De Buik kijkt graag vooruit, net als Rotterdammers zelf trouwens. Maar bij deze dagen past enige reflectie. Wat viel op in 2015? Een vijftal trends op een rij.
De Buik kijkt graag vooruit, net als Rotterdammers zelf trouwens. Maar bij deze dagen past enige reflectie. Wat viel op in 2015? Een vijftal trends op een rij.
De Willemsbrug gezien vanaf voormalig Tropicana.
Rotterdam is “aan”. Het was in 2014 al nauwelijks meer te ontkennen, maar in 2015 is Rotterdam echt ontketend. 2014 leunde sterk op architectonische krachtpatserij van CS, De Rotterdam, de Markthal. 2015 liet zien dat vooral de cultuur en de mensen van de stad het verschil maken. We zagen in 2015 een topjaar met een echt Rotterdams geluid. Dat geluid moet je vooral horen, want het is lastig te omschrijven. Het is hoorbaar in voormalig Tropicana, dat nu Blue City is met Aloha Bar en RotterZwam en in de Hofbogen met Bird, FG Food Labs en Restaurant de Jong. Je kunt het beluisteren op het Weena op de begane grond bij Joelia of op het dak bij The Suicide Club. Hoor het op Katendrecht met Kaaps biertje of Kaapse koffie. Maar leg je oor ook eens te luisteren in west, op dit moment misschien wel de spannendste ouverture klinkt bij onder meer Holy Smoke.
De architectonische krachtpatsers laten overigens ook hun sporen na in de Rotterdamse foodcultuur, van Jamie’s Italian in de Markthal, via HMB in De Rotterdam tot de tijdelijke streetfood pop-up in CS.
Over streetfood gesproken, 2015 gaat het jaar in als de doorbraak van de streetfood. Uiteraard op straat en in het park, waar de grote foodfestivals het thuis waren voor honderden schitterend uitgedoste foodtrucks. Daarnaast is streetfood een geaccepteerde stijl voor een restaurant geworden. Dat François Geurds, een chef met drie sterren, in de streetfood stapt is een teken aan de wand. Zijn noodlesoup is een welkome aanvulling op de meer gangbare streetfood, zoals burgers, frites en pizza’s. Maar check ook de Mexicaanse streetfood (La Tacqueria) en Vietnamese streetfood (District A).
Uit eten was traditioneel een avondgelegenheid. De zakencultuur heeft ons de lunch buiten de deur opgeleverd en nu zorgt de steeds drukker wordende mens voor een nieuw fenomeen: buiten de deur ontbijten. Absolute trendsetter was de dit jaar gesloten Ontbijtbar, maar ook Picknick en Lebkov serveren al jaren goed eten in de vroege uurtjes. Dit jaar is daar Lilith bijgekomen, die serveren gewoon de hele dag ontbijt.
Stielman Koffiebranders in de Fenix Food Factory.
De Rotterdamse foodcultuur kenmerkte zich in 2015 door verdergaande specialisatie. Een zaak heeft vaker een heel duidelijke focus: sappen bij Sajoer, bier bij Bokaal, lokaal bij de Fenix Food Factory en Uit je eigen stad, kop tot staart bij Dertien, kip bij Alan & Pim’s en uiteraard burgers bij onder meer Ter Marsch, Burgertrut en de Burger Club.
Voorloper hier was Zeezout, dat al 17 jaar volgens dezelfde formule vis op je bord legt en al 17 jaar laat zien dat dit een terechte keuze is. Restaurant de Jong laat zien dat zo’n keuze ook goed voor groenten kan uitpakken.
Pepijn Schmeink door John Vane.
Een van mijn stokpaardjes is dat food cultuur is en het vooral gaat om de mensen die de cultuur bepalen. Dat zijn ondernemers en vooral chefs. De interesse voor chefs neemt alleen maar verder toe, voortgejaagd door kookboeken, kookprogramma’s en media als De Buik. Ook hierin spelen we in Rotterdam sinds 2015 mee in de wereldklasse, met Jamie’s Italian hebben we ’s werelds bekendste kok – in ieder geval in naam – in onze gelederen. François Geurds is de bekendste rockstar chef in Rotterdam met een eigen column op De Buik en in de Metro en binnenkort zelfs een eigen stripboek. De volgende generatie Rotterdamse chefs staat in de startblokken met onder meer Marnix Benschop en Pepijn Schmeink.
Terug kijken is makkelijker dan vooruit kijken. Daarom nog even geduld voor onze voorspellingen voor 2016.
Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met de zussen Hanna Hu en Mowie van Jasmijn & ik in Utrecht.
Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.
Geniet van de volgende voordelen: