zo’n zestig kilometer richting het zuiden ligt Oester en Soja in de jachthaven van Bruinisse. Daar kookt Chef kok Marco Verspeten Zeeuwse specialiteiten met een Oosterse twist. Hij trekt zich niks aan van de bestaande conventies: sneakers en spijkerbroeken zijn hier geen gek gezicht.

La Souche & Le Souquet (Frankrijk)
Mocht je in de gelegenheid zijn om even helemaal af te reizen naar Zuid-Frankrijk of heb je plannen om daar op vakantie te gaan? Klop dan aan bij La Souche & Le Souquet. Dit herenhuis in de wijngaarden van de Languedoc wordt beheerd door Mariane Mulckhuyse en Hennie Vellekoop, twee ex-Gouwenaren. Je kunt hier overnachten en ‘s avonds genieten van de kookkunsten van Marianne.
Makamaka (Barcelona)
Wil je het nog zuidelijker zoeken en houd je van hamburgers? Dan is Makamaka in Barcelona misschien iets voor jou. Deze portemonnee vriendelijke burgertent wordt gerund door twee 020’ers die elkaar kennen uit de studententijd. Vegetarisch of geen zin in vlees? Er zijn ook vegaburgers.
Tokyo
Stap in het vliegtuig en sjees naar Tokyo. De meest verse sushi en de lekkerste noodlesoep vind je hier! Van een automaat waar je een ‘eetticket’ kunt kopen tot een ontbijt met rijk gevulde soep. Schroom niet om flink te slurpen, want Japanners zien dat als een compliment voor het lekkere eten.

Australië
We gaan Down Under. Dit land is een melting pot van culturen en keukens. De ‘Ozzy’s’ weten hoe het moet als het op eten en drinken aankomt: een kek interieur, vega(n) en glutenvrij eten, een menukaart waar het aantal calorieën per gerecht op staat… In de supermarkten zijn (bijna) alleen maar lokale producten te vinden.
New York
Nog een laatste reis met het vliegtuig. In NYC kookt men niet of nauwelijks. Nee, ze zijn hier niet lui; de supermarkten zijn duur en de keukens te klein. Buiten de deur eten of een wekelijkse foodtruckevenementen zijn hier dus niet gek. Of het nu gaat om iemand die hotdogs langs de weg verkoopt of een chef-kok in een dik restaurant: in NYC wordt met ziel en zaligheid voor je gekookt.
Als je deze lijst hebt afgewerkt, is je bankrekening hoogstwaarschijnlijk flink geplunderd. Maar hee, dan heb je wel de een greep uit de beste restaurants en plekken buiten Rotterdam gezien.